Mira Lobe

escritora austríaca

Hilde Mirjam Rosenthal, máis coñecida por Mira Lobe, nada en Görlitz (Alemaña) o 17 de setembro de 1913 e finada o 6 de febreiro de 1995, foi unha escritora de literatura infantil.

Mira Lobe
Nacemento17 de setembro de 1913
Lugar de nacementoGörlitz
Falecemento6 de febreiro de 1995
Lugar de falecementoViena
SoterradaNew Jewish Cemetery
NacionalidadeAustria e Israel
Ocupaciónescritora e escritora de literatura infantil
CónxuxeFriedrich Lobe
FillosClaudia Lobe e Reinhardt Lobe
Coñecida porBabcia na jabłoni e O rei Túnix
PremiosAustrian Art Prize for Children's and Youth Literature
Na rede
http://www.miralobe.at
IMDB: nm1065883 Bitraga: 193 Musicbrainz: 63dfa289-2853-458e-8ade-ed57786df966 Discogs: 2261125 Editar o valor em Wikidata
editar datos en Wikidata ]

Traxectoria editar

Tras rematar a escola quixo estudar Historia da Arte e Lingua e literatura alemás, mais como era xudía non llo permitiron por mor do crecente antisemitismo. Foi a unha escola de moda en Berlín e estudou lingua hebrea logo de unirse a un grupo sionista. En 1936 emigrou ao Mandato británico de Palestina, onde casou en 1940 co actor e director Friedrich Lobe, con quen tivo dous fillos.

Ó chegar Hitler ó poder en 1933 mudouse a Palestina. Logo duns anos mudouse a Austria, onde solicitou a nacionalidade austríaca e casou en 1940 con Friederich Lobe. En 1948 publicou en Tel Aviv o seu primeiro libro, Insu Pu, que conta a historia de once rapaces que emigran a Terrania na procura de paz, e acaban nunha illa deserta.

En 1951 mudouse a Viena co seu home. Alí publicou libros nunha editorial inicialmente comunista e despois socialista. En 1952 comezou a súa colaboración con Susi Weigel, que ilustrarou bastantes dos seus libros. En 1957 mudáronse a Berlín Oriental. No 1958 conseguiu o primeiro recoñecemento oficial, o Premio Nacional Austríaco de Literatura Infantil por Titi im Urwald.

Escribiu máis de 60 libros, dos que boa parte foron traducidos a varios idiomas, entre eles ó galego, como O rei Túnix, A pantasma do castelo e Ingo e Drago . Foi guionista da película Children's Island (1984). Foi galardonada co Premio Nacional Austríaco de Literatura Xuvenil en 1958 e 1965. Tamén recibiu o Premio da Cidade de Viena en catro ocasións (1961, 1965, 1968 e 1970).

Véxase tamén editar

Bibliografía editar

  • Insu Pu (1948)
  • Insu-Pu, die Insel der verlorenen Kinder (1951)
  • Anni und der Film (1952)
  • Ohne Hanni geht es nicht (1952)
  • Der Tiergarten reißt aus (1953)
  • Der Bärenbund (1954)
  • Hänschen klein... (1954)
  • Der Anderl (1955)
  • Ich frag dich was, Herr Doktor... (1956)
  • Flitz, der rote Blitz (1956)
  • Bärli Hupf - Die unglaubliche Geschichte von einem Teddybären und seinem Freund Kasperl (1957)
  • Die Bondi-Mädels (1957)
  • Titi im Urwald (1957)
  • Ich wünsch mir einen Bruder (1958)
  • Die Geschichte von Tapps (1958)
  • Die vorwitzigen Schwestern (1959)
  • Ich und du in Stadt und Land (1959)
  • Rätsel um Susanne (1960)
  • Wohin mit Susu? (1960)
  • Das 5. Entlein (1961)
  • Hannes und sein Bumpam (1961)
  • O rei Túnix (1962)
  • Das große Rennen in Murmelbach (1963)
  • Bimbulli (1964)
  • Meister Thomas in St. Wolfgang (1965)
  • Laßt euch 3 Geschichten erzählen (1965)
  • Die Omama im Apfelbaum (1965)
  • Das große Rentier und zwei andere Geschichten (1966)
  • Pepi und Pipa (1966)
  • Martina, der reifende Engel (1966)
  • Meine kleine Welt (1966)
  • Eli Elefant (1967)
  • Das blaue Känguruh (1968)
  • Bärli hupft weiter (1968)
  • Der kleine Drache Fridolin (1969)
  • Maxi will nicht schlafen gehen (1969)
  • Schatten im Auwald (1970)
  • Das Städtchen Drumherum (1970)
  • Denk mal Blümlein (1971)
  • Das kleine Ich bin Ich (1972)
  • Katzenzirkus (1973)
  • Willi Millimandl und der Riese Bumbum (1973)
  • Kein Sterntaler für Monika (1973)
  • Nikonorr, der Winterzauberer (1974)
  • Der tapfere Martin (1974)
  • Die Räuberbraut (1974)
  • Das Zauberzimmer (1974)
  • Komm, sagte die Katze (1974)
  • Ingo e Drago (1975)
  • Der ist ganz anders als ihr glaubt (1976)
  • Komm, sagte der Esel (1976)
  • Ein Vogel wollte Hochzeit machen (1977)
  • Dann rufen alle Hoppelpopp (1977)
  • Die Zaubermasche - Das Schloßgespenst (1977)
  • Die Maus will raus (1977)
  • Guten Abend, kleiner Mann (1977)
  • Daniel und die Schlafhaubenlemmaschine (1978)
  • Pfui, Ponnipott! (1978)
  • Morgen komme ich in die Schule (1979)
  • Rote Kirschen eß ich gern (1979)
  • Hokuspokus in der Nacht (1979)
  • Moritz Huna, Nasenriecher (1980)
  • Der Apfelbaum (1980)
  • Es ging ein Schneemann durch das Land (1980)
  • Valerie und die Gute-Nacht-Schaukel (1981)
  • Der Tiergarten reißt aus (1981)
  • Der kleine Troll und der große Zottel Tiny (1981)
  • Bäbu - Der Bärenbund (1982)
  • Ein Pilzkorb ist kein Regenschirm (1983)
  • Das quiek-fidele Borstentier (1983)
  • Schau genau, wo ist die Frau (1983)
  • Der Dackelmann hat recht (1983)
  • Christoph will ein Fest (1984, ilustrado por Winfried Opgenoorth)
  • Ein Haustier für Frau Pfefferkorn (1984)
  • Ein Hobby für Frau Pfefferkorn (1984)
  • Leb wohl, Fritz Frosch (1985)
  • Das Waldkind (1985)
  • Die Geggis (1985)
  • Die Yayas in der Wüste (1986)
  • Schweinchen Knut mit dem Hut Lollo (1986)
  • A pantasma do castelo (1987)
  • Die Zauberschleife (1987)
  • Das kleine Hokuspokus (1988)
  • Käptn Reh auf hoher See (1989)
  • Die Sache mit dem Heinrich (1989)
  • Ein Schnabel voll für Hoppala (1989)
  • Besser der Ball als du (1989)
  • Hokuspokus in der Nacht (1990)
  • Pitt will nicht mehr Pitt sein (1990)
  • Wirle Wurle Wasserkind (1990)
  • Der entführte Fridolin und andere Geschichten mit Anja und Niko (1991)
  • Das fliegt und flattert - das knistert und knattert Michi fliegt um die Welt (1991)
  • Dobbi Dingsda fängt ein Monster (1992)