Pam Grier

Pamela Suzette Grier, nada en Winston-Salem (Carolina do Norte) o 26 de maio de 1949 é unha actriz estadounidense. Acadou sona por protagonizar na década de 1970 filmes sobre mulleres no cárcer e de blaxploitation para American International Pictures e New World Pictures, especialmente Coffy (1973) e Foxy Brown (1974). Descrita por Quentin Tarantino como a primeira estrela de acción feminina do cinema,[1] protagonizou para o director o filme Jackie Brown como a personaxe homónima, polo que recibiu un Satellite Award e candidaturas ao Globo de Ouro á mellor actriz e ao premio do sindicato de actores.

Pam Grier
Pamela Suzette Grier, 2012 (cropped).jpg
Nome completoPamela Suzette Grier
Nacemento26 de maio de 1949
 Winston-Salem
NacionalidadeEstados Unidos de América
EtniaAfroamericano
Alma máterEast High School e Metropolitan State University of Denver
Ocupaciónactriz de cinema, actriz de televisión, actriz de teatro, Aikidoka, karateka e actriz
editar datos en Wikidata ]

Durante seis temporadas, Grier interpretou a Kate "Kit" Porter na serie de Showtime The L Word, que se emitiu entre 2004 e 2009. Recibiu unha candidatura ao Emmy polo seu traballo no programa de animación Happily Ever After: Fairy Tales for Every Child.

TraxectoriaEditar

Primeiros anosEditar

Para cumprir os seus desexos de ser actriz, aos 18 anos marchou aos Ánxeles a procurar traballo e conseguiu que a contratasen na AIP (American International Pictures), produtora de filmes de baixo orzamento.

Debutou no cinema cun pequeno papel en Beyond the Valley of the Dolls (1970), dirixido por Russ Meyer. Como este filme tivo éxito, contratárona para The Big Doll House (1971), sobre un cárcere de mulleres. Os chamados filmes WIP (Women in Prison) eran moi populares nesa época, e por iso Grier fixo máis do subxénero, como Women in Cages (1972) e Big Bird Cage (1972).

PopularidadeEditar

Pouco a pouco, Grier fíxose popular protagonizando filmes de blaxploitation, é dicir, filmes baratos destinados principalmente ao público afroamericano, onde os protagonistas eran negros e había grandes doses de violencia. Pam Grier protagonizou filmes como Coffy (1973), Foxy Brown (1974) e Sheba Baby (1975), en que interpretaba mulleres fortes e independentes que tomaban a xustiza pola man para afrontar malvados sen escrúpulos, ante a pasividade e a corrupción das autoridades. Isto fíxoa moi popular, e Grier converteuse nunha icona para a comunidade negra, xunto con outros intérpretes como Tamara Dobson e Richard Roundtree.

A finais da década de 1970, a súa popularidade decaeu e paso a interpretar papeis secundarios en filmes de distinta calidade. Tamén fixo pequenos papeis en series de televisión como Miami Vice o The Fresh Prince of Bel-Air.

RenacementoEditar

A súa sorte cambio en 1997 grazas ao director Quentin Tarantino, grande afeccionado aos filmes de blaxploitation, que a converteu na protagonista de Jackie Brown, filme que adaptaba unha novela de Elmore Leonard e que reivindicaba a blaxploitation. O filme tivo un grande éxito e converteuna de novo nunha actriz popular.

Despois de Jackie Brown continuou a traballar asiduamente en filmes de todo tipo, como Holy Smoke (1999) ou Ghosts of Mars (2001), ademais de ser unha das protagonistas da serie de televisión The L Word.

FilmografíaEditar

Ano Título Personaxe Notas
1970 Beyond the Valley of the Dolls Partygoer
1971 The Big Doll House Grear
Women in Cages Alabama
1972 The Twilight People Ayesa
Cool Breeze Mona
The Big Bird Cage Blossom
Hit Man Gozelda
1973 Black Mama White Mama Lee Daniels
Coffy Coffy
Scream Blacula Scream Lisa Fortier
1974 The Arena Mamawi
Foxy Brown Foxy Brown
1975 Sheba, Baby Sheba Shayne
Bucktown Aretha
Friday Foster Friday Foster
1976 Drum Regine
1977 Greased Lightning Mary Jones
Twilight of Love Sandra
1981 Fort Apache, The Bronx Charlotte
1983 Something Wicked This Way Comes Dust Witch
Tough Enough Myra
1985 Stand Alone Cathryn Bolan
1986 The Vindicator Hunter
On the Edge Cora
1987 The Allnighter Sgt. McLeesh
1988 Above the Law Delores 'Jacks' Jackson
1989 The Package Ruth Butler
1990 Class of 1999 Ms. Connors
1991 Bill & Ted's Bogus Journey Ms. Wardroe
1993 Posse Phoebe
1996 Original Gangstas Laurie Thompson
2013: Rescate en L.A. Hershe Las Palmas
Mars Attacks! Louise Williams
1997 Fakin' da Funk Annabelle Lee
Jackie Brown Jackie Brown San Diego Film Critics Society Award á mellor actriz
Candidata—Empire Award á mellor actriz
Candidata—Globo de Ouro á mellor actriz - Comedia ou musical
Candidata— NAACP Image Award á mellor actriz cinematográfica
Candidata—Satellite Award á mellor actriz de comedia o musical
Candidata—Saturn Award á mellor actriz
Candidata—Screen Actors Guild Award á mellor actriz protagonista
1999 Jawbreaker Detective Vera Cruz
In Too Deep Det. Angela Wilson
Holy Smoke! Carol
2000 Snow Day Tina
Fortress 2: Re-Entry Susan Mendenhall
Wilder Detective Della Wilder
2001 Ghosts of Mars Commander Helena Braddock
Bones Pearl Candidata—Black Reel Award á mellor actriz cinematográfica
2002 The Adventures of Pluto Nash Flura Nash
2005 Back in the Day Mrs. Cooper
2010 The Invited Zelda
Just Wright Janice Wright
Machete Maidens Unleashed! Ela mesma
2011 Larry Crowne Frances
Corman's World: Exploits of a Hollywood Rebel Ela mesma
2012 Woman Thou Art Loosed: On the 7th Day Detective Barrick
Mafia James Womack
The Man with the Iron Fists Jane
2017 Bad Grandmas Coralee
Being Rose Lily
2019 Poms Olive

NotasEditar

  1. "Pam Grier". Wizard World. Arquivado dende o orixinal o 10 de abril de 2016. Consultado o 29 de xuño de 2015. 

Véxase taménEditar

BibliografíaEditar

  • Sims, Yvonne D. (2006). "Here comes the queen". En Sims, Yvonne D. Women of blaxploitation: how the black action film heroine changed American popular culture. Jefferson, North Carolina: McFarland & Company, Inc. Publishers. pp. 71–92. ISBN 978-0-7864-2744-4. 

Ligazóns externasEditar