Abrir o menú principal

Lista de lugares Patrimonio da Humanidade en España

artigo de listas da Wikimedia

Os sitios do Patrimonio da Humanidade da Organización das Nacións Unidas para a Educación, a Ciencia e a Cultura (UNESCO) son lugares de importancia cultural ou natural tal como se describe na Convención do Patrimonio Mundial da UNESCO, creada en 1972.[1] España aceptou a Convención o 4 de maio de 1982, facendo o seu conxunto histórico elixible para a súa inclusión na lista.[2]

Os lugares de España inscribíronse por primeira vez na lista na 8ª reunión do Comité do Patrimonio Mundial, celebrada en Buenos Aires, Arxentina en 1984. Nesa sesión, engadíronse cinco sitios: a "Mesquita de Córdoba"; "a Alhambra e o Generalife, en Granada"; a "Catedral de Burgos"; o "Mosteiro e lugares do Escorial, Madrid"; e o "Parc Güell, Palau Güell e Casa Milà, en Barcelona"[3] engadíronse cinco sitios en 1985, e outros catro en 1986. Ademais de 1984, 1985, e 1986 (tres primeiros anos de España como membro), 2000 viu a maioría dos novos lugares inscritos, con cinco dese ano. A xuño de 2013, España conta con 45 lugares en total inscritos na lista, terceiro soamente detrás de China (50) e Italia (51). Destes 45 lugares, 40 son culturais, 3 son naturais, e 2 son mixtos (cumpren ambos os criterios culturais e naturais), segundo determinan os criterios de selección da organización.

O sitio Pireneos - Monte Perdido Patrimonio Mundial compártese con Francia, mentres que os Sitios de arte rupestre do Vale do Coa son compartidos con Portugal. Ademais diso, Almadén inscríbese xunto Idrija en Eslovenia. Das 17 comunidades autónomas de España, Castela e León ten a maioría dos lugares, con seis exclusivos e dous lugares compartidos.[4]

Ademais, España estableceu un acordo coa UNESCO coñecido como os Fondos Fiduciarios españois. O acordo foi asinado o 18 de abril de 2002 entre Francisco Villar, o embaixador español e Delegado Permanente ante a UNESCO, e o Director Xeral da UNESCO, Koichiro Matsuura. O fondo ofrece 600.00 euros anualmente a un programa elixido. Os programas inclúen axudar a outros Estados membros, en particular en América Latina, con proxectos tales como os procesos de designación de expertos e a avaliación dos sitios tentativos.[5] España exerceu a presidencia do Comité de Patrimonio Mundial en 2008 e 2009, e en 2009 foi sede a 33ª reunión do Comité en Sevilla, Andalucía.[5]

Lista de sitiosEditar

Taboa resumoEditar

Tipo Ano Nome Localización Imaxe
Ben cultural 1984, 1994 Alhambra, Generalife e Albaicín de Granada, a Mesquita de Córdoba Andalucía  
Ben cultural 1984, 2014 Catedral de Burgos Castela e León  
Ben cultural 1984, 1994 Centro histórico de Córdoba Andalucía  
Ben cultural 1984 Real Sitio de San Lorenzo do Escorial e o Escorial Comunidade de Madrid  
Ben cultural 1984, 2005 Obras de Antoni Gaudí Cataluña  
Ben cultural 1985, 2007 Casco antigo de Ávila e igrexas extramuros Castela e León  
Ben cultural 1985 Cidade vella de Santiago de Compostela Galicia  
Ben cultural 1985 Cidade vella e acueducto de Segovia Castela e León  
Ben cultural 1985, 2008 Cova de Altamira e arte rupestre paleolítica do norte de España Cantabria, Asturias e País Vasco  
Ben cultural 1985, 1998 Monumentos de Oviedo e do Reino de Asturias Asturias  
Ben cultural 1986, 2001 Arquitectura mudéxar de Aragón Aragón  
Ben cultural 1986 Cudade vella de Cáceres Extremadura  
Ben cultural 1986 Cidade histórica de Toledo Castela-A Mancha  
Ben natural 1986 Parque Nacional de Garajonay Canarias  
Ben cultural 1987 Catedral, Alcázar e Arquivo de Indias en Sevilla Andalucía  
Ben cultural 1988 Cidade vella de Salamanca Castela e León  
Ben cultural 1991 Mosteiro de Poblet Cataluña  
Ben cultural 1993 Conxunto arqueolóxico de Mérida Extremadura  
Ben cultural 1993, 2015 Camiños de Santiago de Compostela: Camiño francés e Camiños do Norte de España Aragón, Castela e León, Galicia, A Rioxa, País Vasco, Cantabria, Asturias e Navarra  
Ben cultural 1993 Real Mosteiro de Santa María de Guadalupe Extremadura  
Ben natural 1994, 2005 Parque Nacional de Doñana Andalucía  
Ben cultural 1996 Cidade histórica fortificada de Cuenca Castela-A Mancha  
Ben cultural 1996 A Lonxa da Seda de Valencia Comunidade Valenciana  
Ben cultural 1997 As Médulas Castela e León  
Ben cultural 1997 Mosteiros de San Millán de Yuso e de Suso A Rioxa  
Ben cultural 1997 Palau da Música Catalana e Hospital de Sant Pau Cataluña  
Ben mixto 1997, 1999 Pireneos - Monte Perdido Aragón e   Francia  
Ben cultural 1998 Arte rupestre do arco mediterráneo da Península Ibérica Andalucía, Aragón, Castela-A Mancha, Cataluña,
Comunidade Valenciana e Murcia
 
Ben cultural 1998 Universidade e barrio histórico de Alcalá de Henares Madrid  
Ben mixto 1999 Eivisa, biodiversidade e cultura Baleares  
Ben cultural 1999 San Cristóbal de La Laguna Canarias  
Ben cultural 2000 Conxunto arqueolóxico de Tarraco Cataluña  
Ben cultural 2000 Igrexas románicas catalanas da Vall de Boí Cataluña  
Ben cultural 2000 Muralla romana de Lugo Galicia  
Ben cultural 2000 Palmeral de Elx Comunidade Valenciana  
Ben cultural 2000 Xacemento arqueolóxico de Atapuerca Castela e León  
Ben inmaterial 2001 Misterio de Elx Comunidade Valenciana  
Ben cultural 2001 Paisaxe cultural de Aranjuez Madrid  
Ben cultural 2003 Conxuntos monumentais renacentistas de Úbeda e Baeza Andalucía  
Ben inmaterial 2005 Patum de Berga Cataluña  
Ben cultural 2006 Ponte de Biscaia País Vasco  
Ben natural 2007 Parque Nacional do Teide Canarias  
Ben cultural 2009 Torre de Hércules Galicia  
Ben inmaterial 2009 Silbo gomero Canarias  
Ben inmaterial 2009 Tribunais de regantes do Mediterráneo español Murcia, Comunidade Valenciana  
Ben cultural 2010 Sitios de arte rupestre prehistórico do Val do Côa e de Siega Verde Castela e León e   Portugal (val do Côa)  
Ben inmaterial 2010 Canto da Sibila de Mallorca Baleares
Ben inmaterial 2010 Flamenco Andalucia  
Ben inmaterial 2010 Castells Cataluña  
Ben inmaterial 2010 Dieta mediterránea   España,   Italia,   Francia   Grecia e   Marrocos  
Ben inmaterial 2010 Cetrería, patrimonio humano vivo   España e outros dez países en Europa, África e Asia  
Ben cultural 2011 Paisaxe cultural da Serra de Tramuntana Baleares  
Ben inmaterial 2011 A festa de «la Mare de Déu de la Salut» de Algemesí Comunidade Valenciana  
Ben cultural 2012 Patrimonio do mercurio (Almadén e Idrija) Castela-A Mancha e   Eslovenia  
Ben inmaterial 2012 Festival dos Patios de Córdoba Andalucía  
Ben cultural 2016 Sitio dos dllmens de Antequera Andalucía  
Ben inmaterial 2016 A festa das Fallas de Valencia Comunidade Valenciana  
Ben natural 2007, 2017 Faiedo primarios dos Cárpatos e outras rexións de Europa Madrid, Navarra e Castela e León  
Ben cultural 2018 Ciudad Califal de Medina Azahara Andalucía  


A táboa mostra información sobre cada sitio do patrimonio mundial:

Nome: como se indica polo Comité do Patrimonio Mundial
Localización: cidade ou lugar da provincia
Comunidade: unha das 17 comunidades autónomas de España
Período: período de tempo significativo, polo xeral a da construción
Datos da UNESCO: número de referencia do sitio; o ano, o lugar foi inscrito na Lista do Patrimonio Mundial; os criterios de selección que se enumeran entre outros: criterios I representan unha obra mestra do xenio creativo humano VI son culturais, mentres que VII fenómenos naturais superlativos ou áreas de excepcional beleza natural e importancia estética X son naturais; (O tipo de columna por ano engaden á lista)
Descrición: breve descrición do sitio
Nome Imaxe Localización Comunidade Período UNESCO data Descrición Ref(s)
Cova de Altamira e Arte rupestre paleolítica do norte de España   Cantabria, Asturias, País Vasco Paleolítico Superior 310; 1985, 2008 (ampliado); I, III A cova de Altamira contén exemplos de pintura rupestre do período Paleolítico Superior, que vai do 35.000 a 11.000 antes de Cristo. A lista orixinal contiña dezasete covas decoradas. As covas están ben conservados debido ao seu grande illamento do clima externo. [6]
Cidade vella e Acueduto de Segovia   Segovia Castela e León Do século I ao XVI 311; 1985; I, III, IV O acueduto romano foi construído no século I, o palacio medieval do Alcázar no século XI, e a catedral no XVI. [7]
Monumentos de Oviedo e do Principado de Asturias   Oviedo Asturias Século IX 312; 1985, 1998 (ampliado); I, II, IV O Reino de Asturias era a única rexión cristiá de España no século noveno. Desenvolveu o seu propio estilo de arte prerrománica que se mostra en varias igrexas e outros monumentos. A entrada orixinal titulada "Igrexas do Reino de Asturias" ampliouse para incluír outros monumentos como a Foncalada. [8]
Centro histórico de Córdoba   Córdoba Andalucía Séculos do VII ao XIII 313; 1984, 1994 (ampliado); I, II, III, IV Na lista orixinal estaba a Mesquita de Córdoba, unha igrexa católica do século VII convertida nunha mesquita no século VIII, restaurada como unha catedral Católica Romana no século XIII por Fernando III. Durante o período da alta dominación árabe da rexión, Córdoba tiña máis de 300 mesquitas e a arquitectura era comparable coa de Constantinopla, Damasco e Bagdad. [9]
Alhambra, Generalife e Albaicín   Granada Andalucía Século XIV 314; 1984, 1994 (ampliada); I, III, IV Os tres lugares son os restos da influencia moura no sur de España. A fortaleza da Alhambra e o pazo do Generalife foron construídos polos gobernantes do Emirato de Granada. O barrio do Albaicín, contén exemplos da arquitectura vernácula árabe e engadiuse á lista en 1994. [10]
Catedral de Burgos   Burgos Castela e León Séculos do XIII ao XVI 316; 1984; II, IV, VI A catedral gótica construíuse entre os séculos XIII e XVI. É o lugar de enterramento do heroe español, El Cid. [11]
Mosteiro e sitio do Escorial   San Lorenzo de El Escorial Madrid Século XVI 318; 1984; I, II, VI O Escorial é un dos varios sitios reais españois, debido á súa historia como residencia da familia real. O palacio foi deseñado polo Rei Felipe II e o arquitecto Juan Bautista de Toledo para servir como monumento á función central de España no Cristianismo no mundo. [12]
Obras de Antoni Gaudí   Barcelona Cataluña Séculos XIX e XX 320; 1984, 2005 (ampliado); I, II, IV A arquitectura de Antoni Gaudí forma parte do estilo modernista, pero os seus deseños descríbense como moi singulares. Na lista orixinal aparecía o Parque Güell, o Palau Güell e a Casa Milà, en 2005 engadiuse a Casa Vicens, a cripta e a fachada do Nacemento da Sagrada Familia, a Casa Batlló, e a cripta da Colonia Güell. [13]
Cidade vella de Santiago de Compostela   Santiago de Compostela Galicia Séculos X e XI 347; 1985; I, II, VI A catedral de Santiago de Compostela é o probable lugar de enterramento do apóstolo Santiago, e é o término do Camiño de Santiago, unha peregrinación polo norte de España. A cidade foi destruída polos mouros no século X e reconstruída no século seguinte. [14]
Casco antigo de Ávila e igrexas extra muros   Ávila Castela e León Século XI 348; 1985, 2007 (modificado); III, IV A muralla que rodea á cidade orixinal foi construída no século XI. Conta con 82 torres semicirculares e 9 portas, e é un dos exemplos máis completos de cidade amurallada en España. [15]
Arquitectura mudéxar de Aragón   Provincias de Teruel e Zaragoza Aragón Séculos do XII ao XVII 378; 1986, 2001 (ampliado); IV A lista orixinal contiña catro igrexas en Teruel de estilo mudéxar, unha mestura de estilos tradicionais islámicos e europeos contemporáneos. En 2001, a lista ampliouse para incluír outros seis monumentos. [16]
Cidade histórica de Toledo   Toledo Castela-A Mancha Séculos VIII ao XVI 379; 1986; I, II, III, IV Toledo foi fundada polos romanos, serviu como capital do Reino Visigodo, foi importante na España musulmá e durante a Reconquista, e serviu brevemente como capital de España. A cidade combina influencias cristiás, musulmás e xudías. [17]
Parque Nacional de Garajonay   La Gomera Illas Canarias N/A 380; 1986; VII, IX O parque está cuberto un 70% por laurisilva, a vexetación da época terciaria que desapareceu da Europa continental debido ao cambio climático, pero que cubrira gran parte do sur do continente. [18]
Cidade vella de Salamanca   Salamanca Castela e León Séculos XIII ao XVI 381; 1988; I, II, IV Salamanca é importante como cidade universitaria, a Universidade de Salamanca, fundada en 1218, é a máis antiga de España e unha das máis antigas de Europa. A cidade foi conquistada por primeira vez polos cartaxineses no século III, máis tarde gobernada por romanos e árabes. O centro da cidade ten representacións de arquitectura románica, gótica, islámica, do renacemento, e arquitectura barroca. [19][20]
Catedral, Alcázar e Arquivo de Indias en Sevilla   Sevilla Andalucía Séculos XIII ao XVI 383; 1987; I, II, III, IV O Alcázar foi construído durante a dinastía almohade que gobernou o sur de España ata a Reconquista. A catedral data do século XV e alberga as tumbas de Fernando III e Cristovo Colón. O Archivo (Arquivo) alberga documentos relativos á colonización de América. [21]
Cidade vella de Cáceres   Cáceres Extremadura Séculos do III ao século XV 384; 1986; III, IV A cidade vella combina influencias de arquitectura romana, islámica, gótica do norte, e do renacemento italiano, incluíndo máis de 30 torres islámicas. [22][23]
Eivisa, Biodiversidade e Cultura   Eivisa Illas Baleares N/A 417; 1999; II, III, IV, IX, X A costa de Eivisa é o fogar da Posidonia oceánica, un pasto mariño que só se atopa no Mediterráneo, que é compatible cun amplo ecosistema costeiro e mariño. A illa tamén contén numerosas ruínas fenicias, e as zonas fortificadas e amuralladas máis antigas da cidade datan do século XVI. [24]
Mosteiro de Poblet   Vimbodí Cataluña Séculos XII e XIII 518; 1991; I, IV O mosteiro foi fundado polos cistercienses en 1151 e é un dos máis grandes de España. Asóciase con diversas familias reais na España medieval, en particular cos reis de Aragón. É o lugar de enterramento dos monarcas aragoneses Afonso II, Xoán I, Xoán II, Xaime I, Fernando I e Pedro IV. [25][26]
Conxuntos monumentais renacentistas de Úbeda e Baeza   Provincia de Xaén Andalucía Século XVI 522; 2003; II, IV As renovacións das dúas cidades no século XVI realizáronse no marco do emerxente estilo renacentista e son un dos primeiros exemplos do estilo en España. [27]
Emerita Augusta   Mérida Extremadura Século I ao V 664; 1993; III, IV Mérida foi fundada no ano 25 aC polos romanos como Emerita Augusta e foi a capital da provincia de Lusitania. Os restos da época romana inclúen unha ponte, acueduto, anfiteatro, teatro , circo e foro. [28]
Mosteiro de Guadalupe   Guadalupe Extremadura Séculos XIII ao XVI 665; 1993; IV, VI O mosterio é o fogar da Nosa Señora de Guadalupe, un santuario mariano atopado no século XIII logo de ser enterrado desde as invasións musulmáns no 714. A Virxe de Guadalupe e o mosterio serven como símbolos importantes durante a Reconquista, que culminou en 1492, o mesmo ano que Colón descubriu América. A Virxe de Guadalupe converteuse nun símbolo importante durante a evanxelización de América. [29][30]
Camiño de Santiago: Camiño Francés e rutas do norte.   Aragón, Castela e León, Galicia, Navarra, Asturias, Cantabria, País Vasco e A Rioxa N/A 669; 1993, 2015; II, IV, VI O Camiño de Santiago, é unha peregrinación desde a fronteira franco-española ata a catedral de Santiago de Compostela, onde crese que esta enterrado o apóstolo Santiago. En 2015 ampliouse o sitio coas rutas do norte (Camiño Primitivo e Camiño do Norte). [31][32]
Doñana   Provincias de Huelva e Sevilla Andalucía N/A 685; 1994, 2005 (ampliado); VII, IX, X O parque consta da rexión do delta onde o río Guadalquivir alcanza o Océano Atlántico. É o fogar dunha ampla variedade de biótopos, tales como lagoas, marismas, dunas e monte baixo. O parque é un dos maiores criadeiros na rexión mediterránea e conta con máis de 500.000 aves acuáticas durante o período de inverno. [33]
PirineosMonte Perdido   Provincia de Huesca Aragón (compartido con Francia) N/A 773; 1997, 1999 (ampliado); III, IV, V, VII, VIII O sitio contén a cadea montañosa dos Pirineos ao longo da fronteira franco-española. A parte española contén os dous maiores canóns de Europa, mentres que o lado francés contén tres grandes circos glaciares. [34]
Histórica cidade amurallada de Cuenca   Cuenca Castela-A Mancha Séculos XII ao XVIII 781; 1996; II, V Os mouros construíron a cidade fortificada no século oitavo, e foi capturada polos cristiáns no século XII. A catedral é o primeiro exemplo de arquitectura gótica en España. A cidade tamén é famosa polas súas Casas Colgadas, casas que colgan sobre o bordo dun cantil. [35][36]
A Lonxa da Seda de Valencia   Valencia Valencia Séculos XV e XVI 782; 1996; I, IV A Lonxa (ou Llotja en lingua valenciana) da Seda, e o grupo de edificios góticos que demostraban a riqueza de Valencia como unha importante cidade mercantil nese período no Mediterráneo e Europa. [37][38]
As Médulas   Ponferrada Castela e León Séculos I ao III 803; 1997; I, II, III, IV Os romanos estableceron unha mina de ouro e traballaron no lugar durante dous séculos. Usaron unha forma tempera de minería hidráulica e cortaron acuedutos nos cantís de roca para proporcionar auga ás operacións. Os romanos abandonárona a principios do século terceiro, deixando abruptos cantís e infraestrutura mineira que está intacta na actualidade. [39][40]
Palau de la Música Catalana e Hospital de Sant Pau, Barcelona   Barcelona Cataluña Século XX 804; 1997; I, II, IV

Ambos edificios foron construídos a principios do século XX deseñados por Lluís Domènech i Montaner no movemento modernista Art Nouveau que foi moi popular en Barcelona nese período. Os dous edificios son as obras máis famosas de Montaner.

[41]
Mosteiros de San Millán Yuso e Suso   San Millán de la Cogolla A Rioxa Séculos VI ao XVI 805; 1997; II, IV, VI O mosteiro de Suso orixinal foi fundado a mediados do século VI, e é o lugar onde foron escritas as Glosas Emilianenses. Os códices son considerados os primeiros exemplos escritos do español e do vasco, o mosteiro considérase o berce do español falado e escrito. O mosteiro de Yuso máis recente foi construído no século XVI. [42]
Lugares prehistóricos de arte rupestre do val de Côa e Siega Verde   Castela e León (compartido con Portugal) Paleolítico 866; 1998, 2010 (ampliado); I, III A lista orixinal de 1998 contiña exemplos de arte rupestre do val de Côa do Paleolítico Superior en Portugal. En 2010 ampliouse para incluír 645 gravados na zona arqueolóxica de Siega Verde en España. Os dous sitios representan a colección mellor conservada de arte paleolítica ao aire libre na Península Ibérica. [43]
Arte rupestre do arco mediterráneo da península ibérica   Andalucía, Aragón, Castela-A Mancha, Cataluña, Murcia, e Valencia Prehistoria 874; 1998; III O sitio inclúe máis de 750 exemplos de Pintura rupestre de finais do período prehistórico, que contan con imaxes que van desde formas xeométricas ás escenas de homes cazando animais. [44][45]
Conxunto arqueolóxico de Tarraco   Tarragona Cataluña Séculos I ao IV 875; 2000; II, III A importante cidade romana de Tarraco localizada na actual Tarragona serviu como capital das provincias de Hispania Citerior e logo da Tarraconense. O anfiteatro construíuse no século segundo. A maioría dos restos son só fragmentos ou restos baixo os edificios máis modernos. [46][47]
Universidade e barrio histórico de Alcalá de Henares   Alcalá de Henares Madrid século XVI 876; 1998; II, IV, VI O Cardeal Cisneros fundou a Universidade de Alcalá en 1499 e é o primeiro exemplo da cidade universitaria planificada, servindo como modelo para outras universidades europeas e misioneiros españois en América. A cidade é o lugar de nacemento de Miguel de Cervantes, coñecido polas súas contribucións á lingua española e a literatura occidental. [48][49]
San Cristóbal de La Laguna   San Cristóbal de La Laguna Illas Canarias Séculos XVI ao XVIII 929; 1999; II, IV A cidade orixinal ten unha cidade alta non planificada, e unha cidade baixa "planificada". Foi a primeira cidade colonial non fortificada de España e serviu como modelo para o desenvolvemento en América. Moitos edificios de función relixiosa e outros edificios públicos e privados datan do século XVI. [50][51]
Palmeiral de Elx   Elx Valencia N/A 930; 2000; II, V O bosque de palmeiras datileiras plantouse segundo os sistemas de rego dos mouros no século X. O Palmeiral é un raro exemplo das prácticas agrícolas árabes en Europa. [52]
Muralla romana de Lugo   Lugo Galicia Século III 987; 2000; IV As murallas construídas para protexer a cidade romana de Lugo no século III mantéñanse totalmente intactas e son o mellor exemplo que queda en Europa occidental. [53]
Igrexas románicas catalás da Vall de Boí   La Vall de Boí Cataluña Séculos XI ao XIV 988; 2000; II, IV O pequeno val no bordo dos Pirineos contén igrexas de estilo románico decorado con murais románicos, estatuas e altares. As igrexas son únicas polos seus altos, campanarios cadrados. [54][55]
Sitio de Atapuerca   Atapuerca Castela e León Prehistoria 989; 2000; III, V As covas nas montañas de Atapuerca conteñen restos fósiles dos primeiros seres humanos descubertos en Europa que datan de fai case un millón de anos. A Sima de los Huesos ou "Sima dos Ósos" contén a maior colección do mundo de fósiles de homínidos. [56][57]
Paisaxe Cultural de Aranjuez   Aranjuez Madrid Séculos XV ao XIX 1044; 2001; II, IV A paisaxe ao redor do Palacio Real de Aranjuez foi desenvolvido pola familia real española durante o transcurso de tres séculos e contén ideas innovadoras da horticultura e deseño. A zona era propiedade exclusiva da familia real ata o século XIX, cando desenvolveuse a cidade civil moderna. [58][59]
Ponte de Biscaia   Portugalete País Vasco Século XIX 1217; 2006; I, II A ponte foi deseñada por Alberto Palacio para cruzar o Nervión sen interromper o tráfico marítimo do Porto de Bilbao. Foi construída en 1893 e é a primeira ponte transbordador do mundo. [60][61]
Parque Nacional do Teide   Tenerife Illas Canarias N/A 1258; 2007; VII, VIII O parque contén o volcán do Teide, a montaña máis alta de España. [62]
Torre de Hércules   A Coruña Galicia Século I 1312; 2009; III Os romanos construíron este faro de 55 m. de altura sobre unha rocha de 57 m. para marcar a entrada do porto da Coruña. É o único faro romano totalmente conservado e funcionando. [63]
Paisaxe Cultural da Serra de Tramuntana   Mallorca Illas Baleares N/A 1371; 2011; II, IV, V A paisaxe cultural da Serra de Tramuntana, na costa occidental do norte de Mallorca transformouse durante un milenio por unha agricultura con dispositivos de xestión da auga, tales como socalcos, obras de auga interconectados, incluíndo os muíños de auga, e construcións de pedra en seco e granxas. Esta paisaxe vira en torno a unidades de cultivo de orixe feudal. [64]
Patrimonio do mercurio. Almadén e Idrija   Almadén Castela-A Mancha (compartida con Eslovenia) Séculos XVI e XVII 1313; 2012; II, IV Almadén é unha antiga (desde a época romana ata a actualidade) vila mineira de mercurio con edificios relacionados coa súa historia mineira, como o castelo de Retamar, edificios relixiosos, universidade mineira e as vivendas tradicionais. [65]
Sitio dos dolmens de Antequera   Antequera Andalucía 1501; 2016; I, III, IV Ben cultural en serie integrado por tres monumentos culturas (Dolmen de Menga, Dolmen de Viera e Tholos de El Romeral) e dous monumentos naturais (a Peña de los Enamorados e El Torcal). [66]
Ciudad Califal de Medina Azahara   Córdoba Andalucía Século X 1560 ; 2018; I, III, IV Ben cultural, ruínas dunha gran e fortificada pazo-cidade medieval árabe musulmá construída por Abd-ar-Rahman III (912-961), o primeiro califa omeia de Córdoba, e situada nos arredores occidentais de Córdoba, España. [67]

Lugares por comunidade autónomaEditar

Os lugares exclusivos refírense á localización de lugares nunha soa comunidade. Lugares compartidos refírese aos lugares con entradas en múltiples comunidades, incluíndo Pireneos - Monte Perdido, que comparte Aragón con Francia, e os lugares prehistóricos de arte rupestre do val de Côa e Sega Verde, o cal e compartido por Castela e León con Portugal.

Comunidade Lugares exclusivos Lugares compartidos
Andalucía 7 1
Castela e León 6 3
Cataluña 5 1
Galicia 3 1
Madrid 3 1
Illas Canarias 3
Extremadura 3
Castela A Mancha 2 3
Valencia 2 1
Illas Baleares 2
Aragón 1 3
Asturias 1 2
A Rioxa 1 1
País Vasco 1 1
Cantabria 2
Navarra 2
Murcia 1

Lista de candidatosEditar

 
Castelo de Loarre

Ademais dos sitios inscritos na Lista do Patrimonio Mundial, os Estados membros poden manter unha lista de candidaturas que se poderían considerar para o nomeamento. Os nomeamentos para a lista do patrimonio mundial acéptanse soamente se o sitio foi previamente mencionados na lista de candidatos.[68] Ata 2015, España rexistrou 30 sitios na súa lista de candidatos. Os lugares, xunto co ano en que foron incluídas na lista provisional son:[69]

  1. A Ribeira Sacra, Lugo e Ourense (1996)
  2. A arquitectura de pedra seca (1998)
  3. Fortificacións fronteirizas abaluartadas (Castela e León, Navarra, Aragón, Cataluña e Estremadura) (1998)[70]
  4. Muíños de vento do Mediterráneo (1998)
  5. O Mosteiro do Escorial e Medio Natural (1998)
  6. Enclave cultural románico no norte de Castela e León e o Sur de Cantabria (1998)
  7. A Ruta da Prata (1998)
  8. Itinerario Cultural de viño e viñedos a través das cidades do Mediterráneo (1998)
  9. Itinerario Cultural de Francisco Xabier (2001)
  10. Sitios de dinosauros da Península Ibérica (2002)
  11. Conxunto arqueolóxico grego en Empúries, l'Escala, Xirona (2002)
  12. A fachada mediterránea dos Pirineos (Francia-España) (2004)
  13. Ancares - Somiedo (2007)
  14. Patrimonio histórico do Ferrol da ilustración (2007)
  15. Centro histórico de Las Palmas de Gran Canaria (2007)
  16. Castelo de Loarre (2007)
  17. Cañadas reais da Meseta (2007)
  18. Patrimonio Histórico Mineiro (2007)
  19. Calzadas romanas, itinerarios do Imperio Romano (2007)
  20. Plasencia - Monfragüe - Trujillo (2009)
  21. Paisaxe cultural do Valle Salado de Añana e Poza de la Sal (2012)
  22. Catedral de Xaén (ampliación dos Conxuntos monumentais renacentistas de Úbeda e Baeza) (2012)
  23. Paisaxe cultural do viño da Rioxa e a Rioxa Arabesa (2013)
  24. Cultura talaiótica de Menorca (2013)
  25. Priorat-Montsant-Siurana, paisaxe agrícola do Mediterráneo (2014)
  26. Portada do mosteiro de Ripoll (2015)
  27. Madīnat al-Zahrā (Córdoba) (2015)
  28. Sitios do Retiro e o Prado (Madrid) (2015)
  29. Faiais das provincias de León, Guadalaxara e Segovia (ampliación dos faiais de Alemaña e os Cárpatos) (2015)
  30. Mosteiro de La Rábida e lugares colombianos (Huelva) (2016)
  31. Risco Caído e montañas sagradas da paisaxe cultural de Gran Canaria (2016)
  32. Turó de la Seu Vella (Lleida) (2016)
  33. Igrexa de San Salvador de Valdediós (Asturias) (2017)
  34. Oliveirais de Andalucía (2017)
  35. Parque Nacional das Illas Atlánticas (2018)
  36. O viño en Iberia (2018)

Localización dos lugaresEditar

NotasEditar

  1. "The World Heritage Convention". UNESCO. Consultado o 17 setembro 2010. 
  2. "Spain – Properties inscribed on the World Heritage List". UNESCO. Consultado o 17 setembro 2010. 
  3. "Report of the Rapporteur". UNESCO. 2 de novembro de 1984. Consultado o 17 setembro 2010. 
  4. Exclusivos:Catedral de Burgos, cidade vella de Ávila e igrexas extramuros, o casco antigo de Segovia e o seu acueduto, Cidade vella de Salamanca, As Médulas, lugar arqueolóxico de Atapuerca. Compartidos: arte rupestre do Vale de Côa e Sega Verde e Arte Rupestre Prehistórico do Arco Mediterráneo da Península Ibérica.
  5. 5,0 5,1 "Spanish Funds-in-Trust". UNESCO. Consultado o 17 setembro 2010. 
  6. "Cave of Altamira and Paleolithic Cave Art of Northern Spain". UNESCO. Consultado o 15 de setembro de 2010. 
  7. "Old Town Segovia and its Aqueduct". UNESCO. Consultado o 15 setembro 2010. 
  8. "Monuments of Oviedo and the Kingdom of the Asturias". UNESCO. Consultado o 15 setembro 2010. 
  9. "Historic Centre of Cordoba". UNESCO. Consultado o 15 de setembro de 2010. 
  10. "Alhambra, Generalife, and Albayzin". UNESCO. Consultado o 15 setembro 2010. 
  11. "Burgos Cathedral". UNESCO. Consultado o 15 setembro 2010. 
  12. "Monastery and Site of the Escorial". UNESCO. Consultado o 15 de setembro de 2010. 
  13. "Works of Antoni Gaudi". UNESCO. Consultado o 15 de setembro de 2010. 
  14. "Santiago de Compostela (Old Town)". UNESCO. Consultado o 15 setembro 2010. 
  15. "Old Town of Avila with its Extra-Muros Churches". UNESCO. Consultado o 15 setembro 2010. 
  16. "Mudejar Architecture of Aragaon". UNESCO. Consultado o 15 setembro 2010. 
  17. "Historic City of Toledo". UNESCO. 15 setembro 2010. 
  18. "Garajonay National Park". UNESCO. Consultado o 15 setembro 2010. 
  19. "Old City of Salamanca". UNESCO. Consultado o 15 setembro 2010. 
  20. "Importancia Historica" (en Spanish). Salamanca Patrimonio. Arquivado dende o orixinal o 28 de xullo de 2012. Consultado o 15 setembro 2010. 
  21. "Cathedral, Alcazar, and Archivo de Indias in Sevilla". UNESCO. Consultado o 15 setembro 2010. 
  22. "Old Town of Cáceres". UNESCO. Consultado o 15 setembro 2010. 
  23. "Introducción" (en Spanish). Ayuntamiento de Cáceres. Arquivado dende o orixinal o 29 de setembro de 2010. Consultado o 15 setembro 2010. 
  24. "Ibiza, Biodiversity and Culture". UNESCO. Consultado o 17 setembro 2010. 
  25. "Poblet Monastery". UNESCO. Consultado o 15 setembro 2010. 
  26. "World Heritage List, No. 518 Rev." (pdf). UNESCO. 3 xaneiro 1989. Consultado o 15 setembro 2010. 
  27. "Renaissance Monumental Ensembles of Ubeda and Baeza". UNESCO. Consultado o 15 de setembro de 2010. 
  28. "Archaeological Ensemble of Mérida". UNESCO. Consultado o 16 setembro 2010. 
  29. "Royal Monastery of Santa María de Guadalupe". UNESCO. Consultado o 16 setembro 2010. 
  30. "Guadalupe" (pdf). UNESCO. 25 setembro 1992. Consultado o 16 setembro 2010. 
  31. "Route of Santiago de Compostela". UNESCO. Consultado o 15 setembro 2010. 
  32. "Sites in Japan, Turkey, Mexico, Uruguay inscribed on UNESCO’s World Heritage List, extension of Spanish site approved" (en inglés). UNESCO. 5 de xullo de 2015. Consultado o 7 de febreiro de 2016. 
  33. "Doñana National Park". UNESCO. Consultado o 15 de setembro de 2010. 
  34. "Pyrenees – Mont Perdu". UNESCO. Consultado o 15 de setembro de 2010. 
  35. "Historic Walled Town of Cuenca". UNESCO. Consultado o 16 setembro 2010. 
  36. Cook, William (2 outubro 2009). "A stroll through La Mancha". London: The Guardian. Consultado o 16 setembro 2010. 
  37. "La Lonja de la Seda de Valencia". UNESCO. Consultado o 16 setembro 2010. 
  38. "La lonja de Valencia. Limpieza y conversación de fachadas" (en Spanish). Colegio Territorial de Arquitectos de Valencia. 2005. Arquivado dende o orixinal o 29 de xullo de 2012. Consultado o 16 setembro 2010. 
  39. "Las Médulas". UNESCO. Consultado o 16 setembro 2010. 
  40. "The archaeology of a mining landscape". Fundación Las Médulas. 2003. Arquivado dende o orixinal o 23 de agosto de 2010. Consultado o 16 setembro 2010. 
  41. "Palau de la Música Catalana and Hospital de Sant Pau, Barcelona". UNESCO. Consultado o 17 setembro 2010. 
  42. "San Millán Yuso and Suso Monasteries". UNESCO. Consultado o 17 setembro 2010. 
  43. "Prehistoric Rock-Art Sites in the Côa Valley and Siega Verde". UNESCO. Consultado o 17 setembro 2010. 
  44. "Rock Art of the Mediterranean Basin on the Iberian Peninsula". UNESCO. Consultado o 15 de setembro de 2010. 
  45. "Arte Rupestre del Arco Mediterráneo Peninsular". Instituto de Turismo de España. Consultado o 17 setembro 2010. 
  46. "Archaeological Ensemble of Tárraco". UNESCO. Consultado o 17 de setembro de 2010. 
  47. "Patrimoni Històric" (en Catalan). Ajuntament de Tarragona. Arquivado dende o orixinal o 30 de setembro de 2010. Consultado o 17 setembro 2010. 
  48. "University and Historic Precinct of Alcalá de Henares". UNESCO. Consultado o 17 de setembro de 2010. 
  49. "Alcalá de Henares". Ciudades Patrimonio de la Humanidad de España. Arquivado dende o orixinal o 01 de setembro de 2010. Consultado o 17 setembro 2010. 
  50. "San Cristóbal de La Laguna". UNESCO. Consultado o 17 de setembro de 2010. 
  51. "Historia" (en Spanish). Ayuntamiento de La Laguna. Consultado o 17 setembro 2010. 
  52. "Palmeral of Elche". UNESCO. Consultado o 17 setembro 2010. 
  53. "Roman Walls of Lugo". UNESCO. Consultado o 17 setembro 2010. 
  54. "Catalan Romanesque Churches of the Vall de Boí". UNESCO. Consultado o 17 de setembro de 2010. 
  55. "El conjunt romànic de la Vall de Boí" (en Catalan). Patronat de la Vall de Boí. Arquivado dende o orixinal o 01 de xaneiro de 2013. Consultado o 17 setembro 2010. 
  56. "Archaeological Site of Atapuerca". UNESCO. Consultado o 17 de setembro de 2010. 
  57. "Sima de los Huesos: The Pit of Bones". American Museum of National History. Arquivado dende o orixinal o 23 de novembro de 2010. Consultado o 17 setembro 2010. 
  58. "Aranjuez Cultural Landscape". UNESCO. Consultado o 17 de setembro de 2010. 
  59. "Aranjuez (Spain)" (PDF). UNESCO. 30 xuño 2000. Consultado o 17 setembro 2010. 
  60. "Vizcaya Bridge". UNESCO. Consultado o 17 de setembro de 2010. 
  61. "History of the Bridge". Puente Vizcaya World Heritage. Arquivado dende o orixinal o 15 de xullo de 2011. Consultado o 17 setembro 2010. 
  62. "Teide National Park". UNESCO. Consultado o 17 setembro 2010. 
  63. "Tower of Hercules". UNESCO. Consultado o 15 setembro 2010. 
  64. "Cultural Landscape of the Serra de Tramuntana". UNESCO. Consultado o 23 xullo 2012. 
  65. "Heritage of Mercury. Almadén and Idrija". UNESCO. Consultado o 23 xullo 2012. 
  66. "Antequera Dolmens Site". UNESCO. Consultado o 25 xullo 2016. 
  67. "Caliphate City of Medina Azahara". UNESCO. Consultado o 2 de xullo de 2018. 
  68. "Tentative Lists". UNESCO. Consultado o 23 xullo 2012. 
  69. "Tentative Lists" (en inglés). 5 de febreiro de 2018. Consultado o 24-12-2018. 
  70. Bulwarked Frontier Fortifications

Véxase taménEditar