Abrir o menú principal

George A. Romero, nado en Nova York o 4 de febreiro de 1940 e finado o 16 de xullo de 2017 en Toronto, foi un director de cine estadounidense de orixe galega.

George Andrew Romero
George Romero, 66ème Festival de Venise (Mostra).jpg
George Romero no Festival de Cine de Venecia no 2011.
Nacemento4 de novembro de 1940
 Nova York Estados Unidos de América Estados Unidos
Falecemento16 de xullo de 2017 (76 anos)
 Toronto Flag of Canada.svg Canadá
CausaCancro de pulmón
NacionalidadeEstados Unidos de América e Canadá
Alma máterUniversidade Carnegie Mellon
OcupaciónDirector
CónxuxeNancy Romero (1971-1978)
Christine Forrest (1981-2010)
Suzanne Desrocher (2011–2017)
editar datos en Wikidata ]

TraxectoriaEditar

O seu avó naceu na Mourela do Medio (Neda), no fondo da ría de Ferrol, e emigrou a Cuba, aínda que sempre regresaba a Galicia cando a muller estaba embarazada, porque quería que os seus fillos nacesen nese país[1][2], que relata as orixes do director. É por iso que, aínda que fose circunstancialmente, tamén o pai de George A. Romero, Jorge Marino Romero, naceu en Galicia, posiblemente na Coruña, e alí viviu até os dous anos de idade. Criouse en Cuba, pero emigrou moi novo a Nova York, ao Bronx, onde se instalou finalmente e casou con Ann Dvorski, unha muller de orixe lituana.

Comezou a rodar curtametraxes e anuncios en 1960. Tras unha primeira experiencia no terror fundou cuns amigos a produtora Images Ten Productions, coa que filmou en 1968 A noite dos mortos viventes, que acabou por se converter nunha película de culto.

Considerado o gran creador das películas de zombis (ás que volvería repetidamente na súa carreira), nos seus filmes emprega o terror para reflexionar sobre temas sociais, como o racismo (Night of the Living Dead), o consumismo (Dawn of the Dead) ou a loita de clases (Land of the Dead).

FilmografíaEditar

Ano Filme Director Guionista Montador Actor Personaxe
1968 A noite dos mortos viventes   Si   Si   Si   Si Washington reporter
1971 There's Always Vanilla   Si   Si
1973 Season of the Witch   Si   Si   Si
The Crazies   Si   Si   Si   Si Mayor
1978 Martin   Si   Si   Si   Si Father Howard
Dawn of the Dead   Si   Si   Si   Si TV Director
1981 Knightriders   Si   Si   Si
1982 Creepshow   Si   Si
1985 Day of the Dead   Si   Si   Si Zombie with scarf
Document of the Dead   Si El mesmo
1987 Creepshow 2   Si
Drive-In Madness   Si El mesmo
1988 Atracción diabólica   Si   Si
1990 Tales from the Darkside: The Movie   Si
Two Evil Eyes   Si   Si
Night of the Living Dead   Si
1991 O silencio dos cordeiros   Si Axente do FBI en Memphis
1993 The Dark Half   Si   Si
2000 Bruiser   Si   Si
The American Nightmare   Si El mesmo
2004 Dawn of the Dead   Si
2005 Midnight Movies: From the Margin to the Mainstream   Si El mesmo
Land of the Dead   Si   Si   Si Puppeteer
2006 Night of the Living Dead 3D   Si
2007 Diary of the Dead   Si   Si   Si Police Chief Arthur Katz
2008 Day of the Dead   Si
Dead On: The Life and Cinema of George A. Romero   Si El mesmo
2009 Deadtime Stories   Si El mesmo
Survival of the Dead   Si   Si
2010 The Crazies   Si
2011 Deadtime Stories 2   Si El mesmo

NotasEditar

  1. George A Romero: un director de cine casi nedense Arquivado 04 de outubro de 2013 en Wayback Machine., Manuel Pérez Grueiro en Revista de Neda, 11, republicado na web da Central Librera
  2. Os zombis teñen orixe galega, Praza Pública, 1/10/2013.

Véxase taménEditar

Ligazóns externasEditar