Lista de municipios de Suíza con vieiras no escudo

artigo de listas da Wikimedia

Este artigo contén a lista dos escudos municipais con representación de vieiras en Suíza.

Na cidade transfronteiriza de Kleuzlingen-Constanza, entre Suíza e Alemaña, comeza unha das rutas do Camiño de Santiago [1]

Esta lista inclúe os brasóns oficiais municipais de Suíza con representacións dunha ou varias vieiras (dúas especies de bivalvos moi relacionadas, ambas pertencentes ao xénero Pecten[2]). A cuncha fai referencia a Santiago, por iso a tamén é coñecida como o símbolo dos peregrinos, especialmente da peregrinación do Camiño de Santiago. Os peregrinos da Idade Media utilizaban a vieira para sacar auga dos ríos e fontes; un costume estendido era o de continuar até ao Cabo Fisterra ou outras vilas costeiras para recoller unha vieira do mar. Levada como sinal de peregrinación na banda do sombreiro ou no cinto, a cuncha era máis que un recordo, ao regresar a casa era garantía do respecto pola viaxe feita.[3]

Cantón de ArgoviaEditar

 
Localización do cantón

Cantón de Argovia (en francés: Argovie, en italiano: Argovia, en romanche: Argovia, en alemán suízo Aargou) é un cantón de fala alemá no norte de Suíza. A cidade principal é Aarau.

Buttwil no barrio de Muri

Sobre vermello unha vieira branca coas ás perforadas.Explicación: a vieira é unha referencia ás numerosas rutas de peregrinación a Santiago de Compostela, unha das cales pasaba por Buttwil. O nome da aldea de Galitzi (por Galiza) tamén é un recordatorio diso.

Até 1957, a comunidade utilizou unha imaxe da flaxelación de Cristo como brasón, que historicamente representa todo o Freie Ämter.[4]

Cantón de FriburgoEditar

 
Localización do cantón

Cantón de Friburgo (en francés: Fribourg, en italiano: Friburgo, en romanche: Friburg, en alemán suízo: Frybùrg), oficialmente o Estado de Friburgo [5] e État de Fribourg[6], é un cantón de fala francesa e alemá no oeste do país. A cidade principal é Friburgo.

Bösingen no distrito Sense.

A metade superior mostra unha cabeza de cabalo negro sobre ouro.

Na metade inferior aparecen representadas en vermello unha grada dourada e dúas cunchas de vieira.

Chapelle no distrito de Glane

Noréaz no distrito de Saane

Cantón de XenebraEditar

 
Localización do cantón

O cantón francófono de Xenebra ( francés: Genève, italiano: Ginevra, romanche: Genevra, en alemán suízo: Gänf ), oficialmente República e Cantón de Xenebra, atópase no suroeste de Suíza; a capital é a cidade de Xenebra.

Cartigny

Céligny

Presinge

Vandœuvres

Cantón dos GrisónsEditar

 
Localización do cantón

O cantón dos Grisóns (en romanche:   Grischun , en italiano: Grigioni, en francés: Grisons, en alemán Graubünden, en alemán suízo Graubünda ou Bündnerland), de falas italiana e retorromanche, é o cantón máis grande de Suíza, cuxa parte sueste se atopa integramente no territorio dos Alpes. A cidade principal é Chur (Coira).


Bever na rexión de Maloja

En ouro (amarelo) o Santiago andante con túnica azul, con bastón de peregrino.

Explicación: o escudo mostra o patrón da Igrexa Reformada de Bever coas cores intercambiadas do barrio de Oberengadin.

Morissen no Val Lumnezia do distrito de Surselva

En vermello tres cunchas douradas.Explicación: a igrexa da aldea está dedicada a Santiago o Maior.

Samnaun na rexión de Engiadina Bassa/Val Müstair

Cruz de prata en vermello, rematada por dúas cunchas

Explicación: Santiago é patrón da igrexa parroquial de Samnaun-Compatsch e da comunidade fronteiriza de Samnaun, á que fai referencia a cruz.

Selma no distrito de Moesa

En verde, unha chave dourada caída colocada en diagonal cara á esquerda, coa folla da chave xirada cara á esquerda, flanqueada por dúas cunchas douradas

Explicación: os motivos do escudo coas cores da familia Trivulzio representan o dobre patrocinio da igrexa parroquial. A chave representa a San Pedro, e as cunchas a Santiago.

Cantón LucernaEditar

 
Localización do cantón

Cantón de Lucerna (en francés: Lucerne, en italiano: Lucerna, en romanche: Lucerna, en alemán suízo Lozärn ) é un cantón de fala alemá, a maior parte do cal pertence xeograficamente ao Mittelland, no centro de Suíza. A súa cidade principal é Lucerna.

Uffikon (antigo), Willisau [7]

Cantón de NidwaldenEditar

 
Localización do cantón

Cantón de Nidwalden (en francés: Nidwald, en italiano: Nidvaldo, en romanche: Sutsilvania, no dialecto nativo alemán suízo: Nidwaudä, oficialmente e historicamente tamén Unterwalden nid dem Wald) é un cantón de lingua alemá, que xunto co cantón de Obwalden formaron Unterwalden, un dos tres cantóns orixinais da Confederación Suíza de 1291. A capital do cantón de Nidwalden é Stans.


Beckenried

Unha barra ondulada de prata en vermello, enriba dun castelo prateado de tres torres, ameada con teito dourado nas laterais, abaixo unha vieira de prata

Explicación: o escudo data de 1883 polo heraldista Adalbert Vokinger. O castelo conmemora os de Isenringen e Retschrieden. Robert Durrer escribiu en 1918 que a cuncha está tomada do escudo da familia Amstad, primeiro do Posthalter (mestre de correos) Jakob Amstad que pasou como selo privado a un alcalde da familia, e logo representou o papel de selo municipal".

Emmetten

Tres vieiras prateadas (brancas) no campo vermello

Explicación: o escudo foi creado en 1901 por Robert Durrer. As cunchas aluden ao patrón da igrexa parroquial, o apóstolo Santiago. R. Durrer propuxera como variante unha vaca con coroa de flores; porén, non foi escoitado polo concello.[8]

Cantón de SchwyzEditar

 
Lage des Kantons

Cantón de Schwyz (en francés: Schwytz [9] ou Schwyz, italiano: Svitto, romanche: Sviz, en alemán suízo: Schwyz) é un cantón de fala alemá do centro de Suíza; a súa principal cidade é o municipio de Schwyz.

Feusisberg no distrito de Höfe

Explicación: os dous corvos e as vieiras do escudo de Feusisberg lembran a lenda do monxe Meinrado de Einsiedeln († 861).



Cantón de TurgoviaEditar

 
Localización do cantón

Cantón de Turgovia (en francés: Thurgovie, en italiano: Turgovia, en romanche: Turgovia, en alemán Thurgau, en latín: Thurgovia) é un cantón de fala alemá no nordeste de Suíza. A principal cidade do cantón é Frauenfeld.


Sirnach no distrito de Münchwilen

Sobre ouro unha barra oblicua vermella con tres cunchas de prata

Explicación: as cores vermella, amarela e branca explican a afiliación a Tannegger. Despois de que o bispo de Constanza fundase o mosteiro de Fischingen en 1139, a antiga ruta de peregrinación a Compostela levaba desde Constanza por Sirnach e Fischingen até Einsiedeln.[10]

Cantón de VaudEditar

 
Localización do cantón

Cantón de Vaud (en francés: Vaud, en italiano: Vaud, en romanche: Vad, en alemán suízo: Waadtou tamén Waadtland, en alemán: Waadt) é un cantón francófono do oeste do país; a capital é Lausana. O cantón denomínase Vaud en francés ou Pays de Vaud e os habitantes son chamados de Vaud ou Vaudois.


Gilly no distrito de Nyon


Goumoëns no distrito de Gros-de-Vaud

Goumoens-le-Jux, tamén en Gros-de-Vaud


Grandcour no distrito de Broye-Vully


L'Abbaye no distrito de Jura-Nord vaudois


Montricher no distrito de Morges


Pizy, tamén en Morges


Saint-Barthélemy no distrito de Gros-de-Vaud


Senarclens en Morges


Sévery en Morges


Trey no distrito de Broye-Vully


Treycovagnes en Jura-Nord vaudois


Vaux-sur-Morges en Morges

Cantón de ValaisEditar

 
Localización do cantón

O Valais (en francés: Valais, en italiano: Vallese, en romanche: Vallais, en arpitan/francoprovenzal Valês, en alemán: Wallis), oficialmente Staat Wallis e État du Valais, é un cantón de fala francesa e alemá no suroeste de Suíza. A cidade principal é Sion.

Dorénaz no distrito de Saint-Maurice

NotasEditar

  1. "SUIZA - Vía Jacobi - Jakobsweg (itinerario completo)". Wikiloc (en castelán). Consultado o 2022-04-17. 
  2. Rey, Manuel (2018-09-13). "A vieira xacobea non é a galega: é a mediterránea". GCiencia. Consultado o 2022-04-16. 
  3. Heras, Ignacio Iñarrea Las (2021-11-16). "El vakner del peregrino armenio Mártir (siglo XV): una perspectiva sobre la presencia de la fauna jacobea en la literatura francesa". Revista de Filología Románica (en castelán) 38: 159–179. ISSN 1988-2815. doi:10.5209/rfrm.78814. 
  4. "Lehrmittelverlag des Kantons Aargau ; ISBN-10: 3-906738-07-8". de.book-info.com ;. 
  5. Consulte o sitio web Arquivado 09 de agosto de 2010 en Wayback Machine.en alemán do cantón de Friburgo. En: fr.de, consultado o 30 de setembro de 2017.
  6. Consulte o sitio web en francés Arquivado 10 de agosto de 2010 en Wayback Machine. (o encabezamento) do cantón de Friburgo. En: fr.de, consultado o 30 de setembro de 2017.
  7. véxase en [1])
  8. Das Emmetter Wappen (o escudo de Emmetten).No sitio: emmetten.ch, consultado o 15 de marzo de 2015.
  9. A ortografía con tz é usada pola Guide du Typographe romand e, polo tanto, atópase con frecuencia.
  10. Municipio de Sirnach: Wappen (escudo de armas). En: sirnach.ch, consultado o 30 de setembro de 2017.

Véxase taménEditar

Artigo principal: Lista de escudos coa vieira.