Lista de vías romanas

artigo de listas da Wikimedia

O presente artigo amosa unha lista das principais vías romanas. Están clasificadas por rexións e ademais da denominación máis usual da vía, aparece unha indicación das principais cidades do percorrido coa denominación romana e a actual. Sempre que se puido, tamén aparece entre paréntese o ano da creación e o baixo que mandato se realizou.

Vías romanas de ItaliaEditar

 
Mapa das vías romanas de Italia.
 
A Via Appia.

Estradas principaisEditar

Vías romanas da GaliaEditar

Vías romanas de CórsegaEditar

  • Via Corsica: desde Mariana por Aleria, Praesidium, Portus Favonius cara Pallas (costa oriental da illa).

Vías romanas de HispaniaEditar

 
Vías hispanas.
 
Vía XIX.

Vías romanas de Gran Bretaña (Britannia)Editar

Vías romanas transalpinasEditar

Estas estradas unen Italia con Alemaña (Germania), Austria e a actual Eslovenia.

  • Via Claudia Augusta: (15 Nero Claudius Drusus) desde Véneto por Verona, Bolzano (Pons Drusi), Merano (Statio Maiensis), polo Reschenpass, Finstermünz e o Fernpass por Füssen (Foetes) ata Augsburgo (Augusta Vindelicorum).
  • Via Claudia Augusta Altinate: (47) desde Altino, no mar Adriático, por Feltre, o val de Valsugana, Trento e o porto do col do Brenner ata Innsbruck (e logo cara Donauwörth).
  • Via Decia: (250, Decio) desde Zirl (Teriolis) preto de Innsbruck sobre o novo ramal da Via Claudia Altinate polo Zirler Berg, ao val Leutasch, por Lermoos, através do val do Lech ata o val de Tannheim, polo Oberjoch ata Bregenz (Brigantium).
  • Via Gemina: desde Aquileia a Ljubljana (Aemona), en Eslovenia.
  • Via Iulia Augusta: (II) desde Aquileia cara o Norte, por Zúglio (Iulium Carnicum) e o Plöckenpass ata Drautal, sepárase en Irschen (castrum Ursen) cara Aguntum (preto de Lienz/Tirol oriental), Innichen (Littamum) e Veldidena (Wilten/Innsbruck), ou ben por Teurnia (preto de Spittal sur la Drau) e Virunum (preto de Klagenfurt) ata Iuvavum (Salzburg).
  • Via Mala: de Milano (Mediolanum) polo paso de San-Bernardino através do val de la Via-Mala cara Lindau, e despois ata Basel e Strasbourg (Argentoratum).
  • Via Raetia: (arredor do ano 200, Septimio Severo) desde Verona por Bolzano, Vipiteno, o Brenner e Matreio cara Wilten, preto de Innsbruck (Veldidena) e cara Zirl (Teriolis) e Mittenwald (Scarbia), Partenkirchen (Parthanum), Coreliacus e Epfach (Avodiaco) ata Augsburgo (Augusta Vindelicorum).

Vías romanas en XermaniaEditar

 
Vía romana no Eifel
 
Porta Nigra en Tréveris, Alemaña

Vías romanas cara Dalmacia e GreciaEditar

Vías romanas en Asia Menor e Próximo OrienteEditar

NotasEditar

Véxase taménEditar

Outros artigosEditar