Abrir o menú principal

Matthew McConaughey

actor estadounidense

Matthew David McConaughey, nado en Uvalde, Texas o 4 de novembro de 1969 é un actor estadounidense.

Matthew McConaughey
Matthew McConaughey - Goldene Kamera 2014 - Berlin.jpg
McConaughey en 2014
Nome completoMatthew David McConaughey
Nacemento4 de novembro de 1969 (49 anos)
LugarUvalde, Texas
NacionalidadeEstados Unidos de América Estados Unidos
Educado enUniversidade de Texas en Austin
Parella(s)Sandra Bullock (1996-2000)
Cónxuxe(s)Camila Alves (2012-actualidade)
ProfesiónActor
www.matthewmcconaughey.com
editar datos en Wikidata ]

Índice

TraxectoriaEditar

Nado en Texas, comezou a súa carreira como actor en anuncios televisivos en 1991, pero o seu primeiro papel destacado no cinema foi en Dazed and Confused, de Richard Linklater.

A partir do ano 2000 protagonizou comedias románticas como The Wedding Planner. En 2013 interpretou o papel principal de Dallas Buyers Club, co que gañou varios premios, coma o Oscar ao mellor actor. Dos seus papeis na televisión, é especialmente recoñecido por interpretar o detective da Policía Estatal de Luisiana, Rustin Rust Cohle, na serie True Detective de HBO.

FilmografíaEditar

Ano Filme Papel
1993 My Boyfriend's Back
Dazed and Confused Wooderson
1994 Angels in the Outfield Ben Williams
Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation Vilmer
1995 Boys on the Side Oficial Abe Lincoln
Glory Daze Rich Wilkes
1996 A Time to Kill Jake Tyler Brigance
Lone Star Buddy Deeds
Larger than Life Tip Tucker
1997 Amistad Roger Baldwin
Contact Palmer Joss
1998 Making Sandwiches Bud Hoagie
The Newton Boys Willis Newton
1999 EDtv Ed 'Eddie' Pekurny
2000 U-571 Lt. Andrew Tyler
2001 The Wedding Planner Steve "Eddie" Edison
2002 Reign of Fire Denton Van Zan
Thirteen Conversations About One Thing Troy
Calafrío "Fenton Meiks"/Adam Meiks
2003 Tiptoes Steven Bedalia
How To Lose a Guy In 10 Days Benjamin Barry
2005 Two for the Money Brandon Lang
Sahara Dirk Pitt
2006 We Are Marshall Jack Lengyel
Failure to Launch Tripp
2008 Fool's Gold Ben 'Finn' Finnegan
Tropic Thunder Rick Peck
Surfer, Dude Steve Addington
2009 Ghosts of Girlfriends Past Connor Mead
2011 The Lincoln Lawyer Mickey Haller
Bernie Danny Buck Davidson
2012 Killer Joe Killer Joe Cooper
The Paperboy Ward James
Mud Mud
Magic Mike Dallas
2013 Dallas Buyers Club Ron Woodroof
The Wolf of Wall Street Mark Hanna
2014 Interstellar Cooper
2015 The Sea Of Trees Arthur Brennan
2016 Free State of Jones Newton Knight
Gold Kenny Wells
Sing Buster Moon (voz)
2017 The Dark Tower Walter

TelevisiónEditar

Ano Título Papel Notas
1992 Unsolved Mysteries Larry Dickens Episodio #5.12
1999 King of the Hill Rad Thidbodeaux Voz

Episodio: The Wedding of Bobby Hil

2000 Sex and the City El mesmo (cameo) Episodio: Escape from New York
2010-2012 Eastbound & Down Roy McDaniel / Texas Scout 3 episodios (12, 16 e 21)[1]
2014 True Detective Rustin "Rust" Cohle 8 episodios

Produtor executivo

PremiosEditar

OscarEditar

Ano Categoría Película Resultado
2014 Mellor actor Dallas Buyers Club Gañador

Globos de OuroEditar

Ano Categoría Película Resultado
2013 Mellor actor dramático Dallas Buyers Club Gañador
2014 Mellor actor - miniserie o telefilme True Detective Candidato

EmmyEditar

Ano Categoría Película Resultado
2014 Mellor actor - Serie dramática True Detective Candidato

Premios da Crítica CinematográficaEditar

Ano Categoría Película Resultado
2013 Mellor actor dramático Dallas Buyers Club Gañador

Premios do Sindicato de ActoresEditar

Ano Categoría Película Resultado
2013 Mellor actor dramático Dallas Buyers Club Gañador

Premios Independent SpiritEditar

Ano Categoría Película Resultado
2011 Mellor actor Killer Joe Candidato
2012 Mellor actor secundario Magic Mike Gañador
2013 Mellor actor dramático Dallas Buyers Club Gañador

Premios SaturnEditar

Ano Categoría Película Resultado
2011 Mellor actor Killer Joe Gañador
2014 Mellor actor Interstellar Candidato
2016 Mellor actor Gold Candidato

Premios da Crítica TelevisivaEditar

Ano Categoría Película Resultado
2014 Mellor actor en serie dramática True Detective Gañador

NotasEditar

  1. "Eastbound & Down". IMDb.com. Consultado o 19-11-2017. 

Véxase taménEditar

Ligazóns externasEditar