Abrir o menú principal

Randolph Scott

actor estadounidense

George Randolph Scott, nado en Orange County (Virxinia) o 23 de xaneiro de 1898 e finado en Beverly Hills (California) o 2 de marzo de 1987 foi un actor estadounidense.

Randolph Scott
Randolph Scott-publicity.JPG
Nome completoGeorge Randolph Scott
Nacemento23 de xaneiro de 1898
LugarOrange County, Virxinia
Falecemento2 de marzo de 1987 (89 anos)
LugarBeverly Hills, California
Causadoença pulmonar
NacionalidadeEstados Unidos de América Estados Unidos
RelixiónIgrexa episcopal nos Estados Unidos
Educado enInstituto de Tecnologia da Geórgia
Cónxuxe(s)Marion DuPont (1936–39)
Patricia Stillman (1944–1987)
ProfesiónActor
editar datos en Wikidata ]

TraxectoriaEditar

Creceu en Charlotte, Carolina do Norte, nunha familia acomodada que lle permitiu asistir a escolar privadas. Desde pequeno amosou un grande interese polos deportes. En 1917 alistouse no Exército dos Estados Unidos e serviu en Francia durante a Primeira Guerra Mundial. Tralo armisticio permaneceu en Francia nunha escola de oficiais de artillería, ata que en 1919 volveu ao seu país e continuou os seus estudos no Georgia Institute of Technology coa intención de converterse en xogador de fútbol americano. Porén, unha lesión malogrou o obxectivo. Marchou logo para a University of Chapel Hill, estudando enxeñería téxtil.

A partir de 1927 viuse interesado pola interpretación e decidiu marchar aos Ánxeles na busca dunha carreira no cinema. Como o pai de Scott tivera negocios con Howard Hughes puido darlle unha carte de presentación. Hughes deulle a Scott un pequeno papel en Sharp Shooters (1928). Durante os seguintes anos continuou traballando como extra e, por consello de Cecil B. DeMille, tamén en obras teatrais para coller experiencia.

O seu primeiro protagonista chegou en 1931 en Women Men Marry. Finalmente asinou un contrato de sete anos coa Paramount Pictures. O ano seguinte protagonizou Heritage of the Desert, que o estableceu como un actor especialista en westerns, participando unha serie de filmes baseados en obras de Zane Grey. En 1935 xa era un actor popular.

Cando os Estados Unidos entraron na Segunda Guerra Mundial intentou entrar como oficial nos Marines, pero foi rexeitado pola súa antiga lesión. Eses anos interve en varios filmes de guerra.

En 1956 cumpriu 58 anos, idade na que a carreira da maioría dos actores comezaba a declinar. Non obstante, Scott comezou unha etapa moi aclamada, co seu encontro co director Budd Boetticher. O seu último filme foi Ride the High Country, de Sam Peckinpah, en 1962. Cando se retirou aos 64 anos tiña unha fortuna estimada de cen millóns de dólares.

FilmografíaEditar

  • 1928 - Sharp Shooters
  • 1929 - Weary River
  • 1929 - The Virginian
  • 1931 - Women Men Marry
  • 1931 - A Successful Calamity
  • 1932 - Sky Bride
  • 1932 - Heritage of the Desert
  • 1932 - Hot Saturday
  • 1933 - The Thundering Herd
  • 1933 - Man of the Forest
  • 1933 - Hello, Everybody!
  • 1933 - Murders in the Zoo
  • 1933 - Supernatural
  • 1933 - Cocktail Hour
  • 1935 - Rocky Mountain Mystery
  • 1935 - Roberta
  • 1936 - Follow the Fleet
  • 1936 - Village Tale
  • 1936 - She
  • 1936 - The Last of the Mohicans
  • 1936 - Go West, Young Man
  • 1936 - So Red the Rose
  • 1936 - High, Wide, and Handsome
  • 1936 - Go West, Young Man
  • 1938 - Rebecca of Sunnybrook Farm
  • 1939 - Susanna of the Mounties
  • 1939 - Jesse James
  • 1939 - Frontier Marshal
  • 1940 - When the Daltons Rode
  • 1940 - Virginia City
  • 1941 - Western Union
  • 1941 - Belle Starr
  • 1942 - The Spoilers
  • 1943 - Pittsburgh
  • 1943 - The Desperados
  • 1942 - To the Shores of Tripoli
  • 1942 - Bombardier
  • 1942 - Corvette K-225
  • 1943 - Gung Ho!
  • 1943 - China Sky
  • 1945 - O capitán Kidd
  • 1945 - Abilene Town
  • 1948 - Coroner Creek
  • 1947 - Gunfighters
  • 1949 - The Walking Hills
  • 1950 - Badman's Territory
  • 1950 - Trail Street
  • 1950 - Rage at Dawn
  • 1950 - Fighting Man of the Plains
  • 1950 - Canadian Pacific
  • 1950 - The Cariboo Trail
  • 1951 - Fort Worth
  • 1951 - Man in the Saddle
  • 1951 - Carson City
  • 1952 - Os forasteiros
  • 1952 - Man Behind the Gun
  • 1952 - The Stranger Wore a Gun
  • 1952 - Thunder Over the Plains
  • 1953 - Riding Shotgun
  • 1955 - Rage at Dawn
  • 1956 - Seven Men from Now
  • 1956 - The Tall T
  • 1957 - Decision at Sundown
  • 1957 - Shootout at Medicine Bend
  • 1958 - Buchanan cabalga de novo
  • 1958 - Westbound
  • 1959 - Cabalgar en solitario
  • 1960 - Comanche Station
  • 1962 - Ride the High Country

Véxase taménEditar

BibliografíaEditar

  • Crow, Jefferson Brim, III. Randolph Scott: The Gentleman From Virginia. Silverton, Idaho: Wind River Publishing, 1987. ISBN 0-940375-00-1.
  • Everson, William K. The Hollywood Western: 90 Years of Cowboys and Indians, Train Robbers, Sheriffs and Gunslingers, and Assorted Heroes and Desperados. New York: Citadel Press, 1992, First edition 1969. ISBN 978-0-8065-1256-3.
  • Halliwell's Film Guide 2008 (Halliwell's the Movies That Matter). New York: Harper Collins, 2008. ISBN 978-0-00-726080-5.
  • Mueller, John. Astaire Dancing: The Musical Films. Nova York: Alfred A. Knopf, 1985. ISBN 0-394-51654-0.
  • Nott, Robert. The Films of Randolph Scott. Jefferson, Carolina do Norte: McFarland & Company, 2004. ISBN 0-7864-1797-8
  • Nott, Robert. Last of the Cowboy Heroes: The Westerns of Randolph Scott, Joel McCrea and Audie Murphy. Jefferson, Carolina do Norte: McFarland, 2005, First edition 2000. ISBN 978-0-7864-2261-6.
  • Scott, C.H. Whatever Happened to Randolph Scott? Madison, Carolina do Norte: Empire Publishing, 1994. ISBN 0-944019-16-1.

Ligazóns externasEditar