Abrir o menú principal

A seguinte é unha lista dos réptiles atopados en Galicia. Esta baseada na información recollida dos traballos feitos pola Asociación Herpetológica Española[1], a información obtida na Lista Vermella da IUCN [2] e polos expertos en herpetoloxía Javier Andrada[3], Pedro Galán e Gustavo Fernández[4].

Esta clase contén arredor de 8.300 especies vivas das cales unhas 30 foron atopadas con maior ou menor abundancia no territorio galego.

A taxonomía da fauna herpetolóxica está sometida a bastantes cambios debido ás novas achegas de información científica, polo que precisa de revisións periódicas para poder engadir os novos datos obtidos.

Na lista engádense, cando existen, os correspondentes nomes comúns das especies da nosa fauna de réptiles, procurando sempre citar a referencia oportuna.

ListaEditar

Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
Familia
EC
Distribución
Imaxe
Outras denominacións
Acanthodactylus erythrurus
Schinz, 1833
.....
Lacértidos
LC
 
Nos límites de Galicia
  Sin. Acanthodactylus lineomaculatus
Anguis fragilis
Linnaeus, 1758
Escáncer
Anguidae
LC
    Outros nomes: Boeiro,
escánzre, liscánzre,
licrán, liscante, liscanzo[5]
Blanus cinereus
Vandelli, 1797
Escáncer cego
Amphisbaenidae
LC
    Outros nomes: Cobra cega, licrán, bichoco.
Caretta caretta
Linnaeus, 1758
Tartaruga mariña común
Quelónidos
EN
   
Chalcides bedriagai
Boscá, 1880
Esgonzo ibérico
Escíncidos
NT
    Outros nomes: Esgonzo de cinco dedos, escáncer de patas ibérico
Sin.: Chalcides pistaciae
Chalcides striatus
Cuvier, 1829
Esgonzo común
Escíncidos
LC
    Outros nomes: Escáncer de patas común, liscanso (Muros)[6]
Chelonia mydas
Linnaeus, 1758
Tartaruga mariña verde
Quelónidos
EN
   
Coronella austriaca
Laurenti, 1768
Cobra lagarteira común
Colubridae
DD
   
Coronella girondica
Daudin, 1803
Cobra lagarteira meridional
Colubridae
LC
    Sin.: Natrix meridionalis
Dermochelys coriacea
Vandelli, 1761
Tartaruga de coiro
Dermoquélidos
CR
   
Emys orbicularis
Linnaeus, 1758
Sapoconcho común
Emídidos
LC
    Outros nomes: Tartaruga,
Tartaruga de auga, Sapoconcho pintado,
Sapocuncho
Sin.: Testudo europaea, Testudo orbicularis
Eretmochelys imbricata
Linnaeus, 1766
Tartaruga mariña carei
Quelónidos
CR
 
Especie autóctona
 
Hemorrhois hippocrepis
Linnaeus, 1758
Cobra de ferradura
Colubridae
LC
 
Nos límites de Galicia
  Sin.: Coluber hippocrepis
Iberolacerta galani
Arribas, Carranza & Odierna, 2006
......
Lacértidos
NT
    Sin.: Lacerta monticola cantabrica
Iberolacerta monticola
Boulenger, 1905
Lagarta da serra
Lacértidos
VU
    Sin.: Archaeolocerta monticola,
Lacerta monticola
Lacerta bilineata
Daudin, 1802
Lagarto verde
Lacértidos
LC
 
Nos límites de Galicia
 
Lacerta schreiberi
Bedriaga, 1878
Lagarto das silvas
Lacértidos
NT
    Lagarto das silveiras
Lepidochelys kempii
Garman, 1880
Tartaruga mariña pequena
Quelónidos
CR
   
Macroprotodon brevis
Günther, 1862
.....
Colubridae
NT
 
Nos límites de Galicia
 
Malpolon monspessulanus
M
Cobra rateira
Colubridae
LC
    Cobregón
Sin.: Coelopeltis lacertina,
Coelopeltis monspessulanus, Coluber monspessulanus,
Natrix lacertina
Mauremys leprosa
Schweigger, 1812
Sapoconcho riscado
Xeoemídidos
VU
    Sapoconcho leproso
Natrix maura
Linnaeus, 1758
Cobra viperina
Colubridae
LC
    Outros nomes: Cobra de auga viperina
Natrix natrix
Linnaeus, 1758
Cobra de colar
Colubridae
LC
    Outros nomes: Cobra de auga de colar
Sin.: Coluber natrix, Coluber persa, Coluber scutatus,
Coluber torquatus, Natrix vulgaris, Tropidonotus ater,
Tropidonotus natrix
Podarcis bocagei
Seoane, 1884
Lagarta galega
Lacértidos
LC
    Lagartiña común
Podarcis hispanica
Steindachner, 1870
Lagarta dos penedos
Lacértidos
LC
    Lagartiña dos penedos
Sin.: Podarcis hispanicus
Podarcis muralis[7]
Laurenti, 1768
Lagarta dos muros
Lacértidos
LC
    Lagartiña dos muros
Psammodromus manuelae
(antes
Psammodromus algirus
Linnaeus, 1758)
Lagarta rabuda
Lacértidos
LC
    Lagarto rabudo
Psammodromus hispanicus
Fitzinger, 1826
Lagarta cinsenta
Lacértidos
LC
    Lagarto cincento
Rhinechis scalaris
Schinz, 1822
Cobra de escada
Colubridae
LC
    Outros nomes: Cobra riscada
Sin.: Elaphe scalaris
Tarentola mauritanica
Linnaeus, 1758
Osga común
Gekkonidae
LC
    Outros nomes: Ladra, lasca, *salmantesa
Timon lepidus
Daudin, 1802
Lagarto arnal
Lacértidos
LC
    Outros nomes: Lagarto arnau, lagarto ferreño
Sin.: Lacerta lepida
Trachemys scripta
Schoepff, 1792
Sapoconcho americano
Emídidos
LC
  Outros nomes: Sapoconcho da Florida,
Sapoconcho de orellas vermellas[8]
Vipera latastei
Boscá, 1878
Víbora fociñuda
Viperidae
VU
    Sin.: Vipera latasti
Vipera seoanei
Lataste, 1879
Víbora de Seoane
Viperidae
LC
    Víbora común
Zootoca vivipara
Jacquin, 1787
Lagarta das brañas
Lacértidos
LC
    Sin.: Lacerta vivipara

NotasEditar

  1. "Lista patrón de los anfibios y reptiles de España (actualizada a diciembre de 2014)" (PDF). Arquivado dende o orixinal (PDF) o 10 de novembro de 2016. Consultado o 10 de novembro de 2016. 
  2. The IUCN Red List of Threatened Species
  3. Javier Andrada Guía no Vocabulario das Ciencias Naturais (A. Sanjuán, M. A. Fernández, M. P. Jiménez, P. Brañas, Ed. Xunta de Galicia, 1991) de campo de los anfibios y reptiles de la Península Ibérica. Ed.Omega. Barcelona (1985) ISBN 84-282-0589-2
  4. Galán, P. e Fernández G. Anfibios e réptiles de Galicia Ed.Xerais (1993) Vigo
  5. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para liscanzo.
  6. Pedro Galán Regalado, Gustavo Fernández Arias. Anfibios e réptiles de Galicia. Colección Montes e Fontes. Edicións Xerais de Galicia S.A. 1993. Páxinas 351. ISBN 84-7507-722-6.
  7. Regúlez, O. Primeras citas de Pelodytes punctatus (Daudin, 1802) y Podarcis muralis (Laurenti, 1768) en Galicia. Rev. Esp. Herpetol., 3(1): 145-148 (1988)
  8. 5ª actualización do Atlas de Anfibios e Réptiles de Galicia (ano 2015) Arquivado 09 de agosto de 2016 en Wayback Machine. da SGHN

Véxase taménEditar