Lista de países

artigo de listas da Wikimedia

Esta é unha lista alfabética de países do mundo.

Os países sen recoñecemento xeral sinálanse en cursiva, e se son independentes de feito, indícase cun asterisco (*) na súa situación e ofrécense máis detalles na columna de notas.

A adhesión ao sistema das Nacións Unidas divide os 206 estados listados en tres categorías: 193 estados membros,[1] 2 estados observadores, e outros 11 estados. A columna "situación" indica estados cuxa soberanía é indiscutible (191 estados) e estados cuxa soberanía se disputa (15 estados, dos cales hai 5 estados membros, 1 estado observador e 9 estados máis).

A compilación dunha lista como esta pode ser un proceso difícil e controvertido, xa que non hai ningunha definición que sexa vinculante para todos os membros da comunidade de nacións respecto dos criterios para estado soberano. A lista ten como obxectivo incluír as entidades que foron recoñecidas como "estado de de facto" como estados soberanos, e a inclusión non debe ser vista como un endoso de calquera reclamación específica de estado en termos xurídicos.

Ata 2016, había 206 comités olímpicos nacionais, representados por nacións soberanas e algúns territorios dependentes. Os 193 países pertencentes ás Nacións Unidas teñen un comité olímpico nacional ademais doutros trece territorios:

Isto débese a que, antes de 1996, a normativa do COI permitía aos países que eran territorios dependentes doutras nacións participar nos Xogos Olímpicos.

Non obstante, desde 1996, xa non se poden formar novos Comités Olímpicos Nacionais en rexións que a ONU non recoñece como independentes, aínda que as que o fixeron antes dese ano poden seguir presentándose hoxe.

Por esta razón, hai máis de 200 países ou rexións que poden presentarse aos Xogos Olímpicos na actualidade e por que se pode ver competindo, por exemplo, a Porto Rico ou as Bermudas, que están baixo a soberanía dos Estados Unidos e o Reino Unido, respectivamente.

ListaEditar

País Nome oficial Continente Capital Situación Notas
  Abkhazia República de Abkhazia Asia Sukhumi Independente de facto de Xeorxia. Recoñecemento por Rusia, Nauru, Nicaragua, Venezuela, Artsakh, Osetia do Sur e Transnistria. Reclamada na súa totalidade por Xeorxia como a República Autónoma de Abkhazia.
  Acerbaixán República de Acerbaixán Asia-Europa Bakú Recoñecemento xeral. Acerbaixán contén dúas rexións autónomas, Nakhchivan e Nagorno-Karabakh (Dağlıq Qarabağ). A República de Artsakh, un estado de facto, estableceuse nesta última. ONU, COI
  Afganistán República Islámica de Afganistán Asia Cabul Recoñecemento xeral. ONU, COI
  Akrotiri e Dhekelia Bases Soberanas de Akrotiri e Dhekelia Europa Episkopí Territorio Británico de Ultramar (base soberana en Chipre)
  Albania República de Albania Europa Tirana Recoñecemento xeral ONU, COI
  Alemaña República Federal de Alemaña Europa Berlín Recoñecemento xeral. Federación de 16 estados federados (Länder). ONU, COI
  Alxeria República Democrática e Popular de Alxeria África Alxer Recoñecemento xeral ONU, COI
  Andorra Principado de Andorra Europa Andorra la Vella Recoñecemento xeral. Co-principado no que a xefatura de Estado lévase a cabo en forma conxunta de oficio polo presidente francés e o bispo da dioceses católica de Urgell, nomeado pola Santa Sé. ONU, COI
  Angola República de Angola África Luanda Recoñecemento xeral ONU, COI
  Anguila Anguila América The Valley Territorio Británico de Ultramar LTNA
  Antiga e Barbuda Antiga e Barbuda América Saint John's Recoñecemento xeral. Conten a rexión autónoma de Barbuda ONU, COI
  Arabia Saudita Reino de Arabia Saudita Asia Riad Recoñecemento xeral ONU, COI
  Armenia República de Armenia Asia-Europa Iereván Recoñecemento xeral, excepto por Pakistán ONU, COI
  Artsakh República de Artsakh Asia-Europa Stepanakert Independente de facto de Acerbaixán.[2][3][4] Recoñecido unicamente por Abkhazia,[5] Osetia do Sur[5] e Transnistria.[5][6] Territorio reclamado por Acerbaixán.[7]
  Arxentina República Arxentina América Buenos Aires Recoñecemento xeral. Federación de 23 provincias e unha cidade autónoma. ONU, COI
  Aruba Aruba América Oranjestad Territorio autónomo do Reino dos Países Baixos COI
  Australia Mancomunidade de Australia Oceanía Camberra Recoñecemento xeral. Federación de seis estados e 10 territorios. Os territorios externos de Australia són: ONU, COI
  Austria República de Austria Europa Viena Recoñecemento xeral. Federación de nove estados (Bundesländer). ONU, COI
  Bahamas Mancomunidade das Bahamas América Nassau Recoñecemento xeral ONU, COI
  Bahrain Reino de Bahrain Asia Manama Recoñecemento xeral ONU, COI
  Bangladesh República Popular de Bangladesh Asia Dacca Recoñecemento xeral ONU, COI
  Barbados Barbados América Bridgetown Recoñecemento xeral ONU, COI
  Belarús República de Belarús Europa Minsk Recoñecemento xeral ONU, COI
  Bélxica Reino de Bélxica Europa Bruxelas Recoñecemento xeral. Bélxica é unha federación dividida en rexións e comunidades lingüísticas. ONU, COI
  Belize Belize América Belmopán Recoñecemento xeral ONU, COI
  Benín República de Benín África Porto Novo (O)
Cotonou (A)
Recoñecemento xeral ONU, COI
  Bermudas Territorio Británico de Ultramar das Bermudas América Hamilton Territorio Británico de Ultramar LTNA, COI
  Bolivia Estado Plurinacional de Bolivia América Sucre (O, X)
A Paz (E, L)
Recoñecemento xeral ONU, COI
  Bosnia e Hercegovina Bosnia e Hercegovina Europa Saraxevo Recoñecemento xeral. Federación constituída por dúas unidades:

e a unidade administrativa autónoma do Distrito de Brčko.[8]

ONU, COI
  Botswana República de Botswana África Gaborone Recoñecemento xeral ONU, COI
  Brasil República Federativa do Brasil América Brasilia Recoñecemento xeral. Federación de 26 estados e 1 distrito federal. ONU, COI
  Brunei Estado de Brunei Darussalam Asia Bandar Seri Begawan Recoñecemento xeral ONU, COI
  Bulgaria República de Bulgaria Europa Sofía Recoñecemento xeral ONU, COI
  Burkina Faso Burkina Faso África Uagadugú Recoñecemento xeral ONU, COI
  Burundi República de Burundi África Gitega Recoñecemento xeral ONU, COI
  Bután Reino de Bután Asia Thimphu Recoñecemento xeral ONU, COI
  Cabo Verde República de Cabo Verde África Praia Recoñecemento xeral ONU, COI
  Caimán Illas Caimán Illas Caimán América George Town Territorio Británico de Ultramar LTNA, COI
  Camboxa Reino de Camboxa Asia Phnom Penh Recoñecemento xeral ONU, COI
  Camerún República do Camerún África Yaoundé Recoñecemento xeral ONU, COI
  Canadá Canadá América Otava Recoñecemento xeral. Federación de 10 provincias e 3 territorios. ONU, COI
  Casaquistán República de Casaquistán Asia-Europa Nur-Sultan Recoñecemento xeral ONU, COI
  Centroafricana, RepúblicaRepública Centroafricana República Centroafricana África Bangui Recoñecemento xeral ONU, COI
  Chad República do Chad África Xamena Recoñecemento xeral ONU, COI
  Checa, RepúblicaRepública Checa República Checa Europa Praga Recoñecemento xeral ONU, COI
  Chile República de Chile América Santiago de Chile (O)
Valparaíso (L)
Recoñecemento xeral
Membro da UNASUL. Chile ten dous "territorios especiais" na Rexión de Valparaíso: Illa de Pascua e o Arquipélago Juan Fernández
ONU, COI
  China República Popular da China Asia Pequín Recoñecemento xeral, excepto por 21+1 países. Ten cinco rexións autónomas, Guangxi, Mongolia Interior, Ningxia, Xinjiang e Tíbet. Ademais, ten a soberanía sobre as Rexións administrativas Especiais de:

China non é recoñecida por 21 estados membros da ONU e a Santa Sé, que no seu lugar recoñecen a Taiwán (República da China). China reclama, pero non controla, a de facto independente Taiwán.
China controla parte do territorio de Caxemira, que é disputada pola India e polo Paquistán.

ONU, COI
  Chipre República de Chipre Asia-Europa Nicosia Recoñecemento xeral, excepto por Turquía.[9] A parte nordés da illa é o estado de facto de Chipre do Norte. Véxase Relacións Exteriores de Chipre e conflito de Chipre. Turquía refírese ao goberno da República de Chipre como "A Administración grecochipriota do sur de Chipre".[10] ONU, COI
  Chipre NorteChipre do Norte República Turca do Norte de Chipre Asia-Europa Lefkoşa (parte norte de Nicosia, con concello propio) Independente de facto de Chipre. Recoñecemento por Turquía, territorio reclamado pola República de Chipre.
  Cimbabue República de Cimbabue África Harare Recoñecemento xeral ONU, COI
  Cocos Illas Cocos Territorio das Illas Cocos (Keeling) Asia West Island Territorio Externo de Australia
  Colombia República de Colombia América Bogotá Recoñecemento xeral ONU, COI
  Comores Unión das Comores África Moroni Recoñecemento xeral. Federación de 3 illas.[11] ONU, COI
  Congo República do Congo República do Congo África Brazzaville Recoñecemento xeral ONU, COI
  Congo R D R.D. do Congo República Democrática do Congo África Kinshasa Recoñecemento xeral ONU, COI
  CookIllas Cook Illas Cook Oceanía Avarua Estado asociado a Nova Zelandia. Teñen relacións con outros 41 estados. É membro de múltiples axencias da ONU, coa capacidade de firmar tratados plenos. Comparte xefe de estado con Nova Zelandia, e teñen cidadanía compartida. Membro de sete axencias da ONU, COI
  Corea do Norte República Popular e Democrática de Corea Asia Pyongyang Recoñecemento xeral, excepto por Corea do Sur, Xapón e Francia. Reclamada por Corea do Sur ONU, COI
  Corea do Sur República de Corea Asia Seúl Recoñecemento xeral, excepto por Corea do Norte. Corea do Sur ten unha rexión autonoma, Jeju-do.[12] Reclamada por Corea do Norte. ONU, COI
  Costa do Marfil República de Costa do Marfil África Yamoussoukro (O)
Abidjan (F)
Recoñecemento xeral ONU, COI
  Costa Rica República de Costa Rica América San Xosé Recoñecemento xeral ONU, COI
  Croacia República de Croacia Europa Zagreb Recoñecemento xeral ONU, COI
  Cuba República de Cuba América A Habana Recoñecemento xeral ONU, COI
  Curaçao Curaçao América Willemstad Territorio autónomo do Reino dos Países Baixos
  Dinamarca Reino de Dinamarca Europa Copenhague Recoñecemento xeral. O Reino de Dinamarca inclúe dous territorios autónomos:

O territorio continental de Dinamarca, as Illas Feroe e Groenlandia forman os tres países constitutivos do Reino. A designación "Dinamarca" pode referirse tanto á Dinamarca continental como ao nome curto para todo o Reino (por exemplo, en organizacións internacionais). O Reino de Dinamarca no seu conxunto é membro da UE, pero as leis da UE non se aplican nás Illas Feroe nin en Groenlandia.

ONU, COI
  Djibuti República de Djibuti África Yibuti Recoñecemento xeral ONU, COI
  Dominica Mancomunidade de Dominica América Roseau Recoñecemento xeral ONU, COI
  Dominicana República Dominicana República Dominicana América Santo Domingo Recoñecemento xeral ONU, COI
  Ecuador República de Ecuador América Quito Recoñecemento xeral ONU, COI
  Exipto República Árabe de Exipto África O Cairo Recoñecemento xeral ONU, COI
  SalvadorO Salvador República do Salvador América San Salvador Recoñecemento xeral ONU, COI
  Emiratos Árabes Unidos Emiratos Árabes Unidos Asia Abu Zabi Recoñecemento xeral. Federación de 7 emiratos. ONU, COI
  Eritrea Estado de Eritrea África Asmara Recoñecemento xeral ONU, COI
  Eslovaquia República Eslovaca Europa Bratislava Recoñecemento xeral ONU, COI
  Eslovenia República de Eslovenia Europa Liubliana Recoñecemento xeral ONU, COI
  España Reino de España Europa Madrid Recoñecemento xeral. Dividido en 17 comunidades autónomas e 2 cidades autónomas. ONU, COI
  Estados Unidos Estados Unidos de América América Washington, D.C. Recoñecemento xeral. Federación de 50 estados, 1 distrito federal, e o territorio incorporado do Atol Palmyra. Teñen soberanía sobre as seguintes posesións e mancomunidades habitadas:

Tamén ten a soberanía sobre varios territorios deshabitados:

Tres estados soberanos convertéronse en estados asociados aos dos Estados Unidos no marco do Tratado de Libre Asociación:

Tamén disputa a soberanía sobre os seguintes territorios:

ONU, COI
  Estonia República de Estonia Europa Talín Recoñecemento xeral ONU, COI
  Etiopía República Democrática Federal de Etiopía África Adís Abeba Recoñecemento xeral. Federación de nove rexións e dúas cidades con status especial. ONU, COI
  Feroe Illas Feroe Illas Feroe Europa Tórshavn Rexión autónoma do Reino de Dinamarca
  Fidxi República de Fidxi Oceanía Suva Recoñecemento xeral. Fidxi conta cunha rexión autónoma, Rotuma.[13] ONU, COI
  Filipinas República de Filipinas Asia Manila Recoñecemento xeral. Ten unha rexión autónoma. ONU, COI
  Finlandia República de Finlandia Europa Helsinqui Recoñecemento xeral.
  •   Åland é unha rexión autónoma neutral e desmilitarizada de Finlandia.[14]
ONU, COI
  Francia República Francesa Europa París Recoñecemento xeral. Ten cinco rexións/departamentos de ultramar:

Tamén inclúe os territorios de ultramar de:

ONU, COI
  Gabón República Gabonesa África Libreville Recoñecemento xeral ONU, COI
  Gambia República de Gambia África Banjul Recoñecemento xeral ONU, COI
  Ghana República de Ghana África Accra Recoñecemento xeral ONU, COI
  Granada Granada América Saint George's Recoñecemento xeral ONU, COI
  Grecia República Helénica Europa Atenas Recoñecemento xeral. O Monte Athos é unha parte autónoma de Grecia gobernada conxuntamente pola "Santa Comunidade" da montaña e un gobernador civil nomeado polo goberno grego.[15] ONU, COI
  Groenlandia Groenlandia América Nuuk Rexión autónoma do Reino de Dinamarca
  Guam Guam Oceanía Agaña Territorio non incorporado dos Estados Unidos LTNA, COI
  Guatemala República de Guatemala América Cidade de Guatemala Recoñecemento xeral ONU, COI
  Guernsey Bailía de Guernsey Europa Saint Peter Port Dependencia da Coroa británica
  Guinea República de Guinea África Conakry Recoñecemento xeral ONU, COI
  Guinea-Bissau República de Guinea-Bissau África Bissau Recoñecemento xeral ONU, COI
  Guinea Ecuatorial República de Guinea Ecuatorial África Malabo Recoñecemento xeral ONU, COI
  Güiana República Cooperativa de Güiana América Georgetown Recoñecemento xeral ONU, COI
  Haití República de Haití América Porto Príncipe Recoñecemento xeral ONU, COI
  Honduras República de Honduras América Tegucigalpa Recoñecemento xeral ONU, COI
  Hong Kong Rexión Administrativa Especial de Hong Kong Asia Hong Kong Rexión administrativa especial de China COI
  Hungría Hungría Europa Budapest Recoñecemento xeral ONU, COI
  Iemen República do Iemen Asia Sana Recoñecemento xeral ONU, COI
  India República da India Asia Nova Delhi Recoñecemento xeral. Federación de 29 estados e 7 territorios da unión. A India reclama a totalidade do territorio de Caxemira como un dos seus estados, pero só exerce control sobre parte del, mentres que o resto está controlado pola República Popular da China e Paquistán. ONU, COI
  Indonesia República de Indonesia Asia Iacarta Recoñecemento xeral. Ten cinco provincias cun status oficial autonomía especial: Aceh, Iacarta SCR, Yogyakarta SR, Papúa e Papúa Occidental. ONU, COI
  Iraq República de Iraq Asia Bagdad Recoñecemento xeral. Federación[16] de 18 provincias, cinco das cales conforman o Kurdistán iraquí autónomo. ONU, COI
  Irán República Islámica de Irán Asia Teherán Recoñecemento xeral ONU, COI
  Irlanda República de Irlanda Europa Dublín Recoñecemento xeral ONU, COI
  Islandia República de Islandia Europa Reiquiavik Recoñecemento xeral ONU, COI
  Israel Estado de Israel Asia Xerusalén Recoñecemento xeral, excepto por 32+1 países. Exerce un forte control sobre o territorio reclamado por Palestina. Anexou Xerusalén Leste,[17] unha anexión non recoñecida pola comunidade internacional.[18] Israel mantén diferentes niveis de control sobre o resto da Cisxordania, e pese a que Israel xa non ten unha presenza civil ou militar permanente en Gaza logo da súa desconexión unilateral, aínda é considerado por algúns como unha potencia ocupante en virtude do dereito internacional.[19][20][21][22] Israel non é recoñecido como Estado por 32 membros das Nacións Unidas (incluíndo a maioría dos estados árabes) e pola RASD. ONU, COI
  Italia República Italiana Europa Roma Recoñecemento xeral. Ten cinco rexións autónomas, ONU, COI
  Jersey Illa de Jersey Bailía de Jersey Europa Saint Helier Dependencia da Coroa británica
  Kenya República de Kenya África Nairobi Recoñecemento xeral ONU, COI
  Kirguizistán República de Kirguizistán Asia Bixkek Recoñecemento xeral ONU, COI
  Kiribati República de Kiribati Oceanía Tarawa Recoñecemento xeral ONU, COI
  Kosovo República de Kosovo Europa Pristina Independente de facto de Serbia. De conformidade coa Resolución do Consello de Seguridade de Nacións Unidas 1244, Kosovo foi posto baixo a administración da Misión de Administración Provisional das Nacións Unidas en Kosovo en 1999.[23] Kosovo declarou a súa independencia en 2008, e ten recoñecemento diplomático de 108 estados membros da ONU e Taiwán. Serbia segue mantendo a súa reclamación de soberanía sobre Kosovo. Kosovo é membro do Fondo Monetario Internacional e Grupo do Banco Mundial. A República de Kosovo ten control de facto sobre a maior parte do territorio, cun control limitado en Kosovo do Norte. COI
  Kuwait Estado de Kuwait Asia Kuwait Recoñecemento xeral ONU, COI
  Laos República Democrática Popular Lao Asia Vientiane Recoñecemento xeral ONU, COI
  Lesoto Reino de Lesoto África Maseru Recoñecemento xeral ONU, COI
  Letonia República de Letonia Europa Riga Recoñecemento xeral ONU, COI
  Líbano República Libanesa Asia Beirut Recoñecemento xeral ONU, COI
  Liberia República de Liberia África Monrovia Recoñecemento xeral ONU, COI
  Libia Estado de Libia África Trípoli Recoñecemento xeral. Libia ten unha autoproclamada rexión autonoma:[24] ONU, COI
  Liechtenstein Principado de Liechtenstein Europa Vaduz Recoñecemento xeral ONU, COI
  Lituania República de Lituania Europa Vilnius Recoñecemento xeral ONU, COI
  Luxemburgo Gran Ducado de Luxemburgo Europa Luxemburgo Recoñecemento xeral ONU, COI
  Macau Rexión Administrativa Especial de Macau Asia Macau Rexión administrativa especial da China
  Macedonia do Norte República de Macedonia do Norte Europa Skopje Recoñecemento xeral. Debido á disputa do nome de Macedonia, o país coñécese na ONU e por varios estados e organizacións internacionais como a "Antiga República Iugoslava de Macedonia". ONU, COI
  Madagascar República de Madagascar África Antananarivo Recoñecemento xeral ONU, COI
  Malaisia Malaisia Asia Kuala Lumpur (O), Putrajaya (A) Recoñecemento xeral. Federación de 13 estados e 3 territorios federais. ONU, COI
  Malaui República de Malaui África Lilongwe Recoñecemento xeral ONU, COI
  Maldivas República das Maldivas Asia Malé Recoñecemento xeral ONU, COI
  Malí República de Malí África Bamaco Recoñecemento xeral ONU, COI
  Malta República de Malta Europa A Valeta Recoñecemento xeral ONU, COI
  Malvinas Illas Malvinas Illas Malvinas América Stanley Territorio Británico de Ultramar administrado polo Reino Unido con reclamación de soberanía por parte da Arxentina LTNA
  Man Illa de Man Illa de Man Europa Douglas Dependencia da Coroa británica
  Marianas Illas Marianas do Norte Estado Libre Asociado das Illas Marianas do Norte Oceanía Saipan Territorio non incorporado dos EE. UU.
  Marrocos Reino de Marrocos África Rabat Recoñecemento xeral. Marrocos reclama a soberanía sobre o Sáhara, que se disputa coa República Árabe Saharauí Democrática. ONU, COI
  Marshall Illas Marshall República das Illas Marshall Oceanía Majuro Recoñecemento xeral. Baixo un Tratado de Libre Asociación cos Estados Unidos. ONU, COI
  Mauricio República de Mauricio África Port Louis Recoñecemento xeral. Mauricio ten unha illa autónoma, ONU, COI
  Mauritania República Islámica de Mauritania África Nouakchott Recoñecemento xeral ONU, COI
  México Estados Unidos Mexicanos América Cidade de México Recoñecemento xeral. Federación de 31 estados e un distrito federal. ONU, COI
  Micronesia Estados Federados de Micronesia Oceanía Palikir Recoñecemento xeral. Baixo un Tratado de Libre Asociación cos Estados Unidos. Federación de catro estados. ONU, COI
  Moldavia República de Moldavia Europa Chișinău Recoñecemento xeral. Ten as rexións autónomas de Gagauzia e Transnistria, na última das cales estableceuse un estado de facto. ONU, COI
  Mónaco Principado de Mónaco Europa Mónaco Recoñecemento xeral ONU, COI
  Mongolia Mongolia Asia Ulán Bátor Recoñecemento xeral ONU, COI
  Montenegro República de Montenegro Europa Podgorica Recoñecemento xeral ONU, COI
  Montserrat Montserrat América Brades (F)[25] Territorio Británico de Ultramar LTNA
  Mozambique República de Mozambique África Maputo Recoñecemento xeral ONU, COI
  Myanmar Unión de Myanmar Asia Naypyidaw Recoñecemento xeral ONU, COI
  Nadal Illa de Nadal Territorio da Illa de Nadal Asia Flying Fish Cove Territorio Externo de Australia
  Namibia República de Namibia África Windhoek Recoñecemento xeral ONU, COI
  Nauru República de Nauru Oceanía Yaren Recoñecemento xeral ONU, COI
  Nepal República Federal Democrática do Nepal Asia Katmandú Recoñecemento xeral. Federación composta de 14 zonas. ONU, COI
  Nicaragua República de Nicaragua América Managua Recoñecemento xeral. Ten dúas rexións autónomas, Atlántico Sur e Atlántico Norte. ONU, COI
  Níxer República de Níxer África Niamey Recoñecemento xeral ONU, COI
  Nixeria República Federal de Nixeria África Abuja Recoñecemento xeral. Federación de 36 estados e un territorio federal. ONU, COI
  Niue Niue Oceanía Alofi Estado asociado a Nova Zelandia. Mantén relacións diplomáticas con outros 12 estados. É membro de múltiples axencias da ONU, coa capacidade de firmar tratados plenos. Comparte xefe de Estado con Nova Zelandia, e ten cidadanía compartida.
  Norfolk Illa Norfolk Territorio da Illa Norfolk Oceanía Kingston Territorio Externo de Australia
  Noruega Reino de Noruega Europa Oslo Recoñecemento xeral.

Noruega ten os territorios dependentes de:

ONU, COI
  Nova Caledonia Territorio de Nova Caledonia Oceanía Nouméa Territorio de ultramar de Francia LTNA
  Nova Rusia Unión de Repúblicas Populares Europa Donetsk Independente de facto de Ucraína. Recoñecemento por Osetia do Sur
  Nova Zelandia Nova Zelandia Oceanía Wellington Recoñecemento xeral. Nova Zelandia ten os territorios dependentes de:

Nova Zelandia ten responsabilidade (pero non os dereitos de control sobre) dous estados libremente asociados:

As Illas Cook e Niue teñen relacións diplomáticas con 39 e 11 membros da ONU, respectivamente.[26][27][28] Teñen plena capacidade para celebrar tratados cas Nacións Unidas,[29] e son membros dalgunhas axencias especializadas da ONU.

ONU, COI
  Omán Sultanato de Omán Asia Mascate Recoñecemento xeral ONU, COI
  Osetia do Sur República de Osetia do Sur Asia-Europa Tskhinvali Independente de facto de Xeorxia.[30] Recoñecemento por Rusia, Nicaragua, Nauru, Venezuela, Abkhazia, Artsakh, e Transnistria. Reclamado na súa totalidade por Xeorxia como a Administración Provisional de Osetia do Sur.[31]
  Países Baixos Reino dos Países Baixos Europa A Haia (E, X), Ámsterdam (L) Recoñecemento xeral. Componse de catro países constituintes:

O monarca e os seus ministros forman o goberno do reino, así como o goberno do seu país constituinte, os Países Baixos. Trala disolución da Antillas Holandesas en 2010, Curaçao e Sint Maarten convertéronse en países constituintes, os cales, xunto con Aruba, con marcada autonomía. As outras tres illas (Bonaire, Saba, Sint Eustatius) convertéronse en municipalidades especiais dos Países Baixos.

A designación "Países Baixos" pode referirse a un dos países constituintes do Reino ou para o nome curto para o Reino (por exemplo, nas organizacións internacionais). O Reino dos Países Baixos no seu conxunto é membro da UE, pero a lei da UE só se aplica ás partes dentro de Europa.

ONU, COI
  Paquistán República Islámica de Pakistán Asia Islamabad Recoñecemento xeral. Federación de catro provincias, o territorio da capital e as rexións tribais. Oponse á soberanía de India sobre Caxemira. Exerce control sobre algunhas zonas, pero non reclama explicitamente ningunha parte dela,[32][33] non considerándoo un territorio en disputa.[34][35]

O control divídese en dous territorios, administrados por separado por Pakistán:

Azad Caxemira describese a si mesma como un "estado autónomo baixo control paquistaní", mentres Gilgit-Baltistán descríbese na súa orde de goberno como un grupo de "zonas" con auto goberno.[36][37] Varias das funcións estatais destes territorios (como os asuntos exteriores e a defensa) son realizadas por Pakistán no seu nome.[37][38][39]

ONU, COI
  Palau República de Palau Oceanía Melekeok Recoñecemento xeral. Baixo Tatado de Libre asociación cos Estados Unidos. ONU, COI
  Palestina Autoridade Nacional Palestina Asia Gaza / Ramala (F)
Xerusalén Leste (O)
O Estado declarado de Palestina recibiu o recoñecemento diplomático de 135 estados.[40] O estado proclamouse sen acordar fronteiras territoriais, nin o control efectivo sobre gran parte do territorio que proclamou.[41]. A Autoridade Nacional Palestina é un órgano administrativo interino formado como resultado dos Acordos de Oslo que exerce xurisdición autónoma limitada dentro dos territorios palestinos. Nas relacións exteriores, Palestina está representado pola Organización para a Liberación de Palestina.[42] O estado de Palestina é un estado membro da UNESCO,[43] e membro da ONU como observador. Obs. ONU, COI
  Panamá República de Panamá América Panamá Recoñecemento xeral ONU, COI
  Papúa Nova Guinea Estado Independente de Papúa Nova Guinea Oceanía Port Moresby Recoñecemento xeral. Ten unha rexión autónoma: ONU, COI
  Paraguai República de Paraguai América Asunción Recoñecemento xeral ONU, COI
  Perú República do Perú América Lima Recoñecemento xeral ONU, COI
  Pitcairn Illas Pitcairn Illas Pitcairn, Henderson, Ducie e Oeno Oceanía Adamstown Territorio Británico de Ultramar LTNA
  Polinesia Francesa Polinesia Francesa Oceanía Papeete Colectividade de ultramar de Francia LTNA
  Polonia República de Polonia Europa Varsovia Recoñecemento xeral ONU, COI
  Portugal República Portuguesa Europa Lisboa Recoñecemento xeral. Ten dúas rexións autónomas, Azores e Madeira ONU, COI
  Porto Rico Estado Libre Asociado de Porto Rico América San Xoán Territorio non incorporado dos EE. UU. COI
  Qatar Estado de Qatar Asia Doha Recoñecemento xeral ONU, COI
  Reino Unido Reino Unido de Gran Bretaña e Irlanda do Norte Europa Londres Recoñecemento xeral. Formado por catro países: Inglaterra, Irlanda do Norte, Escocia, e Gales. O Reino Unido ten os seguintes territorios:

O monarca británico ten soberanía directa sobre o autogoberno de tres dependencias da coroa:

ONU, COI
  Ruanda República de Ruanda África Kigali Recoñecemento xeral ONU, COI
  Romanía Romanía Europa Bucarest Recoñecemento xeral ONU, COI
  Rusia Federación Rusa Europa-Asia Moscova Recoñecemento xeral. Rusia é oficialmente unha federación de 85 suxeitos federais (22 repúblicas, 9 krais (territorios), 46 provincias coñecidas como óblasts, 4 distritos autónomos (okrugs), 3 cidades federais (Moscova, San Petersburgo e Sebastopol) e un óblast autónomo). Varios dos territorios federais son repúblicas étnicas. Rusia tamén forma o Estado da Unión en conxunto con Belarús. ONU, COI
  Sáhara Occidental República Árabe Saharauí Democrática África O Aaiún (O)
Bir Lehlu (F)[44]
Territorio ocupado por Marrocos de facto. Reivindicado pola RASD. Recoñecemento por 84 países, 39 dos cales xa retiraron ou paralizaron o seu recoñecemento. Os territorios baixo o seu control, a chamada Zona Libre, son reclamados por Marrocos como parte das súas provincias do sur. Á súa vez, a República Árabe Saharauí Democrática reclama a parte do Sáhara Occidental ao oeste do muro marroquí controlada por Marrocos. O seu goberno reside no exilio en Tindouf, Alxeria. LTNA
  Salomón Illas Salomón Illas Salomón Oceanía Honiara Recoñecemento xeral ONU, COI
  Samoa Estado Independente de Samoa Oceanía Apia Recoñecemento xeral ONU, COI
  Samoa Americana Samoa Americana Oceanía Pago Pago Territorio non incorporado dos EE. UU. LTNA, COI
  Saint-Barthélemy Colectividad de San Bartolomé América Gustavia Colectividade de ultramar de Francia
  Saint Kitts e Nevis Federación de Saint Kitts e Nevis América Basseterre Recoñecemento xeral. É unha federación de dúas illas Saint Kitts e Nevis. ONU, COI
  San Marino Serenísima República de San Marino Europa Cidade de San Marino Recoñecemento xeral ONU, COI
  San Martiño Colectividade de San Martiño América Marigot Colectividade de ultramar de Francia
  Sint Maarten Sint Maarten América Philipsburg Territorio autónomo do Reino dos Países Baixos
  Saint-Pierre-et-Miquelon Colectividade de Saint-Pierre-et-Miquelon América Saint-Pierre Colectividade de ultramar de Francia
  San Vicente e as Granadinas San Vicente e as Granadinas América Kingstown Recoñecemento xeral ONU, COI
  Santa Helena Santa Helena Océano Atlántico Jamestown Territorio Británico de Ultramar LTNA
  Santa Lucía Santa Lucía América Castries Recoñecemento xeral ONU, COI
  San Tomé e Príncipe República Democrática de San Tomé e Príncipe África San Tomé Recoñecemento xeral. Ten unha provincia autónoma, Príncipe. ONU, COI
  Senegal República do Senegal África Dakar Recoñecemento xeral ONU, COI
  Serbia República de Serbia Europa Belgrado Recoñecemento xeral. Ten dúas rexións autónomas, Vojvodina e Kosovo e Metohija. A maioría desta última está baixo o control de facto da República de Kosovo. ONU, COI
  Seychelles República das Seychelles África Victoria Recoñecemento xeral ONU, COI
  Serra Leoa República de Serra Leoa África Freetown Recoñecemento xeral ONU, COI
  Singapur República de Singapur Asia Singapur Recoñecemento xeral ONU, COI
  Siria República Árabe Siria Asia Damasco Recoñecemento xeral. A Coalición Nacional Siria, que foi recoñecida como o representante lexítimo do pobo sirio por 20 membros da ONU, estableceu un goberno interino para gobernar o territorio controlado polos rebeldes durante a guerra civil siria.

Siria ten unha autoproclamada rexión autónoma:

ONU, COI
  Somalia República Federal de Somalia África Mogadixo Recoñecemento xeral. Somalia está actualmente dividida, o Goberno Federal de Somalia (FGS) controla só unha parte do país. Puntlandia e Galmudug declaráronse como rexións autónomas de Somalia (unha situación que o FGS non recoñece),[45] mentres que Somalilandia formou un estado de facto non recoñecido. ONU, COI
  Somalilandia República de Somalilandia África Hargeisa Independente de facto de Somalia. Sen Recoñecemento.[2][46][47][48][49] Territorio reclamado por Somalia.[50]
  Sri Lanka República Democrática Socialista de Sri Lanka Asia Colombo (O)
Sri Jayawardenepura (L)
Recoñecemento xeral. ONU, COI
  Suacilandia Reino de Suacilandia África Lobamba (L, F)
Mbabane (A)
Recoñecemento xeral ONU, COI
  Suráfrica República de Suráfrica África Pretoria (O, E)
Cidade do Cabo (L)
Bloemfontein (X)
Recoñecemento xeral ONU, COI
  Sudán República do Sudán África Khartún Recoñecemento xeral. Federación de 18 estados. Sudán reivindica o territorio de Abyei, que actualmente está baixo a protección das Nacións Unidas e gobernado polo Sudán do Sur. [51] [52] ONU, COI
  Sudán do Sur República do Sudán do Sur África Juba Recoñecemento xeral. Federación de 10 estados. O territorio de Abyei é unha zona con "status administrativo especial" establecida no Acordo de Paz Integral en 2005. É "de-jure" un condominio do Sudán do Sur e do Sudán, pero "de facto" administrado polo Sudán do Sur.[51][52] ONU, COI
  Suecia Reino de Suecia Europa Estocolmo Recoñecemento xeral ONU, COI
  Suíza Confederación Helvética Europa Berna Recoñecemento xeral. Federación de 26 cantóns ONU, COI
  Suriname República de Suriname América Paramaribo Recoñecemento xeral ONU, COI
  Svalbard Svalbard Europa Longyearbyen Rexión administrativa especial de Noruega
  Tailandia Reino de Tailandia Asia Bangkok Recoñecemento xeral ONU, COI
  Taiwán República da China Asia Taipei Compite polo recoñecemento coa República Popular da China. A República da China controla a illa de Taiwán e illas lindeiras, Quemoy, Matsu, a Pratas e parte das Spratly Islands.[53] A República da China é recoñecida por 21 estados membros da Nacións Unidas e a Santa Sé. O territorio da República da China é reclamado na súa totalidade pola República Popular da China. A República da China participa en organizacións internacionais baixo unha variedade de pseudónimos, máis comunmente "China Taipei" e ten plena adhesión na OMC. A República da China foi membro fundador da ONU e gozou de membresía entre 1945 e 1971, con poder de veto no consello de seguridade. COI
  Tanzania República Unida de Tanzania África Dodoma Recoñecemento xeral. Ten unha rexión autónoma, Zanzíbar. ONU, COI
  Taxiquistán República de Taxiquistán Asia Dushanbe Recoñecemento xeral. Ten unha provincia autónoma, Badaghxán Montañoso ONU, COI
  Timor Leste República Democrática de Timor Leste Asia Dili Recoñecemento xeral ONU, COI
  Togo República Togolesa África Lomé Recoñecemento xeral ONU, COI
  Tokelau Tokelau Oceanía n/d Territorio de Nova Zelandia LTNA
  Tonga Reino de Tonga Oceanía Nukuʻalofa Recoñecemento xeral ONU, COI
  Transnistria República Moldava Pridnestroviana Europa Tiráspol Independente de facto de Moldavia. Recoñecemento por Abkhazia, Artsakh, e Osetia do Sur. Reclamada en toda a súa totalidade por Moldavia como Unidade autónoma territorial de Transnistria.[54]
  Trinidad e Tobago República de Trinidad e Tobago América Porto España Recoñecemento xeral. Ten unha rexión autónoma, Tobago ONU, COI
  Tunisia República Tunisiana África Tunes Recoñecemento xeral ONU, COI
  Turks e Caicos Turks e Caicos Illas Turks e Caicos América Cockburn Town Territorio Británico de Ultramar LTNA
  Turkmenistán República de Turkmenistán Asia Achkhabad Recoñecemento xeral ONU, COI
  Turquía República de Turquía Asia-Europa Ancara Recoñecemento xeral ONU, COI
  Tuvalu Tuvalu Oceanía Funafuti Recoñecemento xeral ONU, COI
  Ucraína Ucraína Europa Kiev Recoñecemento xeral ONU, COI
  Uganda República de Uganda África Kampala Recoñecemento xeral ONU, COI
  Uruguai República Oriental do Uruguai América Montevideo Recoñecemento xeral ONU, COI
  Uzbekistán República de Uzbekistán Asia Tashkent Recoñecemento xeral. Ten unha rexión autónoma, Karakalpakstan ONU, COI
  Vanuatu República de Vanuatu Oceanía Port Vila Recoñecemento xeral ONU, COI
  Vaticano Cidade do Vaticano Estado da cidade do Vaticano Europa Cidade do Vaticano Recoñecemento xeral. Administrado pola Santa Sé, unha entidade soberana con relacións diplomáticas con 180 estados.[55] Membro da OIEA, UIT, UPU e OMPI e observador permanente da ONU (na categoría de "Estado non membro").[42] A Cidade do Vaticano está gobernada polos funcionarios designados polo Papa, que é o Bispo da diocese de Roma e o soberano de oficio da Cidade do Vaticano. Obs. ONU
  Venezuela República Bolivariana de Venezuela América Caracas Recoñecemento xeral. Federación de 23 estados, 1 distrito capital, e unha dependencia federal. ONU, COI
  Vietnam República Socialista de Vietnam Asia Hanoi Recoñecemento xeral ONU, COI
  Virxe BIllas Virxes Británicas Illas Virxes Británicas América Road Town Territorio Británico de Ultramar LTNA, COI
  Virxe EIllas Virxes Estadounidenses Illas Virxes Estadounidenses América Charlotte Amalie Territorio non incorporado dos EE. UU. LTNA, COI
  Wallis e Futuna Territorio das Illas Wallis e Futuna Oceanía Matāʻutu Colectividade de ultramar de Francia
  Xamaica Xamaica América Kingston Recoñecemento xeral ONU, COI
  Xapón Xapón Asia Toquio Recoñecemento xeral ONU, COI
  Xeorxia Xeorxia Asia-Europa Tbilisi Recoñecemento xeral. Ten dúas rexións autónomas, Adjara e Abkhazia. En Abkhazia e Osetia do Sur formáronse dous estados de facto. ONU, COI
  Xibraltar Xibraltar Europa Xibraltar Territorio Británico de Ultramar LTNA
  Xordania Reino Haxemita de Xordania Asia Amán Recoñecemento xeral ONU, COI
  Zambia República de Zambia África Lusaca Recoñecemento xeral ONU, COI

LendaEditar

  • Capital: A = Administrativa, CE = cidade-Estado, E = Executiva (Sede do Goberno), F = de facto, X = Xudicial (Sede dos Tribunais), L = Lexislativa (Sede do Parlamento), O = Oficial.
  • Situación: Dependencia ou independencia na actualidade e, no seu caso, número de países que o recoñecen (países con recoñecemento internacional + países sen recoñecemento internacional).
  • Notas: ONU = pertence á ONU, Obs. ONU = observador permanente na ONU, LTNA = inscrito na Lista das Nacións Unidas de territorios non autónomos.

NotasEditar

  1. Press Release ORG/1469 (3 de xullo de 2006). "United Nations Member States". United Nations. Consultado o 28 de febreiro de 2011. 
  2. 2,0 2,1 Ker-Lindsay, James (2012). The Foreign Policy of Counter Secession: Preventing the Recognition of Contested States. Oxford University Press. p. 53. 
  3. Krüger, Heiko (2010). The Nagorno-Karabakh Conflict: A Legal Analysis. Springer. p. 55. ISBN 978-3-642-11787-9. 
  4. Nikoghosyan, Hovhannes (August 2010). "Kosovo ruling implications for Armenia and Azerbaijan". HULIQ.com (Hareyan Publishing, LLC). Consultado o 2011-04-17. 
  5. 5,0 5,1 5,2 Вице-спикер парламента Абхазии: Выборы в НКР соответствуют всем международным стандартам: "Абхазия, Южная Осетия, НКР и Приднестровье уже давно признали независимость друг друга и очень тесно сотрудничают между собой", – сказал вице-спикер парламента Абхазии. ... "...Абхазия признала независимость Нагорно-Карабахской Республики..." – сказал он."
  6. "In detail: The foreign policy of Pridnestrovie". Pridnestrovie. 2010-05-26. Arquivado dende o orixinal o 11 de maio de 2008. Consultado o 2010-06-29. 
  7. See Regions and territories: Nagorno-Karabakh (17 January 2006). BBC News. Retrieved January 17, 2006.
  8. Véxase Tratado de Dayton e o texto de The General Framework Agreement for Peace in Bosnia and Herzegovina (14 de decembro de 1995). Office of the High Representative. Consultado o 28 de febreiro de 2011. (en inglés)
  9. Andreas S. Kakouris (9 de xullo de 2010). "Cyprus is not at peace with Turkey" (en inglés). CNN. Consultado o 17 de maio de 2014. 
  10. Republic of Turkey Ministry for European Union Affairs Arquivado 26 de setembro de 2015 en Wayback Machine.. Consultado o 12 de xuño de 2012. (en inglés)
  11. Constituciónn das Comores, Art. 1.
  12. Keun Min. "Greetings" (en inglés). Jeju Special Self-Governing Province. Consultado o 2010-11-10. 
  13. Government of Fiji, Office of the Prime Minister (1978). "Chapter 122: Rotuma Act". Laws of Fiji. University of the South Pacific. Consultado o 2010-11-10. 
  14. Véxase Tratado de París
  15. Constitución de Grecia, Art. 105.
  16. Fonte: Iraqi constitution Arquivado 18 de maio de 2016 en Arquivo.pt
  17. Knesset website, Basic Law: Jerusalem, Capital of Israel
  18. "Disputes – International". CIA World Factbook. Consultado o 8 de novembro de 2011. 
  19. Gold, Dore; Institute for Contemporary Affairs (26 de agosto de 2005). "Legal Acrobatics: The Palestinian Claim that Gaza is Still "Occupied" Even After Israel Withdraws". Jerusalem Issue Brief, Vol. 5, No. 3. Jerusalem Center for Public Affairs. Consultado o 2010-07-16. 
  20. Bell, Abraham (28 de xaneiro de 2008). "International Law and Gaza: The Assault on Israel's Right to Self-Defense". Jerusalem Issue Brief, Vol. 7, No. 29. Jerusalem Center for Public Affairs. Consultado o 2010-07-16. 
  21. Salih, Zak M. (17 de novembro de 2005). "Panelists Disagree Over Gaza's Occupation Status". University of Virginia School of Law. Arquivado dende o orixinal o 03 de marzo de 2016. Consultado o 2010-07-16. 
  22. "Israel: 'Disengagement' Will Not End Gaza Occupation". Human Rights Watch. 29 de outubro de 2004. Consultado o 2010-07-16. 
  23. "United Nations Interim Administration Mission in Kosovo". UN. Consultado o 8 de xaneiro de 2015. 
  24. "East Libya declares self-government". Al Jazeera. 3 de novembro de 2013. Consultado o 5 de novembro de 2013. 
  25. Trala erupción do volcán Soufriere Hills en 1995, a capital oficial Plymouth foi abandonada e Brades pasou a ser a capital provisional.
  26. Federal Foreign Office of Germany (novembro 2009). "Beziehungen zu Deutschland". Government of Germany. Arquivado dende o orixinal o 23 de xullo de 2010. Consultado o 2010-07-16.  For more information, see Foreign relations of the Cook Islands.
  27. China Internet Information Centre (13 de decembro de 2007). "Full text of joint communique on the establishment of diplomatic relations between China and Niue". Xinhua News Agency. Consultado o 2010-07-16. 
  28. Republic of Nauru Permanent Mission to the United Nations. "Foreign Affairs". United Nations. Consultado o 2010-07-16. 
  29. "Copia arquivada" (PDF). Arquivado dende o orixinal (PDF) o 03 de abril de 2012. Consultado o 21 de marzo de 2015. 
  30. Jansen, Dinah (2009). "The Conflict between Self-Determination and Territorial Integrity: the South Ossetian Paradigm" (PDF). Geopolitics vs. Global Governance: Reinterpreting International Security (Centre for Foreign Policy Studies, University of Dalhousie): 222–242. ISBN 978-1-896440-61-3. 
  31. "Russia condemned for recognizing rebel regions". CNN.com (Cable News Network). 2008-08-26. Consultado o 2008-08-26. 
  32. Constitutción de Pakistan, Art. 1.
  33. Aslam, Tasnim (11 de decembro de 2006). "'Pakistan Does Not Claim Kashmir As An Integral Part...'". Outlook India (The Outlook Group). Arquivado dende o orixinal o 13 de decembro de 2011. 
  34. Williams, Kristen P. (2001). Despite nationalist conflicts: theory and practice of maintaining world peace. Greenwood Publishing Group. pp. 154–155. ISBN 978-0-275-96934-9. 
  35. Pruthi, R.K. (2001). An Encyclopaedic Survey Of Global Terrorism In 21St Century. Anmol Publications Pvt. Ltd. pp. 120–121. ISBN 978-81-261-1091-9. [Ligazón morta]
  36. "Copia arquivada". Arquivado dende o orixinal o 12 de agosto de 2014. Consultado o 21 de marzo de 2015. 
  37. 37,0 37,1 http://gbtribune.files.wordpress.com/2012/09/self-governance-order-2009.pdf
  38. Political Handbook of the World 2014. Consultado o 5 de outubro de 2014. 
  39. "Copia arquivada" (PDF). Arquivado dende o orixinal (PDF) o 13 de outubro de 2013. Consultado o 21 de marzo de 2015. 
  40. Palestine Liberation Organization. "Road For Palestinian Statehood: Recognition and Admission". Negotiations Affairs Department. Arquivado dende o orixinal o 18 de agosto de 2011. Consultado o 2011-07-28. 
  41. Criterios de estado:
  42. 42,0 42,1 "Non-member States and Entities". United Nations. 29 de febreiro de 2008. Consultado o 30 de agosto de 2010. 
  43. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. "Arab States: Palestine". United Nations. Consultado o 3 de decembro de 2011. 
  44. O Aaiún está ocupada por Marrocos, sendo a capital provisional Bir Lehlu situada na zona controlada polo Frente Polisario.
  45. Weller, Marc; Nobbs, Katherine (2010). Asymmetric Autonomy and the Settlement of Ethnic Conflicts. Philadelphia, United States: University of Pennsylvania Press. ISBN 978-0-8122-4230-0. 
  46. "Self-Determination, Sovereignty, and the Failure of States: Somaliland and the Case for Justified Secession" (PDF). Minnesota Journal of International Law 19:2: 380–381. 2010. Arquivado dende o orixinal (PDF) o 27 de setembro de 2013. Consultado o 21 de marzo de 2015. 
  47. International Crisis Group (23 de maio de 2006). "Somaliland: Time for African Union leadership" (PDF). Africa Report (110): 10–13. Arquivado dende o orixinal (PDF) o 20 de xullo de 2011. Consultado o 2011-04-19. 
  48. Mesfin, Berouk (setembro 2009). "The political development of Somaliland and its conflict with Puntland" (PDF). ISS Paper (Institute for Security Studies) (200): 8. Consultado o 2011-04-19. 
  49. Arieff, Alexis. "De Fact Statehood? The Strange Case of Somaliland" (PDF). Yale Journal of International Affairs (Spring/Summer 2008). Arquivado dende o orixinal (PDF) o 13/12/2011. Consultado o 2011-04-17. 
  50. Regions and territories: Somaliland (30 December 2005). BBC News. Retrieved January 17, 2006.
  51. 51,0 51,1 "Statement from UNISFA on the recent spate of attacks in Abyei". UNmissions.org. 18 October 2017. Consultado o 12 de febreiro de 2018. 
  52. 52,0 52,1 "Abyei Administration Area Changes Name". Gurtong.net. 29 de xullo de 2015. Consultado o 12 de febreiro de 2018. 
  53. "Ma refers to China as ROC territory in magazine interview". Taipei Times. 2008-10-08. 
  54. Regions and territories: Trans-Dniester (13 de decembro de 2005). BBC News. Retrieved 17 de xaneiro de 2006.
  55. "Bilateral relations of the Holy See". Holy See website. Consultado o 2012-06-05. 

Véxase taménEditar

Outros artigosEditar