Cecil B. DeMille

director de cinema estadounidense (1881–1959)

Cecil Blount DeMille, nado en Ashfield (Massachusetts) o 12 de agosto de 1881 e finado nos Ánxeles o 21 de xaneiro de 1959 foi un director de cinema e produtor estadounidense.

Infotaula de personaCecil B. DeMille

Editar o valor em Wikidata
Nome orixinal(en) Cecil Blount DeMille Editar o valor em Wikidata
Biografía
Nacemento12 de agosto de 1881 Editar o valor em Wikidata
Ashfield (Massachusetts), Estados Unidos de América (pt) Traducir Editar o valor em Wikidata
Morte21 de xaneiro de 1959 Editar o valor em Wikidata (77 anos)
Hollywood, Estados Unidos de América Editar o valor em Wikidata
Causa da morteinsuficiencia cardíaca Editar o valor em Wikidata
Lugar de sepulturaHollywood Forever Cemetery (pt) Traducir Editar o valor em Wikidata
Datos persoais
Outros nomesC.B. Editar o valor em Wikidata
País de nacionalidadeEstados Unidos de América Editar o valor em Wikidata
EducaciónAmerican Academy of Dramatic Arts (–1900)
Widener University (en) Traducir Editar o valor em Wikidata
Actividade
Ocupaciónprodutor de cinema , actor de teatro , locutor de radio , actor de cinema , director teatral , actor , guionista , dramaturgo , director de cinema , montador , realizador Editar o valor em Wikidata
Período de actividade1899 Editar o valor em Wikidata - 1959 Editar o valor em Wikidata
Partido políticoPartido Republicano Editar o valor em Wikidata
LinguaLingua inglesa Editar o valor em Wikidata
Obra
Arquivos en
Familia
CónxuxeConstance Adams DeMille (1902–1959)
ParellaJulia Faye (pt) Traducir Editar o valor em Wikidata
FillosKatherine DeMille (pt) Traducir
 () Constance Adams DeMille
Richard de Mille (pt) Traducir
 () Constance Adams DeMille Editar o valor em Wikidata
PaisHenry C. De Mille Editar o valor em Wikidata  e Beatrice DeMille Editar o valor em Wikidata
IrmánsWilliam C. deMille Editar o valor em Wikidata
Premios

Páxina webcecilbdemille.com Editar o valor em Wikidata
IMDB: nm0001124 Allocine: 4910 Rottentomatoes: celebrity/cecil_b_demille Allmovie: p87147 TCM: 48461 TV.com: people/cecil-b-demille IBDB: 4709
Discogs: 446287 WikiTree: DeMille-39 Find a Grave: 274 Editar o valor em Wikidata

Traxectoria editar

Nado en Massachusetts mentres os seus pais estaban alí de vacacións, criouse en Washington, Carolina do Norte. O apelido do seu pai, pastor episcopaliano, era de orixe neerlandesa, onde adoita escribirse "de Mil".[1]

DeMille comezou no teatro como actor en 1900. Tamén dirixiu e produciu algunhas obras.[2] O seu maior éxito nesa época foi Reckless Age de Lee Wilson en 1913. O ano seguinte estreouse o seu primeiro filme, The Squaw Man, codirixido por Oscar Apfel.

Nas décadas de 1910 e 1920 a súa sona e éxito aumentou. Moitos dos seus filmes foron épicos nos que participa unha gran cantidade de extras. Foi tamén o primeiro en empregar o Technicolor en Northwest Mounted Police.

DeMille foi un dos primeiros directores de Hollywood en converterse nunha estrela. En 1950 interpretouse a si mesmo no filme de Billy Wilder Sunset Boulevard, no que Gloria Swanson pronuncia a célebre frase "All right, Mr. DeMille, I'm ready for my close-up" (“De acordo, señor DeMille, estou preparada para o meu primeiro plano”).

Tras sufrir un ataque ao corazón mentres filmaba Os dez mandamentos a súa saúde viuse resentida e finou en 1959.

Filmografía editar

Filmes mudos editar

  • The Squaw Man (1914)
  • Brewster's Millions (1914, perdido)
  • The Master Mind (1914)
  • The Only Son (1914)
  • The Man on the Box (1914)
  • The Call of the North (1914)
  • The Virginian (1914)
  • What's His Name (1914)
  • The Man from Home (1914)
  • Rose of the Rancho (1914)
  • The Ghost Breaker (1914)
  • The Girl of the Golden West (1915)
  • After Five (1915)
  • The Warrens of Virginia (1915)
  • The Unafraid (1915)
  • The Captive (1915)
  • The Wild Goose Chase (1915, perdido)
  • The Arab (1915)
  • Chimmie Fadden (1915, perdido)
  • Kindling (1915)
  • Carmen (1915)
  • Chimmie Fadden Out West (1915)
  • The Cheat (1915)
  • Temptation (1915, Lost)
  • The Golden Chance (1915)
  • The Trail of the Lonesome Pine (1916)
  • The Heart of Nora Flynn (1916)
  • Maria Rosa (1916)
  • The Dream Girl (1916, perdido)
  • Joan the Woman (1917)
  • Lost and Won (1917)
  • A Romance of the Redwoods (1917)
  • The Little American (1917)
  • The Woman God Forgot (1917)
  • Nan of Music Mountain (1917)
  • The Devil-Stone (1917)
  • The Whispering Chorus (1918)
  • Old Wives for New (1918)
  • We Can't Have Everything (1918, perdido)
  • Till I Come Back to You (1918)
  • The Squaw Man (1918)
  • Don't Change Your Husband (1919)
  • For Better, for Worse (1919)
  • Male and Female (1919)
  • Why Change Your Wife? (1920)
  • Something to Think About (1920)
  • Forbidden Fruit (1921)
  • The Affairs of Anatol (1921)
  • Fool's Paradise (1921)
  • Saturday Night (1922)
  • Manslaughter (1922)
  • Adam's Rib (1923)
  • The Ten Commandments (1923)
  • Triumph (1924)
  • Feet of Clay (1924, Lost)
  • The Golden Bed (1925)
  • The Road to Yesterday (1925)
  • The Volga Boatman (1926)
  • The King of Kings (1927)
  • Walking Back (1928)
  • The Godless Girl (1929)

Filmes sonoros editar

Notas editar

  1. DeMille, Cecil B. Autobiography of Cecil B. DeMille. Nova York: Prentice Hall, 1959.
  2. "Cecil B. DeMille plays." IMDb. Retrieved: December 8, 2011.

Véxase tamén editar

Bibliografía editar

  • Birchard, Robert S. (2004). Cecil B. DeMille's Hollywood. Lexington, Kentucky: University Press of Kentucky. ISBN 978-0-8131-2324-0.
  • Brownlow, K. (1976). The Parade's Gone by... Berkeley, California: University of California Press. ISBN 978-0-520-03068-8.
  • Donnelley, Paul (2004). Fade to Black: A Book of Movie Obituaries (3ed.). Omnibus Press. ISBN 1-84449-430-6
  • Easton, Carol (1996). No Intermissions: The Life of Agnes de Mille. Nova York: Da Capo Press. ISBN 978-0-306-80975-0
  • Eyman, Scott. Empire of Dreams: The Epic Life of Cecil B. DeMille. Nova York: Simon & Schuster, 2010. ISBN 0-7432-8955-2
  • Orrison, Katherine. Written in Stone: Making Cecil B. DeMille's Epic, The Ten Commandments Nova York: Vestal Press, 1990. ISBN 1-879511-24-X.
  • Weiner, Tim (2007). Legacy of Ashes: The History of the CIA Nova York: Doubleday. ISBN 978-0-385-51445-3.

Outros artigos editar

Ligazóns externas editar