Lista de obras de Tiziano

artigo de listas da Wikimedia

Esta páxina contén unha táboa coas principais obras de Tiziano, seguido por unha lista onde se pode atopar, en orde cronolóxica, un crecente número de obras do pintor. A produción de Tiziano desenvólvese en preto de setenta anos de historia, de 1506 a 1576, e foi moi abondosa, case sempre por encargas. Neste artista, pódese observar o cambio que se produce no concepto de artista durante o Renacemento, que pasan de ser simples artesáns a figuras con gran recoñecemento social.

A temática da súas obras é moi ampla e variada pois retrata as principais figuras da época (reis, nobres etc.), realiza encargos para estamento eclesiástico (igrexas e mosteiros) e para a nobreza, pinta paisaxes ou escenas mitolóxicas onde amosa o clasicismo renacentista e anuncia algúns dos elementos do Barroco. A súa obra condénsase en tres temas xenéricos: os retratos, as escenas mitolóxicas e as representacións de temas relixiosos. Porén, estas categorías non son compartimentos estancos posto que, en múltiples ocasións, víronse mesturadas como nos casos dos retratos de personaxes recoñecibles dentro de escenas mitolóxicas ou relixiosas.

Case toda a súa obra consérvase nos grandes museos do mundo: no Museo do Prado (quizais colección máis importante polo número e calidade das obras), Museo do Louvre, Galería Uffizi, Mosteiro do Escorial e National Gallery de Londres.

As obras principaisEditar

As principais obras de Tiziano[1], con imaxe. As obras atribuídas a Tiziano, cunha participación máis ou menos directa e con maior ou menor seguridade dos críticos son máis de cincocentas.

Cadro Título Data Tamaño

(en cm.)

Técnica e soporte Lugar de conservación País
  Jacopo Pesaro, bispo de Pafos, é presentado polo papa Alexandre VI a San Pedro 1503-1506 circa 145×183 Óleo sobre lenzo Koninklijk Museum voor Schone Kunsten

(Antuerpen)

  

Bélxica

  Concerto 1506-1507 circa 86,5×123,5 Óleo sobre lenzo Galleria Palatina (Florencia)   

Italia

Retrato de muller chamada A Schiavona h. 1509-1510 117 x 97 cm Óleo sobre lenzo National Gallery (Londres)   

Reino Unido

Virxe co Neno, entre San Antonio de Padua e San Roque h. 1510 92 x 133 cm Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid)  

España

  Concerto campestre

(atribuído a Giorgione)

1510 circa 118×138 Óleo sobre lenzo Museo do Louvre (París)   

Francia

San Marcos no trono 1510-1511 circa 218×149 Óleo sobre táboa Basílica de Santa Maria della Salute

(Venecia)

  

Italia

  Retrato de Ariosto 1510 circa 81,2×66,3 Óleo sobre táboa National Gallery (Londres)   

Reino Unido

  Milagre do marido celoso 1511 340×207 Pintura mural ao fresco Scuola del Santo (Padua)   

Italia

Milagre do fillo irascible 1511 340×207 Pintura mural ao fresco Scuola del Santo (Padua)   

Italia

  Milagre do recentemente nado 1511 340×355 Pintura mural ao fresco Scuola del Santo (Padua)   Italia
Muller diante do espello h. 1511-1515 96 × 76 cm Óleo sobre lenzo Museo do Louvre (París)   

Francia

  Virgen co Neno

(coñecida como a Virxe Xitana)

1512 circa 68,8×83,8 Óleo sobre lenzo Kunsthistorisches Museum (Viena)   

Austria

  Alegoría das tres idades da vida 1512 circa 106×182 Óleo sobre lenzo National Gallery of Scotland (Edimburgo)   

Reino Unido

Noli me tangere 1514 circa 109 x 91 cm Óleo sobre lenzo National Gallery (Londres)   

Reino Unido

Retrato dun home 1515 circa 50,2 x 45,1 cm Óleo sobre lenzo National Gallery of Art (Nova York)   

Estados Unidos

  Amor Sacro e Amor Profano 1515 circa 118×279 Óleo sobre lenzo Galleria Borghese (Roma)   

Italia

  Flora 1515 circa 79×63 Óleo sobre lenzo Galleria degli Uffizi (Florencia)   

Italia

  A Asunción 1516–1518 circa 690×360 Óleo sobre lenzo Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari (Venecia)   

Italia

  Festa degli amorini 1518-1519 172×175 Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid)  

España

  Pala Pesaro 1519–1526 circa 478×268 Óleo sobre lenzo Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari (Venecia)   

Italia

  Pala Gozzi 1520 312×215 Óleo sobre táboa Pinacoteca civica Francesco Podesti (Ancona)   

Italia

  Polittico Averoldi 1520–1522 circa 278×292 Óleo sobre lenzo Collegiata dei Santi Nazaro e Celso (Brescia)   

Italia

  Retrato de Vincenzo Mosti 1520 circa 85×67 Óleo sobre lenzo Galleria Palatina (Venecia)   

Italia

  Home da luva 1523 circa 100×89 Óleo sobre lenzo Museo do Louvre (París)   

Francia

  Baco e Ariadna 1520–1523 circa 175×190 Óleo sobre lenzo National Gallery (Londres)   

Reino Unido

  A bacanal dos Andrios 1523-1524 circa 175×193 Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid)  

España

  Deposición de Cristo 1525 circa 148×212 Óleo sobre lenzo Museo do Louvre (París)   

Francia

  Retrato de Federico II Gonzaga 1525–1528 circa 125×99 Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid)  

España

  Madonna del Coniglio 1530 71×85 Óleo sobre lenzo Museo do Louvre (París)   

Francia

  Retrato de Carlos V co can 1532–1533 circa 192×111 Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid)  

España

  Retrato de Isabella d'Este 1534–1536 circa 102×64 Óleo sobre lenzo Kunsthistorisches Museum (Viena)   

Austria

  Presentazione di Maria al Tempio 1534–1538 circa 345×775 Óleo sobre lenzo Gallerie dell'Accademia (Venecia)   

Italia

  Retrato de Eleonora Gonzaga Della Rovere 1536-1538 circa 114×103 Óleo sobre lenzo Galleria degli Uffizi (Florencia)   

Italia

  Retrato di Francesco Maria Della Rovere 1536-1538 circa 114×103 Óleo sobre lenzo Galleria degli Uffizi (Florencia)   

Italia

  Venus de Urbino 1538 119×165 Óleo sobre lenzo Galleria degli Uffizi (Florencia)   

Italia

  Retrato de Pietro Bembo 1540 94,3×76,5 Óleo sobre lenzo National Gallery of Art (Nova York)   

Estados Unidos

  San Xoán Bautista 1540 circa 201×134 Óleo sobre lenzo Gallerie dell'Accademia (Venecia)   

Italia

  Retrato anónimo

(chamado O home do guante)

1545 circa 111×97 Óleo sobre lenzo Galleria Palatina (Florencia)   

Italia

  Allocuzione di Alfonso d'Avalos 1540–1541 circa 223×165 Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid)  

España

  Incoronazione di spine 1542–1544 circa 303×180 Óleo sobre lenzo Museo do Louvre (París)   

Francia

  Ritratto di Ranuccio Farnese 1542 89,7×73,6 Óleo sobre lenzo National Gallery of Art

(Washington D.C.)

  

Estados Unidos

  Ritratto del doge Andrea Gritti 1543 circa 133,3×103,2 Óleo sobre lenzo National Gallery of Art

(Washington D.C.)

  

Estados Unidos

  Ritratto votivo della famiglia Vendramin 1543-1547 206×301 Óleo sobre lenzo National Gallery (Londres)   

Reino Unido

  Danae 1546 120×172 Óleo sobre lenzo Museo di Capodimonte (Nápoles)   

Italia

  Retrato de Pietro Aretino 1545 circa 98×78 Óleo sobre lenzo Galleria Palatina (Venecia)   

Italia

  Pentecostés 1546 circa 570×260 Óleo sobre lenzo Basilica di Santa Maria della Salute (Venecia)   

Italia

  Paulo III e os seus sobriños Alessandro e Ottavio Farnese 1545-1546 210×174 Óleo sobre lenzo Museo di Capodimonte (Nápoles)   

Italia

  Retrato do cardeal Alessandro Farnese 1543-1546 circa 98×75 Óleo sobre lenzo Museo di Capodimonte (Nápoles)   

Italia

  Retrato de Carlos V a cabalo en Mühlberg 1548 332×279 Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid)  

España

  Martirio de san Lourenzo 1548-1557 500×280 Óleo sobre lenzo Igrexa de Santa Maria Assunta detta I Gesuiti (Venecia)   

Italia

  San Giovanni l'Elemosiniere 1550 circa 229×156 Óleo sobre lenzo Igrexa de San Giovanni Elemosinario (Venecia)   

Italia

  Retrato de Filipe II 1550-1551 193×111 Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid)  

España

  Venus con organista e Cupido 1550-1551 circa 148×217 Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid)  

España

  Venus e Adonis 1553 186×207 Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid)  

España

  Venus no espello 1555 circa 124,5×105,5 Óleo sobre lenzo National Gallery of Art

(Washington D.C.)

  

Estados Unidos

  Diana e Atteone 1556–1559 190,3×207 Óleo sobre lenzo National Gallery of Scotland (Edimburgo)   

Reino Unido

  A crucifixión 1558 371×197 Óleo sobre lenzo Igrexa de San Domenico   

Italia

  O enterro de Cristo 1559 137×175 Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid)  

España

  Rapto de Europa 1559–1562 185×205 Óleo sobre lenzo Isabella Stewart-Gardner Museum (Boston)   

Estados Unidos

  A Anunciación 1560-1565 circa 410×240 Óleo sobre lenzo Chiesa di San Salvador   

Italia

  Autoretrato 1562 circa 96×72 Óleo sobre lenzo Gemäldegalerie   

Alemaña

  Magdalena penitente 1565 circa 118×97 Óleo sobre lenzo Ermitage

(San Petersburgo)

  

Rusia

  Venere che benda Amore 1565 circa 118×185 Óleo sobre lenzo Galleria Borghese

(Roma)

  

Italia

Dánae recibindo a choiva de ouro 1565 129,8 cm × 181,2 cm Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid)  

España

Autorretrato 1567 circa 86 × 65 cm Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid)  

España

  Retrato de Jacopo Strada 1567–1568 circa 125×95 Óleo sobre lenzo Kunsthistorisches Museum (Viena)   

Austria

  O castigo de Marsias 1570-1576 circa 212×207 Óleo sobre lenzo Museo Estatal (Kroměříž)   

Rep. Checa

  A coroación de espiñas

(homónima da de 1543-1544, exposta no Louvre)

1570–1576 circa 280×181 Óleo sobre lenzo Alte Pinakothek (Múnic)   

Alemaña

  San Sebastián 1570 circa 212×116 Óleo sobre lenzo Ermitage

(San Petersburgo)

  

Rusia

  Tarquinio e Lucrecia 1576 114×100 Óleo sobre lenzo Gemäldegalerie der Akademie der Bildenden Kunst (Viena)   

Austria

  O Dogo Antonio Grimani en adoración perante a Fe 1575-1576 circa 365×500 Óleo sobre lenzo Palazzo Ducale (Venecia)   

Italia

  A Relixión socorrida por España 1575 circa 168×168 Óleo sobre lenzo Museo do Prado (Madrid)   

España

  Pietà 1576 circa 351×389 Óleo sobre lenzo Gallerie dell'Accademia (Venecia)   

Italia

NotasEditar

  1. A elección está baseado nas obras do popular como I Classici dell'arte, Rizzoli, e I geni dell'arte, Mondadori.

Véxase taménEditar