Abrir o menú principal

Lista dos duques de Baviera

artigo de listas da Wikimedia
Escudo de armas de Baviera

Na seguinte listaxe recóllense, por orde cronolóxica, os soberanos que tivo Baviera ao correr da historia:

Índice

Duques de BavieraEditar

Baviera unida, 555-1253Editar

Dinastía Axilolfinga 548-788Editar

En torno ao ano 555, os reis merovinxios puxeron a rexión raiana baixo a administración dun duque, que actuaba como gobernador, de xeito que, aínda que Baviera pertencía ao territorio merovinxio, non pertenceu a ningún dos tres reinos merovinxios (Austrasia, Neustria e Borgoña).

Á morte de Garibaldo II seguiron unha serie de rexentes máis ben descoñecidos que gobernaron sobre 50 años. Os máis probábeis son:

No 680 dáse inicio á historia coñecida de Baviera con Teodón II:

Dinastía Carolinxia, 788-911Editar

Os reis carolinxios dos francos asumiron o control do territorio. O emperador Luís o Piadoso dividiu partes do imperio entre os seus fillos, como reis subordinados, co que Baviera pasou a ser un reino dentro do imperio ou do reino franco oriental.

Luís investiu ao seu fillo Lotario no reino de Baviera en 815:

En 817, Lotario foi coroado co-emperador por primeira vez, e o imperio foi redividido. Ao seu irmán Luís asignóuselle o reino de Baviera:

Luís o Xermánico foi rei de toda a parte oriental do imperio en 843. En 864 outorgou o control de Baviera (como subregulus) ao seu fillo Carlomán, e morreu en 876.

Dinastía Luitpoldinga, 921-947Editar

Luitpoldo de Baviera, o fundador da súa dinastía, non foi duque de Baviera, senón margrave de Carintia, en época de Luís o Neno.

Baviera baixo os Reis de Alemaña, 947-1070Editar

Neste período, os reis de Francia Oriental (Germania) transferiron o territorio bávaro a diferentes mans, incluíndose os propios reis, non permitindo a sucesión de liñaxes familiares.

Á morte do duque Bertoldo, o rei Odón I outorgou o ducado ao seu irmán Henrique (que pola súa vez era xenro do duque Arnulfo)

 
Henrique II o Enredante

Baviera cos Güelfos e os Babenberg, 1070-1180Editar

En 1070, o rei Henrique IV depuxo ao duque Odón, investindo o ducado a Güelfo I, da rama máis antiga da Casa de Este (dinastía güelfa).

Cando Federico I chegou a ser electo Rei de romanos, restaurou o ducado de Baviera aos Güelfos, isto es, a Henrique o León, fillo de Henrique o Soberbio.

Dinastía Wittelsbach 1180-1253Editar

En 1180, o emperador Federico I desposuíu a Henrique XII o León dos seus ducados e investiu Baviera a Odón da Casa de Wittelsbach. Malia ser Odón I de Wittelsbach o terceiro duque de Baviera con ese nome, o seu ordinal é Odón I por ser o fundador da nova dinastía.

Divisións de Baviera, 1255-1505Editar

Primeira división, 1255-1340Editar

Tras a morte de Odón II, en 1255, Baviera foi dividida entre os seus fillos. Henrique chegou a ser Duque de Baixa Baviera, e Luís de Alta Baviera.

Duques de Baixa Baviera

Duques de Alta Baviera

Os duques de Alta Baviera tamén foron Condes Palatinos do Rin. En 1329, o emperador e duque Luís IV renunciou ao Palatinado e un anaco de Baviera, que pasou a denominarse Alto Palatinado (Oberpfalz), a os fillos de Rodolfo I, que formarían a Rama Palatinata da familia Wittelsbach. O Alto Palatinado reuniríase con Baviera en 1623, e o resto do Palatinado en 1777.

Reunión, 1341-1349Editar

Segunda división, 1349-1505Editar

En 1349, os seis fillos do emperador Luís IV dividiron Baviera en Alta e Baixa, ás que seguiron máis reparticións e agrupacións.

Duques de Baixa Baviera

Duques de Alta Baviera

En 1353, Baixa Baviera foi dividida en Baviera-Landshut e Baviera-Straubing.

En 1363, os territorios de Alta Baviera reuníronse con Baviera-Landshut.

Duques de Baviera-Landshut Duques de Baviera-Straubing
(Condes de Holanda e Zelandia desde 1354, e de Hainaut desde 1356 ata 1432)
Duques de Baviera-Landshut Duques de Baviera-Straubing

En 1392 Baviera-Landshut foi partida en tres ducados: Baviera-Múnic, unha reducida Baviera-Landshut e Baviera-Ingolstadt.

Baviera-Straubing foi repartido entre os outros ducados bávaros en 1429.

Duques de Baviera-Múnic Duques de Baviera-Landshut Duques de Baviera-Ingolstadt
Duques de Baviera-Múnic Duque de Baviera-Landshut Duques de Baviera-Ingolstadt

Baviera-Múnic foi partida entre unha máis pequena Baviera-Múnic e Baviera-Dachau en 1467

Baviera-Ingolstadt foi anexionada por Baviera-Landshut en 1447.

Duques de Baviera-Landshut

Baviera-Landshut foi anexionada por Baviera-Munich en 1505, tras unha guerra de sucesión.

Duque de Baviera-Múnic Duque de Baviera-Dachau

Baviera-Dachau reuniuse con Baviera-Múnic en 1501.

Duque de Baviera-Múnic

Duques de Baviera unida, 1505-1623Editar

Electores de Baviera, 1623-1805Editar

Reis de Baviera, 1805-1918Editar

Casa Wittelsbach

Ligazóns externasEditar

Véxase taménEditar