Abrir o menú principal

Unidad Regionalista de Castilla y León

Unidad Regionalista de Castilla y León (URCL, «Unidade Rexionalista de Castela e León» en galego) foi un partido político " rexionalista, democrático, moderno e renovador que, baseándose nos principios de liberdade, xustiza e solidariedade, asume a defensa con decisión dos lexítimos intereses de Castela e León".[1]

Xurdiu da unión de varios partidos de Salamanca, Palencia, Burgos, Zamora e Valladolid, como por exemplo Democracia Regionalista de Castilla y León ou Unidad Palentina.[2] As primeiras municipais e autonómicas ás que se presentou foi ás de 1995, concorrendo dende entón a todos os comicios electorais municipais, autonómicos e nacionais celebrados-salvo en 2004-.

Rexionalismo castelán-leonésEditar

URCL defínese como un partido político constitucional, centrista, " rexionalista,[1] democrático, moderno e renovador que, baseándose nos principios de liberdade, xustiza e solidariedade, asume a defensa con decisión dos lexítimos intereses de Castela e León".

Rexeita o federalismo e o independentismo, ao tempo que reclama un estatuto de autonomía coas mesmas competencias que as das denominadas comunidades históricas e unha descentralización desas competencias cara as deputacións provinciais e bisbarras.

URCL desapareceu para integrar Democracia Regionalista de Castilla y León (DRCyL) xunto con Convergencia Democrática de Castilla y León (CDCL) e antigos membros de Centro Democrático e Social (CDS) nas eleccións autonómicas e municipais de maio de 2015. A nova forza toma o nome dun dos partidos fundadores da URCL[3], e presentou tamén candidaturas ás Cortes de Castela e León nas provincias de León, Palencia e Valladolid, mentres que nas eleccións municipais dese mesmo ano presenta listas en Astorga, Cevico de la Torre, Hontoria de Cerrato, Membrillar, Aldeamayor de San Martín, Castrillo de Duero, Castromonte, El Campillo, Medina del Campo, Tordesillas e Valladolid.

Actividade de URCLEditar

URCL, dende a súa fundación en 1992, acode anualmente a cada 23 de abril a Villalar de los Comuneros a celebrar o Día de Castela e León. Tamén participou en actos, concentracións e conferencias:

  • A favor da Autovía Salamanca - Madrid.[4]
  • I Foro de Debate El Futuro del Castellanismo, celebrado en Burgos en outubro de 2003.
  • A favor da unidade do Arquivo da Guerra Civil en Salamanca.[5][6][7]
  • A favor da Autovía do Douro.[8]
  • Concentración a favor do Toro de la Vega.[9]
  • Contra a instalación do cemiterio nuclear (ATC) en Castela e León.[10]
  • Redacción dun programa compartido de actuacións urxentes en determinados asuntos que afectan Valladolid e concellos da súa contorna, reunións convocadas por IU para os partidos determinantes no Goberno de Valladolid e o seu Alfoz.[11]

Resultados electoraisEditar

Eleccións autonómicasEditar

  • Autonómicas de Castela e León de 2015: 837 votos (0,06%) en 3 candidaturas presentadas polas provincias de Palencia (0,28%) , León (0,03%) e Valladolid (0,16%).
  • Autonómicas de Castela e León de 2011: 1.428 votos (0,10%) en 3 candidaturas presentadas polas provincias de Palencia (0'34%), Valladolid (0'24%) e Salamanca (0'18%).
  • Autonómicas de Castela e León de 2007: 914 votos (0,06%);[12] Concorrendo en solitario e presentando candidatura en Valladolid (0'30%).[13]
  • Autonómicas de Castela e León de 2003: 5.387 votos (0,35%);
  • Autonómicas de Castela e León de 1999: 10.985 votos (0,76%);
  • Autonómicas de Castela e León de 1995: 6.308 votos (0,41%).

Eleccións municipaisEditar

Eleccións ao Congreso dos DeputadosEditar

  • 2011: 709 votos con candidaturas por Valladolid e Palencia.
  • 2008: 423 votos cunha única candidatura por Valladolid.[16]
  • 2004: Retiráronse as candidaturas a última hora con motivo do atentado terrorista do 11 de marzo.
  • 2000: 5.537 votos (0,02%).
  • 1996: 4.061 votos (0,02%).
  • 1993: 2.715 votos (0,01%).

Eleccións ao SenadoEditar

  • 2011: 3.612 votos con candidaturas en Palencia e Valladolid.
  • 2008: 2.563 votos con candidaturas en Salamanca, Palencia e Valladolid.[16]
  • 2004: Retiráronse as candidaturas a última hora con motivo do atentado terrorista do 11 de marzo.
  • 2000: 14.362 votos con candidaturas en Ávila, Burgos, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid e Zamora.
  • 1996:
  • 1993:

NotasEditar

  1. 1,0 1,1 "Manifesto Rexionalista de URCL". Arquivado dende o orixinal o 31 de maio de 2013. Consultado o 14 de novembro de 2013. 
  2. Seis grupos políticos se fusionan nun partido rexionalista en Castela e León
  3. "Copia arquivada". Arquivado dende o orixinal o 18 de maio de 2015. Consultado o 11 de maio de 2015. 
  4. Constitución dunha plataforma cidadá para pedir a autovía Salamanca-Madrid
  5. Ao redor de 4.000 persoas secundan a concentración en defensa da unidade do Archivo
  6. La URCL esixe a devolución de gran parte da documentación transferida dende o Arquivo de Salamanca[Ligazón morta]
  7. Unidade Rexionalista pide ás Cortes que insten ao Parlamento a derrogar ou modificar a Lei de restitución documental do Archivo
  8. unha vez máis a Autovía do Duero[Ligazón morta]
  9. en defensa do Touro Vega[Ligazón morta]
  10. "Contra a instalación do cemiterio nuclear (ATC) en Castela e León". Arquivado dende o orixinal o 14 de xuño de 2013. Consultado o 14 de novembro de 2013. 
  11. "URCL valora positivamente a reunión convocada por IU para partidos determinantes no goberno de Valladolid e os municipios do alfoz". Arquivado dende o orixinal o 19 de xuño de 2013. Consultado o 14 de novembro de 2013. 
  12. "Resultados das eleccións autonómicas de Castela e León de 2007". Arquivado dende o orixinal o 01 de xuño de 2007. Consultado o 14 de novembro de 2013. 
  13. "Unidad Regionalista en Salamanca irá ás eleccións en solitario". Arquivado dende o orixinal o 12 de xuño de 2013. Consultado o 14 de novembro de 2013. 
  14. "Resultados das eleccións locais de 2007". Arquivado dende o orixinal o 05 de xuño de 2007. Consultado o 14 de novembro de 2013. 
  15. "Alcaldía de Bernuy-Zapardiel". Arquivado dende o orixinal o 11 de xuño de 2013. Consultado o 14 de novembro de 2013. 
  16. 16,0 16,1 BOE 17/04/2008

Véxase taménEditar

BibliografíaEditar

  • "Rexionalismo e autonomía en Castela e León". Xunta de Castela e León (2004). J.A. Branco Rguez. (Coord.).
  • "Castela e León en democracia. Partidos, eleccións e persoal político 1977-2007. Xunta de Castela e León (2007). M. González, J.V. Pelaz e PÁX. Pérez.

Ligazóns externasEditar