Abrir o menú principal

Nicole Kidman

Actriz australo-estadounidense

Nicole Mary Kidman, nada en Honolulú (Hawai) o 20 de xuño de 1967[1][2], é unha actriz e produtora con dobre nacionalidade australiana e estadounidense.[3] Gañou un Óscar, catro Globo de Oro, un Bafta e un Oso de Prata á mellor actriz, entre outros. Ten unha irmá menor, Antonia Kidman, que tamén é actriz.

Nicole Kidman
Nicole Kidman 2, 2013.jpg
Nicole Kidman no 2013.
Nome completoNicole Mary Kidman
Nacemento20 de xuño de 1967 (52 anos)
LugarHonolulú, Hawai Estados Unidos de América Estados Unidos
NacionalidadeAustraliana Australia
Estadounidense Flag of the United States.svg
Educada enNorth Sydney Girls High School
PaiAntony Kidman
NaiJanelle Kidman
Cónxuxe(s)Tom Cruise (1990-2001)
Keith Urban (2006-actualidade)
Fillos4
ProfesiónActriz
http://nicolekidmanofficial.com/
editar datos en Wikidata ]

Índice

TraxectoriaEditar

 
Nicole Kidman.

Vida e familiaEditar

Nicole foi a primeira das fillas do matrimonio formado por Anthony Kidman e Janelle Stuart, que casaron en decembro de 1963. Seu pai, bioquímico austaliano, era, daquela, un estudante de doutoramento nun instituto de investigación médica da Universidade de Hawái. Súa nai era enfermeira e activista feminista de Women's Electoral Lobby. Opostos á guerra de Vietnam, seus pais participaron en protestas contra a guerra cando estaban en Washington.[4]

Aos poucos de nacer Nicole, a familia trasladouse a Washington, DC onde o pai conseguira unha bolsa de estudos para investigar sobre o cancro de mama e ao mesmo tempo era profesor da universidade de Sidney, Tras eses primeiros catro anos vivindo en Estados Unidos, en 1971, a familia trasladouse a Australia.[5]

Kidman que comezara a tomar clases de ballet á idade de tres anos, en Australia ingresou nunha escola de teatro para mozos. O seu pai preocupábase de que ela e a súa irmá menor tivesen unha boa condición física, polo que lles facía realizar cada mañá exercicios de ximnasia.

Traxectoria profesionalEditar

Segundo ela mesmo afirmou, seus pais dubidaban de que puidera chegar a ser actriz por ser máis alta cá maioría dos actores masculinos.[6] Porén, cando tiña 16 anos (en 1983) Kidman iniciou a súa carreira de actriz cando interviu nunha película ambientada en Nadal, (Bush Christmas), que segue proxectándose frecuentemente na época do Nadal. Ó enfermar a súa nai de cancro de mama, Nicole Kidman abandonou os seus estudos escolares, pero unha vez que a súa nai se recuperou, retomou a súa carreira de actriz.[7] Ó longo da década de 1980 apareceu en numerosas películas e series de televisión australianas.

En 1989 deuse a coñecer en Europa e en Estados Unidos coa película Calma total, rodada aínda en Australia, e co-protagonizada polo actor Sam Neill, tamén australiano e coa súa seguinte película, xa estadounidense, Days of Thunder, na que interpretou un papel xunto a Tom Cruise. Ao ano seguinte casou con Tom Cruise na noite de Nadal, nun lugar das Montañas Rochosas, no estado de Colorado. Inicialmente a voda mantívose en segredo. A parella adoptou dous fillos e viviu entre Os Ánxeles, Nova York e Colorado.

Kidman alcanzara xa fama, e demostrou as súas dotes de interpretación e a súa elegancia nas seguintes películas, nas que actuou con actores tan populares como Bruce Willis e Dustin Hoffman. En 1999 fixo xunto co seu marido Eyes Wide Shut, a que sería a última película do director Stanley Kubrick, e que tivo unha gran resonancia.

Uns anos despois, en 2002, Nicole Kidman divorciouse de Tom Cruise de xeito amigable. Segundo algunhas fontes a razón principal foi que Cruise insistiu en educar ós seus fillos segundo as crenzas da Ciencioloxía (creada por Ron Hubbard), mentres que Kidman quería que fosen educados segundo a tradición católica.

O maior recoñecemento profesional ata entón obtívoo Kidman en 2001, cando foi nomeada ó Oscar como mellor actriz principal polo seu papel en Moulin Rouge!.

Coa película de suspense Os outros, dirixida polo director español Alejandro Amenábar, rodada nese mesmo ano, tamén cultivou un éxito importante. Tivo que renunciar a intervir na película Panic Room debido a unha lesión no xeonllo contraído durante a rodaxe de Moulin Rouge!, pero no ano 2002 gañou o Oscar como mellor actriz principal pola súa interpretación do personaxe da escritora Virginia Woolf en The Hours.

O 25 de xuño de 2006 contrae matrimonio co cantante de música country, Keith Urban.

O 8 de xaneiro de 2008 anuncia que o seu primeiro fillo biolóxico, unha nena chamada Sunday Rose que nacería o 7 de xullo do mesmo ano.

FilmografíaEditar

Ano Filme Personaxe Notas
1983 Os bicivoadores Judy
Bush Christmas Helen
1984 The Wacky World of Wills & Burke Julia Matthews
1986 Windrider Jade
1987 Watch the Shadows Dance Amy Gabriel
The Bit Part Mary McAllister
1988 Emerald City Helen
1989 Calma total Rae Ingram
1990 Days of Thunder Dr. Claire Lewicki
1991 Flirting Nicola Radcliffe
Billy Bathgate Drew Preston Nomeada - Globo de Ouro á mellor actriz secundaria
1992 Far and Away Shannon Christie
1993 Malice Tracy Kennsinger
My Life Gail Jones
1995 To Die For Suzanne Stone Maretto Globo de Oro á mellor actriz - Comedia ou Musical

Nomeada - BAFTA á mellor actriz

Batman Forever Dr. Chase Meridian
1996 The Portrait of a Lady Isabel Archer
1997 The Peacemaker Dr. Julia Kelly
1998 Practical Magic Gillian Owens
1999 Eyes Wide Shut Alice Harford
2001 Moulin Rouge! Satine Globo de Ouro á mellor actriz - Comedia ou Musical

Nomeada - Oscar á mellor actriz

The Others Grace Stewart Nomeada - Globo de Ouro á mellor actriz - Drama

Nomeada - BAFTA á mellor actriz

Birthday Girl Sophia/Nadia
2002 The Hours Virginia Woolf Óscar á mellor actriz

Globo de Ouro á mellor actriz - Drama

BAFTA á mellor actriz

2003 Dogville Grace Margaret Mulligan
The Human Stain Faunia Farley
Cold Mountain Ada Monroe Nomeada - Globo de Ouro á mellor actriz - Drama
2004 As mulleres perfectas Joanna Eberhart
Birth Anna Nomeada - Globo de Ouro á mellor actriz - - Drama
2005 The Interpreter Silvia Broome
Bewitched Isabel Bigelow/Samantha
2006 Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus Diane Arbus
Happy Feet Norma Jean Voz
2007 The Invasion Dr. Carol Bennell
Margot at the Wedding Margot
The Golden Compass Marisa Coulter
2008 Australia Lady Sarah Ashley
2009 Nine Claudia Jenssen
2010 Rabbit Hole Becca Corbett Tamén productora

Nomeada - Óscar á mellor actriz

Nomeada - Globo de Ouro á mellor actriz - Drama

2011 Just Go with It Devlin Adams
Trespass Sarah
2012 The Paperboy Charlotte Bless Nomeada - Globo de Ouro á mellor actriz secundaria
2013 Stoker Evelyn 'Evie' Stoker
2014 The Railway Man Patti Lomax
Grace of Monaco Grace Kelly
Before I Go to Sleep Christine Lucas
Paddington Millicent
2015 Strangerland Catherine Parker
Queen of the Desert Gertrude Bell
The Family Fang Annie Fang
Secret in Their Eyes Irene
2016 Genius Aline Bernstein
Lion Sue Brierley Nomeada - Oscar á mellor actriz secundaria

Nomeada - Globo de Ouro á mellor actriz secundaria

Nomeada - BAFTA á mellor actriz secundaria

2017 The Beguiled Miss Martha
How to Talk to Girls at Parties Raíña Boadicea
The Killing of a Sacred Deer Anna Murphy
The Upside Yvonne
2018 Aquaman Atlanna
Boy Erased

Premios e nomeamentosEditar

OscarsEditar

Ano Categoría Película Resultado
2002 Oscar á mellor actriz The Hours Gañadora
2001 Oscar á mellor actriz Moulin Rouge! Nomeada
2011 Oscar á mellor actriz Rabbit Hole Nomeada
2017 Oscar á mellor actriz secundria Lion Nomeada

Premios Globos de OuroEditar

Ano Categoría Película Resultado
1992 Mellor actriz secundaria Billy Bathgate Nomeada
1996 Mellor actriz - Musical ou comedia To Die For Gañadora
2002 Mellor actriz - Drama The Others Nomeada
Mellor actriz - Musical ou comedia Moulin Rouge! Gañadora
2003 Mellor actriz - Drama The Hours Gañadora
2004 Mellor actriz - Drama Cold Mountain Nomeada
2005 Mellor actriz - Drama Birth Nomeada
2011 Mellor actriz - Drama Rabbit Hole Nomeada
2013 Mellor actriz secundaria The Paperboy Nomeada
Mellor actriz - Miniserie ou telefilm Hemingway & Gellhorn Nomeada
2017 Mellor actriz secundaria Lion Nomeada

Premios BAFTAEditar

Ano Categoría Película Resultado
1996 Mellor actriz To Die For Nomeada
2002 Mellor actriz The Others Gañadora
2003 Mellor actriz The Hours Nomeada
2017 Mellor actriz secundaria Lion Nomeada

Festival de BerlínEditar

Ano Categoría Película Resultado
2003 Mellor actriz The Hours Gañadora

Premios GoyaEditar

Ano Categoría Película Resultado
2001 Mellor actriz The Others Nomeada

Premios EmmyEditar

Ano Categoría Película Resultado
2012 Mellor actriz - Miniserie ou telefilm Hemingway & Gellhorn Nomeada

NotasEditar

  1. "Nicole Kidman. Biography". imdb.com. Consultado o 12-08-2018. 
  2. Selvatge (2007), p. 89
  3. Clinton, Paul (18-01-2002). "Nicole Kidman: 'Back to my core'". web.archive.org (en inglés). (arquivado en Internet Machine o 27-04-2006(. Consultado o 12-08-2018. 
  4. Dickerson (2003), p. 2
  5. Thomson (2008), pp. 25-26
  6. Servitje (2007), p.87
  7. Selvatge (2007), p. 90

Véxase taménEditar

BibliografíaEditar

Ligazóns externasEditar