Abrir o menú principal

Lista dos accidentes xeolóxicos da lúas de Urano

Este artigo é unha lista dos accidentes xeolóxicos das lúas de Urano. As lúas que posúen accidentes xeolóxicos con nomenclatura son Ariel, Miranda, Oberón, Titania, Umbriel e Puck, o resto dos satélites de Urano aínda non teñen nomes para os seus accidentes xeolóxicos. A meirande parte destes accidentes xeolóxicos reciben un nome dunha entidade mitolóxica ou un nome dunha personaxe ficticia dunha obra literaria (sobre todo procedentes de obras de William Shakespeare.

Procedencia da nomenclatura da cada lúaEditar

  • A nomenclatura de Puck basease en nomes de espíritos travesos ou falcatrueiros (semellantes a Puck).
  • A nomenclatura de Miranda basease en personaxes, cidades e vilas que aparecen nas obras de William Shakespeare.
  • A nomenclatura de Ariel basease en nomes de espíritos bondadosos.
  • A nomenclatura de Umbriel basease en nomes de espíritos escuros ou maliciosos
  • A nomenclatura de Titania basease en personaxes femininos, cidades e vilas que aparecen nas obras de William Shakespeare.
  • A nomenclatura de Oberón basease en heroes tráxicos, cidades e vilas que aparecen nas obras de William Shakespeare.

Polo momento os satélites pequenos de Urano aínda non teñen nomes para os seus accidentes xeolóxicos, pero as normas da nomenclatura para obxectos astronómicos prevé que se lles poñan nomes das heroínas das obras de Shakespeare e Pope.

VallesEditar

Normalmente na xeoloxía planetaria, os vales ou canóns que existen nos astros (exceptuando a Terra) do Sistema Solar reciben o nome de vallis, que é a palabra latina para val (o seu plural latino é valles').

Ariel
Vallis Procedencia do Nome
Leprechaun Vallis Leprechauns da mitoloxía irlandesa
Sprite Vallis Sprites da mitoloxía celta

ChasmataEditar

 
Messina Chasma—o gran canón de Titania, na parte inferior da fotografía.

Normalmente na xeoloxía planetaria, as depresións alargadas e normalmente bastante profundas que existen nos astros (exceptuando a Terra) do Sistema Solar reciben o nome de chasma, que é a palabra latina para depresión (o seu plural latino é chasmata').

Ariel
Chasma Lonxitude (ou diámetro) en kms Coordenadas Procedencia do Nome
Brownie Chasma Brownies (Folclore británico)
Kachina Chasma Kachina (mitoloxía Hopi)
Kewpie Chasma Kewpie (Folclore británico)
Korrigan Chasma Korrigans (Folclore bretón)
Kra Chasma Kra (Akan sistema de crenzas)
Pixie Chasma Pixie (Folclore británico)
Sylph Chasma Sylph (Folclore británico)
Oberón
Chasma Lonxitude (ou diámetro) en kms Coordenadas Procedencia do Nome
Mommur Chasma 537 -16,3 N 323,5 E Mommur, Folclore británico
Titania
Chasma Lonxitude (ou diámetro) en kms Coordenadas Procedencia do Nome
Belmont Chasma 238 -8,5 N 32,6 E Belmont, Italia (O Mercador de Venecia)
Messina Chasma 1.492 -33,3 N 335 E Messina, Italia (Much Ado About Nothing)

CráteresEditar

 
Titania cos nomes dos accidentes xeolóxicos que posúe.
 
Unha imaxe de Oberón nunha cor artificial. O gran cráter co seu centro escuro (no centro cara a dereita) é Hamlet.
Ariel
Cráter Coordenadas Diámetro (km) Procedencia do Nome
Abans Aban (mitoloxía persa)
Agape Agape (Spenser)
Ataksak Ataksak (mitoloxía Inuit)
Befana Befana (folclore italiano)
Berylune Bérylune (Maurice Maeterlinck)
Deive Deive (folclore lituano)
Djadek Djadek (folclore checo)
Domovoy Domovoi (mitoloxía eslava)
Finvara Finvarra (mitoloxía irlandesa)
Gwyn Gwyn ap Nudd (mitoloxía irlandesa)
Huon Huon of Bordeaux (literatura francesa)
Laica Laica (mitoloxía inca)
Mab Queen Mab (folclore británico)
Melusine Melusine (literatura francesa)
Oonagh Oonagh (mitoloxía irlandesa)
Rima Rima (da obra de William Henry Hudson, Green Mansions)
Yangoor Yangoor (espírito bondadoso que trae a luz do día)
Miranda
Cráter Coordenadas Diámetro (km) Procedencia do Nome
Alonso 44,0 S 352.6 E 25,0 Alonso, Rei de Nápoles
Ferdinand 34,8 S 202,1 E 17,0 Ferdinand, o fillo de Alonso
Francisco 73,2 S 236,0 E 14,0 Francisco, un nobre de Nápoles
Gonzalo 11,4 S 77,0 E 11,0 Gonzalo, un nobre de Nápoles
Prospero 32,9 S 329,9 E 21,0 Próspero, o mago
Stephano 41,1 S 234,1 E 16,0 Stephano, o mordomo borracho
Trinculo 63,7 S 163,4 E 11,0 Trinculo, o bufón
Oberón
Cráter Coordenadas Diámetro (km) Procedencia do Nome
Antony -27,5 N 65,4 E 47 Marco Antonio
Caesar -26,6 N 61,1 E 76 Xulio Cesar
Coriolanus -11,4 N 345,2 E 120 Coriolanus
Falstaff -22,1 N 19,0 E 124 Falstaff
Hamlet -46,1 N 44,4 E 206 Hamlet
Lear -5,4 N 31,5 E 126 Rei Lear
MacBeth -58,4 N 112,5 E 203 Macbeth
Othello -66,0 N 42,9 E 114 Othello
Romeo -28,7 N 89,4 E 159 Romeo
Umbriel
Cráter Coordenadas Diámetro (km) Procedencia do Nome
Alberich 33,6 S 42,2 E 52,0 Alberich (mitoloxía noruega)
Fin 37,4 S 44,3 E 43,0 Fin (folclore danés)
Gob 12,7 S 27,8 E 88,0 Gob (mitoloxía pagá)
Kanaloa 10,8 S 345,7 E 86,0 Kanaloa (mitoloxía polinesia)
Malingee 22,9 S 13,9 E 164,0 (mitoloxía dos aborixes australianos)
Minepa 42,7 S 8,2 E 58,0 Minepa (procedente do pobo Makua de Mozambique)
Peri 9,2 S 4,3 E 61,0 Peri (mitoloxía persa)
Setibos 30,8 S 346,3 E 50,0 Setebos (da Patagonia)
Skynd 1,8 S 331,7 E 72,0 Skynd (folclore danés)
Vuver 4,7 S 311,6 E 98,0 Vuver (mitoloxía finesa)
Wokolo 30 S 1,8 E 208,0 Wokolo (procedente do poboBambara do oeste de África)
Wunda 7,9 S 273,6 E 131,0 (mitoloxía dos aborixes australianos)
Zlyden 23,3 S 326,2 E 44,0 Zlyden (mitoloxía eslava)
Titania
Cráter Coordenadas Diámetro (km) Procedencia do Nome
Adriana -20,1 N 3,9 E 50 Adriana (The Comedy of Errors)
Bona -55,8 N 351,2 E 51 Bona (Henry VI, Part 3)
Calphurnia -42,4 N 291,4 E 100 Calpurnia Pisonis (Xulio Cesar)
Elinor -44,8 N 333,6 E 74 Eleanor of Aquitaine (The Life and Death of King John)
Gertrude -15,8 N 287,1 E 326 Gertrude (Hamlet)
Imogen -23,8 N 321,2 E 28 Imogen (Cymbeline)
Iras -19,2 N 338,8 E 33 Iras (Antonio e Cleopatra)
Jessica -55,3 N 285,9 E 64 Jessica (O mercador de Venecia)
Katherine -51,2 N 331,9 E 75 Katherine (Henry VIII)
Lucetta -14,7 N 277.1 E 58 Lucetta (The Two Gentlemen of Verona)
Marina -15,5 N 316 E 40 Marina (Pericles, Prince of Tyre)
Mopsa -11,9 N 302,2 E 101 Mopsa (The Winter's Tale)
Phrynia -24,3 N 309,2 E 35 Phrynia (Timon of Athens)
Úrsula -12,4 N 45,2 E 135 Ursula (Much Ado About Nothing)
Valeria -34,5 N 4,2 E 59 Valeria (Coriolanus)
Puck
Cráter Coordenadas Diámetro (km) Procedencia do Nome
Bogle Bogle (mitoloxía celta)
Butz Butz (folclore xermano)
Lob Lob (folclore británico)

CoronaeEditar

As coronae son estruturas ovais que existen en Venus e Miranda, pensase que están formadas por magma procedente do manto ou no caso de Miranda por diapiros baseados no ascenso de xeos quentes (no canto de sales, o cal sería o normal nos diapiros), a parte central destes domos elevados, colapsaríase e afundiríase , deixando unha forma de coroa, de aí o nome latino de corona (en plural, coronae).

Miranda
Corona Procedencia do Nome
Arden Corona Bosque de Arden (Ao voso gusto)
Elsinore Corona Elsinore (Hamlet)
Inverness Corona Inverness (Macbeth)

RegionesEditar

Normalmente na xeoloxía planetaria, as rexións con albedos ou cores marcadamente diferentes en relación coas súas áreas circundantes, que existen nos astros (exceptuando a Terra) do Sistema Solar reciben o nome de regio, que é a palabra latina para rexión (o seu plural latino é regiones').

Miranda
Regio Latitude Lonxitude Procedencia do Nome
Dunsinane Regio 31,5 S 11,9 E 244.0 Dunsinane Hill (Macbeth)
Ephesus Regio 15,0 S 250,0 E 225.0 Efeso (The Comedy of Errors)
Mantua Regio 39,6 S 180,2 E 399.0 Mantua (The Two Gentlemen of Verona e Romeu e Xulieta)
Sicilia Regio 30,0 S 317,2 E 170.0 Sicilia (The Winter's Tale)

RupēesEditar

 
Vista de Verona Rupes, unha gran escarpa en Miranda; posiblemente de 5 kms altura.[1] [2]

Normalmente na xeoloxía planetaria, as escarpas no terreo que existen nos astros (exceptuando a Terra) do Sistema Solar reciben o nome de rupes (o seu plural latino é rupēes), que é a palabra latina para escarpa ou acantilados (evidentemente sen mar).

Miranda
Rupes Lonxitude (ou diámetro) kms Coordenadas Procedencia do Nome
Argier Rupes Alxeria (A Tempestade)
Verona Rupes Verona (Romeu e Xulieta)
Titania
Rupes Lonxitude (ou diámetro) kms Coordenadas Procedencia do Nome
Rousillon Rupes 402 -14,7 N 23,5 E Rosellón, Francia (All's Well That Ends Well)

SulciEditar

Normalmente na xeoloxía planetaria, as Sulci (en singular Sulcus) son un grupo de regueiros ou sucos con cristas no medio, por cada regueiro profundo viría paralelamente unha banda de terreo en forma de crista o que seguiría outro regueiro paralelo, e así sucesivamente, Sulcus é a palabra latina para suco ou regueiro; este nome outorgáselles a este tipo de accidentes xeolóxicos que existen nos astros (exceptuando a Terra) do Sistema Solar.

Miranda
Sulcus Procedencia do Nome
Naples Sulcus Nápoles (A Tempestade)
Syracusa Sulcus Siracusa (The Comedy of Errors)

NotasEditar

  • Case tódolos datos están extraídos de páxinas da nomenclatura dos satélites e aneis de Urano aloxados na web da UGSS, polo cal non se fornece de referencias individuais (das nomenclaturas), podes atopa-las ligazóns a estas páxinas e á web da UGSS no apartado de Ligazóns externas.

NotasEditar

  1. "PIA00044: Miranda high resolution of large fault". JPL, NASA. Consultado o 23-07-2007. 
  2. Chaikin, Andrew (16-10-2001). Imaginova Corp., ed. "Birth of Uranus' provocative moon still puzzles scientists". space.com. Arquivado dende o orixinal o 08-11-2001. Consultado o 23-07-2007. 

Véxase taménEditar