Lista de escudos coa vieira

artigo de listas da Wikimedia

A lista de escudos con vieiras inclúe os escudos municipais, así como outros escudos e logotipos de vieiras (dúas especies de bivalvos moi relacionadas, ambas pertencentes ao xénero Pecten[1]). Son símbolo de Santiago, por iso a cuncha tamén é coñecida como o símbolo dos peregrinos, especialmente da peregrinación do Camiño de Santiago. Os peregrinos cristiáns da Idade Media utilizaban a vieira para sacar auga. Un costume estendido era o de continuar até ao Cabo Fisterra ou outras vilas costeiras para recoller unha vieira do mar. Levada como sinal de peregrinación na banda do sombreiro ou no cinto, a cuncha era máis que un recordo, ao regresar a casa era garantía do respecto pola viaxe feita.[2]

Vieira galega (Pecten maximus )
Atributos do peregrino: bastón con cabaciña e cuncha; St. Jakobus, Brochenzell
Debuxo con xiz roxo no portal da igrexa de St. Jakob am Sand con cuncha e bolsa de peregrino, século XVI (? )

Escudos eclesiásticos, nobres e familiaresEditar

Escudo nacionalEditar

Guinea-Bissau (desde 1973)A característica principal do brasón é unha estrela negra sobre fondo vermello, que forma parte dos símbolos tradicionais panafricanos e que se refire como a "Estrela Negra de África"; unha bivalvo – símbolo da localización do país na costa de África – no bordo inferior únense dúas ramas de oliveira simétricas; encima da cuncha unha pancarta sobre as ramas de oliveira co lema nacional Unidade, Luta, Progresso


Cabo Verde (1975–1992)O escudo mostra un disco roxo cunha planta de millo a cada lado, debaixo dunha vieira, no medio un círculo dourado cun pico, unha roda dentada, un libro aberto e a estrela negra, guía da liberdade africana.[3]

Escudos municipaisEditar

AlemañaEditar

ArxentinaEditar

AustraliaEditar

AustriaEditar

BélxicaEditar

BoliviaEditar

BrasilEditar

ChileEditar


Cabo VerdeEditar

CanadáEditar


ColombiaEditar

DinamarcaEditar

EsloveniaEditar

EspañaEditar

FinlandiaEditar

FranciaEditar

Gran BretañaEditar

GuatemalaEditar


HungríaEditar

IrlandaEditar

ItaliaEditar

LituaniaEditar

LuxemburgoEditar

MaltaEditar

MéxicoEditar

Países BaixosEditar

PoloniaEditar

PortugalEditar

Porto RicoEditar


República ChecaEditar


República DominicanaEditar

RomaníaEditar

RusiaEditar

SueciaEditar

SuízaEditar

VenezuelaEditar

Universidades, Facultades, EscolasEditar

Escolma de símbolos coa vieiraEditar

Sinais de peregrinaciónEditar

Clubs deportivosEditar

OutrasEditar

NotasEditar

  1. Rey, Manuel (2018-09-13). "A vieira xacobea non é a galega: é a mediterránea". GCiencia. Consultado o 2022-04-16. 
  2. Heras, Ignacio Iñarrea Las (2021-11-16). "El vakner del peregrino armenio Mártir (siglo XV): una perspectiva sobre la presencia de la fauna jacobea en la literatura francesa". Revista de Filología Románica (en castelán) 38: 159–179. ISSN 1988-2815. doi:10.5209/rfrm.78814. 
  3. "Flaggenlexikon - Flaggen und Fahnen der ganzen Welt". www.flaggenlexikon.de. Consultado o 2022-04-16. 

Véxase taménEditar