Albert Finney

actor británico

Albert Finney, nado en Salford, Gran Manchester o 9 de maio de 1936 e finado en Londres o 7 de febreiro de 2019,[1] foi un actor inglés.

Infotaula de personaAlbert Finney

(1966) Editar o valor em Wikidata
Biografía
Nacemento9 de maio de 1936 Editar o valor em Wikidata
Salford, Reino Unido (pt) Traducir Editar o valor em Wikidata
Morte7 de febreiro de 2019 Editar o valor em Wikidata (82 anos)
Royal Marsden Hospital, Reino Unido (en) Traducir Editar o valor em Wikidata
Causa da morteinfección Editar o valor em Wikidata
Datos persoais
País de nacionalidadeReino Unido Editar o valor em Wikidata
EducaciónRoyal Academy of Dramatic Art - Actuación (–1956)
Buile Hill High School (en) Traducir Editar o valor em Wikidata
Actividade
Campo de traballoActuación Editar o valor em Wikidata
Ocupaciónactor de cinema , guionista , director de televisión , actor de televisión , actor de teatro , director de cinema , cantante , produtor de cinema , actor Editar o valor em Wikidata
Período de actividade1958 Editar o valor em Wikidata - 2012 Editar o valor em Wikidata
Xénero artísticoComedia shakespeariana Editar o valor em Wikidata
LinguaLingua inglesa Editar o valor em Wikidata
InstrumentoVoz Editar o valor em Wikidata
Familia
Cónxuxevalor descoñecido (2006–2019)
Anouk Aimée (1970–1978)
Jane Wenham (1957–1961)

IMDB: nm0001215 Allocine: 68 Rottentomatoes: celebrity/albert_finney Allmovie: p23545 TCM: 62063 TV.com: people/albert-finney IBDB: 40532
BNE: XX1113141 Musicbrainz: 58ac2f0e-84c4-4eda-b4f9-5eff41386b16 Discogs: 325671 WikiTree: Finney-1511 Find a Grave: 196693402 Editar o valor em Wikidata

Traxectoria

editar

A carreira como actor de Finney comezou no teatro en 1958, nunha obra dirixida Charles Laughton. Dous anos despois debutou no cinema con The Entertainer, de Tony Richardson, protagonizada por Laurence Olivier.

A pesar de conseguir en 1963 a primeira das súas catro candidaturas ao Oscar, en 1968 as súas aparicións na pantalla volvéronse menos frecuentes, concentrándose no teatro. Traballou tamén na televisión, como en The Gathering Storm , no que interpretou a Winston Churchill e que lle fixo gañar varios premios.

Filmografía

editar
Ano Filme Papel Notas
1960 The Entertainer Mick Rice
1960 Saturday Night and Sunday Morning Arthur Seaton
1963 Tom Jones Tom Jones
1964 Night Must Fall Danny
1967 Two for the Road Mark Wallace
1968 Charlie Bubbles Charlie Bubbles Tamén director
1970 Scrooge Ebenezer Scrooge
1971 Gumshoe Eddie Ginley
1974 Asasinato no Orient Express Hercule Poirot
1975 The Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother Home da audiencia na ópera Cameo
1977 The Duellists Fouche
1981 Looker Dr. Larry Roberts
Wolfen Dewey Wilson
Loophole Daniels
1982 Annie Daddy Warbucks
Shoot the Moon George Dunlap
1983 The Dresser Sir
1984 Under the Volcano Geoffrey Firmin
1987 Orphans Harold
1990 The Image Jason Cromwell
The Green Man Maurice Allington
Morte entre as flores Leo O'Bannon
The Wall Live in Berlin The Judge
1992 The Playboys Hegarty
1993 Rich in Love Warren Odom
1994 The Browning Version Andrew Crocker-Harris
A Man of No Importance Alfred Byrne
1996 Nostromo Dr. Monyghan
1997 Washington Square Dr. Austin Sloper
1999 Breakfast of Champions Kilgore Trout
2000 Erin Brockovich Ed Masry
Traffic Xefe de seguridade da Casa Branca
2002 The Gathering Storm Winston Churchill
2003 Big Fish Vello Edward Bloom
2004 Ocean's Twelve Gaspar LeMarque Cameo
2005 A noiva cadáver Finis Everglot Voz
2006 A Good Year Tío Henry Skinner
Amazing Grace John Newton
2007 The Bourne Ultimatum Dr. Albert Hirsch
Before the Devil Knows You're Dead Charles Hanson
2012 The Bourne Legacy Dr. Albert Hirsch
Skyfall Kincade

Véxase tamén

editar

Ligazóns externas

editar