Abrir o menú principal

Lista de presidentes do Congreso dos Deputados de España

artigo de listas da Wikimedia

O presidente do Congreso dos Deputados é o terceiro cargo en importancia no Estado Español segundo a Constitución española de 1978. A súa función é a presidencia do Congreso dos Deputados, e é escollido polos membros da cámara.

Índice

Lista de Presidentes do Congreso dos Deputados de EspañaEditar

Retrato Nome Período de mandato Partido Notas

Cortes de CádizEditar

Benito Ramón Hermida Maldonado 24 de setembro de 1810 Provisional.
Ramón Lázaro de Dou y de Bassols 24 de setembro - 23 de outubro de 1810
Luis Rodríguez del Monte 24 de outubro - 23 de novembro de 1810
José Luis Morales Gallego 24 de novembro - 23 de decembro de 1810
Alonso Cañedo Vigil 24 de decembro de 1810 - 23 de xaneiro de 1811
Antonio Joaquín Pérez Martínez 24 de xaneiro - 23 de febreiro de 1811 1ª vez.
Vicente Noguera Climent 24 de febreiro - 23 de marzo de 1811
Diego Muñoz Torrero 24 de marzo - 23 de abril de 1811
Vicente Cano Manuel y Ramírez de Arellano 24 de abril - 23 de maio de 1811
José Pablo Valiente y Bravo 24 de maio - 23 de xuño de 1811
Jaime Creus Martí 24 de xuño - 23 de xullo de 1811
Juan José Guereña y Garayo 24 de xullo - 23 de agosto de 1811
Ramón Giraldo y Arquellada 24 de agosto - 23 de setembro de 1811 1ª vez.
Bernardo Nadal Crespí 24 de setembro - 23 de outubro de 1811
Antonio Larrazábal y Arrivillaga 24 de outubro - 23 de novembro de 1811
José Casquete de Prado 24 de novembro - 23 de decembro de 1811
Manuel de Villafañe y Andreu 24 de decembro de 1811 - 23 de xaneiro de 1812
Antonio Payán de Tejada y Figueroa 24 de xaneiro - 23 de febreiro de 1812
Vicente Pascual y Esteban 24 de febreiro - 23 de marzo de 1812
Vicente Morales Duárez 24 de marzo - 2 de abril de 1812 Morreu no cargo.
José María Gutiérrez de Terán 24 de abril - 23 de maio de 1812 1ª vez.
José Miguel Guridi y Alcocer 24 de maio - 23 de xuño de 1812
Juan Polo y Catalina 24 de xuño - 23 de xullo de 1812
Felipe Vázquez Canga 24 de xullo - 23 de agosto de 1812
Andrés Ángel de la Vega Infanzón 24 de agosto - 23 de setembro de 1812
Andrés de Jáuregui 24 de setembro - 23 de outubro de 1812
Francisco Morros 24 de outubro - 23 de novembro de 1812
Juan de Valle 24 de novembro - 23 de decembro de 1812
Francisco Ciscar y Ciscar 24 de decembro de 1812 - 23 de xaneiro de 1813
Miguel Antonio de Zumalacárregui e Imaz 24 de xaneiro - 23 de febreiro de 1813 1ª vez.
Joaquín Maniau Torquemada 24 de febreiro - 23 de marzo de 1813
Francisco del Calello Miranda 24 de marzo - 23 de abril de 1813
Pedro José Gordillo y Ramos 24 de abril - 23 de maio de 1813
Florencio del Castillo Solano 24 de maio - 23 de xuño de 1813
José Antonio Sombiela y Mestre 24 de xuño - 23 de xullo de 1813
Andrés Morales de los Ríos 24 de xullo - 23 de agosto de 1813
José Miguel Gordoa y Barrios 24 de agosto - 23 de setembro de 1813
Francisco Tacón Rossique 1 de novembro de 1813 - 15 de xaneiro de 1814
Jeronimo Antonio Díez 16 de xaneiro - 15 de febreiro de 1814
Antonio Joaquín Pérez Martínez 16 de febreiro - 23 de febreiro de 1814 2ª vez.
Vicente Ruiz Albillos 25 de febreiro - 31 de marzo de 1814
Francisco de la Dueña y Cisneros 1 de abril - 30 de abril de 1814
Antonio Joaquín Pérez Martínez 1 de maio - 10 de maio de 1814 3ª vez.

Trienio liberalEditar

José de Espiga y Gadea 6 de xullo - 9 de agosto de 1820
Ramón Giraldo y Arquellada 9 de agosto - 8 de setembro de 1820 2ª vez.
José María Queipo de Llano Ruiz de Saravia 9 de setembro - 8 de outubro de 1820 Partido Moderado
José María Calatrava Peinado 9 de outubro - 9 de novembro de 1820 Partido Progresista 1º vez
Antonio Cano Manuel y Ramírez de Arellano 25 de febreiro - 31 de marzo de 1821
José María Gutiérrez de Terán 1 de abril - 30 de abril de 1821 2ª vez.
Antonio de la Cuesta y Torre 1 de maio - 31 de maio de 1821
José María Moscoso de Altamira Quiroga 1 de xuño - 30 de xuño de 1821
Pedro González Vallejo 24 de setembro - 27 de outubro de 1821
Francisco Martínez de la Rosa 28 de novembro - 27 de decembro de 1821 Partido Moderado 1ª vez.
Diego Clemencín Viñas 28 de novembro - 27 de decembro de 1821
Joaquín Rey Esteve 28 de decembro de 1821 - 27 de xaneiro de 1822
Ramón Giraldo y Arquellada 28 de xaneiro - 14 de febreiro de 1822 3ª vez.
Rafael del Riego Flórez 25 de febreiro - 31 de marzo de 1822
Cayetano Valdés y Flores Bazán y Peón 1 de abril - 30 de abril de 1822
Miguel Ricardo de Álava y Esquivel 1 de maio - 31 de maio de 1822
Álvaro Gómez Becerra 1 de xuño - 30 de xuño de 1822 Partido Progresista 1ª vez.
Ramón Salvato de Esteve 3 de outubro - 6 de novembro de 1822 1ª vez.
Diego Vicente Cañas Portocarrero 7 de novembro - 6 de decembro de 1822
Juan Oliver y García 7 de decembro de 1822 - 6 de xaneiro de 1823
Francisco Javier de Istúriz y Montero 7 de xaneiro - 6 de febreiro de 1823 Partido Moderado 1ª vez.
Domingo María Ruiz de la Vega Méndez 7 de febreiro - 19 de febreiro de 1823
Manuel Flores Calderón 25 de febreiro - 22 de marzo de 1823
Joaquín María Ferrer y Cafranga 1 de maio - 1 de xuño de 1823 Partido Progresista 1ª vez.
Tomás Gener 1 de xuño - 6 de xullo de 1823
Juan Pedro Zulueta 7 de xullo - 5 de agosto de 1823
Álvaro Gómez Becerra 7 de setembro - 27 de setembro de 1823 Partido Progresista 2ª vez.

Presidentes do Estamento de Procuradores do Reino, segundo o Estatuto Real de 1834[2]Editar

Antonio Posada Rubín de Celis 20 de xullo de 1834 - 28 de xullo de 1834 Interino.
Ildefonso Díez de Rivera y Muro 29 de xullo de 1834 - 29 de maio de 1835 Partido Progresista
Francisco Javier Istúriz y Montero 12 de novembro de 1835 - 20 de novembro de 1835 Partido Moderado Interino
Francisco Javier Istúriz y Montero 21 de novembro de 1835 - 27 de xaneiro de 1836
17 de marzo - 22 de marzo de 1836
Partido Moderado 2ª vez
Antonio González González 23 de marzo de 1836 - 23 de maio de 1836 Partido Progresista

Presidentes do Congreso de DeputadosEditar

Álvaro Gómez Becerra 17 de outubro de 1836 - 30 de novembro de 1836 Partido Progresista 3ª vez.
Antonio González González 1 de decembro de 1836 - 1 de xaneiro de 1837 Partido Progresista 2ª vez
Joaquín María Ferrer y Cafranga 2 de xaneiro de 1837 - 31 de xaneiro de 1837 Partido Progresista 2ª vez.
Miguel Antonio de Zumalacárregui e Imaz 1 de febreiro - 28 de febreiro de 1837 2ª vez.
Ramón Salvato de Esteve 1 de marzo - 31 de marzo de 1837
Pedro Antonio Acuña y Cuadros 1 de abril de 1837 - 30 de abril de 1837
Martín de los Heros y de las Bárcenas 1 de maio - 31 de maio de 1837
Agustín Argüelles Álvarez González 1 de xuño - 30 de xuño de 1837
Vicente Sancho 1 de xullo - 31 de xullo de 1837 Partido Progresista
Miguel Calderón de la Barca 1 de agosto de 1837 - 31 de agosto de 1837
Antonio Seoane Hoyos 1 de setembro - 30 de setembro de 1837
Juan Bautista Muguiro e Iribarren 1 de outubro - 31 de outubro de 1837
Joaquín María López y López 1 de novembro de 1837 - 4 de novembro de 1837
Joaquín José de Muro y Vidaurreta 13 de novembro de 1837 - 1 de xaneiro de 1838
Manuel Barrio Ayuso 2 de xaneiro - 31 de xaneiro de 1838 1ª vez.
Manuel de la Rivaherrera 1 de febreiro - 15 de febreiro de 1838
Manuel Barrio Ayuso 16 de febreiro - 17 de xullo de 1838 2ª vez.
Francisco Javier Istúriz y Montero 9 de novembro de 1838 - 1 de xullo de 1839 Partido Moderado 3ª vez
Miguel Antonio de Zumalacárregui e Imaz 1 de setembro de 1839 - 9 de setembro de 1839 Interino, 3ª vez.
José María Calatrava Peinado 10 de setembro de 1839- 18 de febreiro de 1840 Partido Progresista 2ª vez.
Álvaro Flórez Estrada 18 de febreiro de 1840 - 17 de marzo de 1840 Interino.
Francisco Javier Istúriz y Montero 18 de marzo de 1840 - 11 de outubro de 1840 Partido Moderado 4ª vez
Román Martínez Montaos 19 de marzo - 27 de marzo de 1841 Interino.
Agustín Argüelles Álvarez González 28 de marzo de 1841 - 24 de agosto de 1841 Partido Progresista 2ª vez
Pedro Antonio Acuña y Cuadros 27 de decembro de 1841 - 16 de xullo de 1842
Salustiano de Olózaga y Armandoz 15 de novembro de 1841 - 3 de xaneiro de 1843 Partido Progresista
Ramón Giraldo y Arquellada 3 de abril - 30 de abril de 1843 Interino
Manuel Cortina y Arenzana 30 de abril - 26 de maio de 1843
Salustiano de Olózaga y Armandoz 4 de novembro - 26 de novembro de 1843 Partido Progresista 2ª vez
Pedro José Pidal y Carniado 27 de novembro de 1843 - 4 de xullo de 1844
Francisco de Paula Castro y Orozco 17 de outubro de 1844 - 23 de maio de 1845
16 de decembro de 1845 - 31 de outubro de 1846
1ª vez.
Modesto Cortázar Leal de Ibarra 1 de xaneiro - 20 de xaneiro de 1847 Interino como o máis vellos dos concorrentes.
Francisco de Paula Castro y Orozco 21 de xaneiro de 1847 - 5 de outubro de 1847 2ª vez. Morreu no cargo.
Alejandro Mon y Menéndez 16 de novembro de 1847 - 26 de marzo de 1848
Manuel Seijas Lozano 16 de decembro - 19 de decembro de 1848 Interino.
Luis Mayans Enríquez de Navarra 20 de decembro de 1848 - 14 de xullo de 1849
30 de outubro de 1849 - 4 de agosto de 1850
1 de novembro de 1850 - 7 de abril de 1851
1 de xuño de 1851 - 7 de xaneiro de 1852
Francisco Martínez de la Rosa 1 de decembro - 2 de decembro de 1852
1 de marzo - 9 de abril de 1853
19 de novembro - 10 de decembro de 1853
Partido Moderado. 2ª vez.
Evaristo Fernández San Miguel y Valledor 10 de novembro - 27 de novembro de 1854 Interino.
Baldomero Espartero 28 de novembro - 4 de decembro de 1854
Pascual Madoz Ibáñez 5 de decembro de 1854 - 24 de xaneiro de 1855 Partido Progresista
Facundo Infante Chávez 25 de xaneiro de 1855 - 15 de setembro de 1856
Francisco Martínez de la Rosa 1 de maio - 16 de xullo de 1857 Partido Moderado. 3ª vez.
Juan Bravo Murillo 11 de xaneiro - 13 de maio de 1858 Partido Moderado.
Francisco Martínez de la Rosa 2 de decembro de 1858 - 27 de xaneiro de 1860
26 de maio de 1860 - 28 de setembro de 1861
9 de novembro de 1861 - 18 de febreiro de 1862
Partido Moderado. 4ª vez.
Alejandro Mon y Menéndez 19 de febreiro - 31 de outubro de 1862 2ª vez
Diego López Ballesteros Pérez Santamaría 2 de decembro de 1862 - 12 de agosto de 1863
Antonio de los Ríos Rosas 5 de novembro de 1863 - 23 de xuño de 1864
Alejandro de Castro Casal 23 de decembro de 1864 - 20 de febreiro de 1865
Martín Belda y Mencía del Barrio 21 de febreiro - 7 de marzo de 1865
Fernando Álvarez Martínez 8 de marzo - 12 de xullo de 1865
Antonio de los Ríos Rosas 28 de decembro de 1865 - 2 de outubro de 1866 2ª vez
Martín Belda y Mencía del Barrio 30 de marzo - 3 de decembro de 1867 2ª vez
Luis José Sartorius y Tapia 28 de decembro de 1867 - 3 de decembro de 1868

Sexenio RevolucionarioEditar

Nicolás María Rivero 12 de febreiro de 1869 - 2 de xaneiro de 1870
Manuel Ruiz Zorrilla 17 de xaneiro de 1870 - 2 de xaneiro de 1871 Partido Progresista
Salustiano de Olózaga y Armandoz 4 de abril de 1871 - 2 de outubro de 1871 Partido Progresista 3ª vez
Práxedes Mateo Sagasta y Escolar 3 de outubro de 1871 - 6 de xaneiro de 1872 Partido Liberal
Antonio de los Ríos Rosas 25 de abril de 1872 - 28 de xuño de 1872 3ª vez
Nicolás María Rivero 26 de setembro de 1872 - 11 de febreiro de 1873 2ª vez.

Primeira RepúblicaEditar

Cristino Martos Balbi 12 de febreiro de 1873 - 18 de marzo de 1873
Francisco Salmerón y Alonso 19 de marzo de 1873 - 22 de marzo de 1873
José María Orense Milá de Aragón Herrero 1 de xuño de 1873 - 12 de xuño de 1873
Nicolás Salmerón y Alonso 13 de xuño de 1873 - 24 de agosto de 1873 Partido Republicano Progresista Irmán de Francisco Salmerón.
Emilio Castelar y Ripoll 25 de agosto de 1873 - 8 de setembro de 1873
Nicolás Salmerón y Alonso 9 de setembro de 1873 - 8 de xaneiro de 1874 Partido Republicano Progresista 2ª vez

Reinados de Afonso XII e Afonso XIIIEditar

José Posada Herrera 15 de febreiro de 1876 - 5 de xaneiro de 1877
25 de abril de 1877 - 11 de xullo de 1877
10 de xaneiro de 1878 - 28 de xaneiro de 1878
Adelardo López de Ayala y Herrera 15 de febreiro de 1878 - 30 de decembro de 1878
1 de xuño de 1879 - 30 de decembro de 1879

Morreu no cargo.
Francisco de Borja Queipo de Llano 20 de xaneiro de 1880 - 16 de setembro de 1880
30 de decembro de 1880 - 25 de xuño de 1881
1ª e 2ª vez
José Posada Herrera 20 de setembro de 1881 - 16 de novembro de 1882
4 de decembro de 1882 - 26 de xullo de 1883
2ª vez
Práxedes Mateo Sagasta 15 de decembro de 1883 - 31 de marzo de 1884 Partido Liberal 2ª vez
Francisco de Borja Queipo de Llano 20 de maio de 1884 - 11 de xullo de 1885 3ª vez
Antonio Cánovas del Castillo 26 de decembro de 1885 - 8 de marzo de 1886 Partido

Conservador

Cristino Martos Balbi 10 de maio de 1886 - 24 de decembro de 1886
17 de xaneiro de 1887 - 3 de novembro de 1887
1 de decembro de 1887 - 6 de novembro de 1888
30 de novembro de 1888 - 3 de xuño de 1889
2ª vez.

3ª vez

4ª vez

5ª vez

Manuel Alonso Martínez 14 de xuño de 1889 - 29 de decembro de 1890
Alejandro Pidal y Mon 2 de marzo de 1891 - 5 de xaneiro de 1893
Antonio Aguilar y Correa 5 de abril de 1893 - 16 de outubro de 1894
12 de novembro de 1894 - 1 de xullo de 1895
Partido Liberal
Alejandro Pidal y Mon 11 de maio de 1896 - 26 de febreiro de 1898 2ª vez
Antonio Aguilar y Correa 20 de abril de 1898 - 16 de marzo de 1899 Partido Liberal 2ª vez
Alejandro Pidal y Mon 2 de xuño de 1899 - 18 de outubro de 1900 3ª vez
Raimundo Fernández Villaverde 20 de novembro de 1900 - 25 de abril de 1901 Partido Conservador Entre o 28 de xuño e o 2 de xullo de 1901, foi presidente interino Tirso Rodrigáñez y Sagasta
Antonio Aguilar y Correa 11 de xuño de 1901 - 14 de xullo de 1901 Partido Liberal 3ª vez
Segismundo Moret y Prendergast 15 de xullo de 1901 - 24 de abril de 1902 Partido Liberal
Antonio Aguilar y Correa 3 de abril de 1902 - 26 de marzo de 1903 Partido Liberal 4ª vez
Raimundo Fernández Villaverde 18 de maio de 1903 - 12 de setembro de 1903 Partido Conservador 2ª vez.
Francisco Romero Robledo 22 de outubro de 1903 - 12 de setembro de 1904
3 de outubro de 1904 - 17 de agosto de 1905
Antonio Aguilar y Correa 11 de outubro de 1905 - 30 de marzo de 1907 Partido Liberal 5ª vez
José Canalejas y Méndez 19 de xaneiro de 1906 - 30 de marzo de 1907 Partido Liberal Partido Liberal
Eduardo Dato Iradier 13 de maio de 1907 - 13 de setembro de 1908
12 de outubro de 1908 - 27 de setembro de 1909
15 de outubro de 1909 - 14 de abril de 1910
Partido Conservador 1ª vez.

2ª vez

3ª vez

Álvaro Figueroa y Torres, conde de Romanones 15 de xuño de 1910 - 17 de febreiro de 1911
6 de marzo de 1911 - 18 de novembro de 1912
Partido Liberal
Segismundo Moret y Prendergast 19 de novembro de 1912 - 28 de xaneiro de 1913 Partido Liberal 2ª vez. Morreu no cargo.
Miguel Villanueva y Gómez 27 de maio de 1913 - 2 de xaneiro de 1914 Partido Liberal
Augusto González Besada y Mein 3 de abril de 1914 - 28 de outubro de 1915
5 de novembro de 1915 - 16 de marzo de 1916
Miguel Villanueva y Gómez 29 de maio de 1916 - 23 de xaneiro de 1917
29 de xaneiro de 1917 - 10 de xaneiro de 1918
19 de marzo de 1918 - 2 de maio de 1919
2ª vez.
Juan Armada Losada 25 de xuño de 1919 - 27 de xullo de 1919
José Sánchez Guerra y Martínez 28 de xullo de 1919 - 2 de outubro de 1920
5 de xaneiro de 1921 - 21 de febreiro de 1922
1 de marzo de 1922 - 14 de marzo de 1922
Partido Conservador
Gabino Bugallal Araújo 15 de marzo de 1922 - 6 de abril de 1923 Partido Conservador
Melquíades Álvarez González-Posada 24 de maio de 1923 - 15 de setembro de 1923
José María Yanguas y Messía 10 de outubro de 1927 - 6 de xullo de 1929 Presidente da Asemblea Nacional durante a Ditadura de Primo de Rivera.

Segunda repúblicaEditar

Julian Besteiro Fernández 14 de xullo de 1931 - 9 de outubro de 1933 PSOE
Santiago Alba Bonifaz 8 de decembro de 1933 - 7 de xaneiro de 1936 Partido Republicano Radical
Diego Martínez Barrio 16 de marzo de 1936 - 31 de marzo de 1939 Partido Republicano Radical

Lexislatura franquista, Cortes EspañolasEditar

Esteban de Bilbao Eguía 16 de marzo de 1943 - 29 de setembro de 1965
Antonio Iturmendi Bañales 30 de setembro de 1965 - 26 de novembro de 1969 Cesou por motivos de saúde.
Alejandro Rodríguez de Valcárcel 27 de novembro de 1969 - 5 de decembro de 1975
Torcuato Fernández Miranda 6 de decembro de 1975 - 30 de xuño de 1977

Reinados de Juan Carlos I e Filipe VIEditar

Fernando Álvarez de Miranda 13 de xullo de 1977 - 22 de marzo de 1979 UCD
Landelino Lavilla Alsina 23 de marzo de 1979 - 17 de novembro de 1982 UCD
Gregorio Peces-Barba Martínez 18 de novembro de 1982 - 14 de xullo de 1986 PSOE
Félix Pons Irazazábal 15 de xullo de 1986 - 26 de marzo de 1996 PSOE
Federico Trillo-Figueroa 27 de marzo de 1996 - 4 de abril de 2000 PP
Luisa Fernanda Rudi Ubeda 5 de abril de 2000 - 19 de xaneiro de 2004 PP
Manuel Marín González 2 de abril de 2004 - 31 de marzo de 2008 PSOE
José Bono Martínez 1 de abril de 2008 - 12 de decembro de 2011 PSOE
Jesús Posada 13 de decembro de 2011 - 12 de xaneiro de 2016 PP
Francisco Javier López Álvarez 13 de xaneiro de 2016 - 18 de xullo de 2016 PSOE
Ana Pastor Julián 19 de xullo de 2016 - 20 de maio de 2019 PP
Meritxell Batet i Lamaña 21 de maio de 2019[3]- actualidade PSOE
Ana Pastor JuliánFrancisco Javier López ÁlvarezJesús PosadaJosé BonoManuel Marín GonzálezLuisa Fernanda Rudi UbedaFederico Trillo-FigueroaFélix Pons IrazazábalGregorio Peces-Barba MartínezLandelino Lavilla Alsina 

NotasEditar