Abrir o menú principal

Shelton Jackson "Spike" Lee (nado o 20 de marzo de 1957) e un director de cine, produtor, guionista e actor estadounidense. A súa produtora, 40 Acres & A Mule Filmworks, leva realizadas ao redor de 35 películas dende 1983.

Spike Lee
Spike Lee (2012).jpg
Nacemento20 de marzo de 1957
 Atlanta
NacionalidadeEstados Unidos de América
EtniaAfroamericano
Alma máterNew York University Tisch School of the Arts e Morehouse College
Ocupacióndirector de cine, actor, guionista, produtor de cine, montador, actor de cinema, actor de televisión e mascote
CónxuxeTonya Lewis Lee
IrmánsDavid Lee
PremiosPremios Emmy do Primetime, George Polk Award, NAACP Image Award – Hall of Fame Award e Fellow of the American Academy of Arts and Sciences
editar datos en Wikidata ]
Spike Lee at the 2009 Tribeca Film Festival.jpg

Os filmes de Lee exploran as relacións raciais, o papel dos medios de comunicación na vida contemporánea, o crime e a pobreza nas cidades, e outros temas políticos. Lee gañou numerosos premios, incluído un Emmy. Tamén foi nomeado para dous premios Oscar.

FilmografíaEditar

Ano Filme Participou como
Director Guionista Produtor Actor Papel
1983 Joe's Bed-Stuy Barbershop:
We Cut Heads
  Si   Si   Si
1986 She's Gotta Have It   Si   Si   Si   Si Mars Blackmon
1988 School Daze   Si   Si   Si   Si Half-Pint
1989 Do the Right Thing   Si   Si   Si   Si Mookie
1990 Mo' Better Blues   Si   Si   Si   Si Giant
1991 Jungle Fever   Si   Si   Si   Si Cyrus
Lonely in America   Si El mesmo
1992 Malcolm X   Si   Si   Si   Si Shorty
1994 Crooklyn   Si   Si   Si   Si Snuffy
D.R.O.P. Squad   Si   Si El mesmo
Ghostwriter: Into the Comics   Si El mesmo
1995 Clockers   Si   Si   Si   Si Chucky
Lumière and Company   Si   Si El mesmo
New Jersey Drive   Si
(produtor
executivo)
Tales from the Hood   Si
1996 Get on the Bus   Si   Si
Girl 6   Si   Si   Si Jimmy
1997 4 Little Girls   Si   Si
1998 He Got Game   Si   Si   Si
Freak   Si
Pavarotti and Friends
for the Children of Liberia
  Si
1999 Summer of Sam   Si   Si   Si   Si John Jeffries
Pavarotti and Friends
for the Guatemala and Kosovo
  Si
The Best Man   Si
2000 The Original Kings of Comedy   Si   Si
Bamboozled   Si   Si   Si
Afrocentricity   Si
(produtor
executivo)
Lisa Picard is Famous   Si El mesmo
Love & Basketball   Si
2001 A Huey P. Newton Story   Si
The Concert for New York City   Si
3 A.M.   Si   Si Filmmaker
2002 25th Hour   Si   Si
Jim Brown: All-American   Si   Si
Ten Minutes Older: The Trumpet
segment: "We Wuz Robbed"
  Si   Si
2003 Good Fences   Si
(produtor
executivo)
2004 She Hate Me   Si   Si   Si
Sucker Free City   Si   Si
2005 Dream Street   Si
Miracle's Boys   Si
All the Invisible Children
segment: "Jesus Children of America"
  Si   Si
2006 Inside Man   Si
When The Levees Broke:
A Requiem in Four Acts
  Si   Si   Si
Shark (piloto)   Si
2008 Miracle at St. Anna   Si   Si
Passing Strange   Si   Si
2009 Kobe Doin' Work   Si   Si
2010 If God Is Willing and Da Creek Don't Rise   Si   Si   Si
2011 You're Nobody Till Somebody Kills You   Si
2012 Red Hook Summer   Si   Si   Si   Si Mookie
2013 Oldboy   Si

Aparicións en documentaisEditar

Spike Lee interviu ou apareceu como convidado en numerosos documentais.

Year Film
1990 Mandela in America
Spike Lee & Company: Do It a Cappella
1993 Seven Songs for Malcolm X
The Last Party
1994 Hoop Dreams
1995 The Cronkite Reports: The Faltering Dream
First Works: A Revealing Look at Today's
Greatest Directors, Vol. 1
1996 The Fine Art of Separating People from
Their Money
When We Were Kings
1997 The Directors: Spike Lee
2005 How to Eat Your Watermelon in White
Company (and Enjoy It)
2006 Edge of Outside
2007 Lights! Action! Music!
2008 40 x 15
2010 Spike and Jim
2010 The Top 100: NFL's Greatest Players