Abrir o menú principal

Florinda Chico Martín-Mora,[1] nada en Don Benito, Badaxoz, o 24 de abril de 1926 e finada en Madrid o 19 de febreiro de 2011,[2] foi unha actriz española de cine, televisión e teatro.[3]

Florinda Chico
Nome completoFlorinda Chico Martín-Mora
Nacemento24 de abril de 1926
Lugaren Don Benito.
Falecemento19 de febreiro de 2011 (84 anos)
Lugaren Madrid.
CausaDoenza cardiovascular
NacionalidadeEspaña
ProfesiónActriz.
Coñecido/a porLas que tienen que servir,
Abuelo Made in Spain,
La casa de Bernarda Alba,
o La casa de los líos.
editar datos en Wikidata ]

Índice

FilmografíaEditar

A filmografía é extensa, chegando a estrear dez títulos nun so ano.

  • 1953 - Intriga en el escenario
  • 1954 - Pasaporte para un ángel (Órdenes secretas)
  • 1957 - Los maridos no cenan en casa
  • 1966 - Una señora estupenda
  • 1967 - El hueso
  • 1967 - Monica Stop
  • 1967 - Las que tienen que servir
  • 1968 - Las secretarias
  • 1968 - La chica de los anuncios
  • 1969 - Vamos por la parejita
  • 1969 - Susana
  • 1969 - La vida sigue igual
  • 1969 - Abuelo Made in Spain
  • 1969 - Las amigas
  • 1969 - No somos ni Romeo ni Julieta
  • 1969 - La que arman las mujeres
  • 1969 - Amor a todo gas
  • 1970 - La otra residencia
  • 1970 - Cateto a babor
  • 1971 - La Graduada
  • 1971 - Si Fulano fuese Mengano
  • 1971 - La casa de los Martínez
  • 1971 - Los corsarios
  • 1971 - La red de mi canción
  • 1972 - Venta por pisos
  • 1972 - Soltero y padre en la vida
  • 1972 - El padre de la criatura
  • 1972 - En un mundo nuevo
  • 1972 - Dos chicas de revista
  • 1973 - La descarriada
  • 1973 - Me has hecho perder el juicio
  • 1974 - Jenaro el de los 14
  • 1974 - Dormir y ligar: todo es empezar
  • 1974 - El calzonazos
  • 1974 - Los caballeros del botón del ancla
  • 1974 - Cuando los niños vienen de Marsella
  • 1975 - Madres solteras
  • 1975 - No quiero perder la honra
  • 1975 - El mejor regalo
  • 1975 - Tres suecas para tres Rodríguez
  • 1975 - Yo soy Fulana de Tal
  • 1975 - Haz la loca... no la guerra
  • 1976 - Cría cuervos
  • 1976 - Nosotros, los decentes
  • 1976 - Ambiciosa
  • 1976 - El alegre divorciado
  • 1976 - El señor está servido
  • 1976 - La noche de los cien pájaros
  • 1976 - Guerreras verdes
  • 1976 - Adulterio a la española
  • 1976 - Alcalde por elección
  • 1977 - Ésta lo que es...
  • 1977 - Virilidad a la española
  • 1977 - Un día con Sergio
  • 1977 - Eva, limpia como los chorros del oro
  • 1977 - Uno del millón de muertos
  • 1977 - Celedonio y yo somos así
  • 1977 - Gusanos de seda
  • 1978 - Réquiem por un empleado
  • 1979 - Los energéticos
  • 1979 - Los bingueros
  • 1980 - ¡Qué verde era mi duque!
  • 1980 - La vida, el amor y la muerte
  • 1980 - El niño de su mamá
  • 1980 - El soplagaitas
  • 1980 - Tu estás loco Briones
  • 1980 - ...Y al tercer año, resucitó
  • 1980 - Miedo a salir de noche
  • 1980 - El divorcio que viene
  • 1980 - Yo hice a Roque III
  • 1980 - Hijos de papá
  • 1981 - Queremos un hijo tuyo
  • 1981 - Gay Club
  • 1981 - Los chulos
  • 1981 - ¡Qué gozada de divorcio!
  • 1982 - Si las mujeres mandaran (o mandasen)
  • 1982 - La canción de los niños
  • 1982 - La vendedora de ropa interior
  • 1982 - Las chicas del bingo
  • 1982 - El hijo del cura
  • 1982 - En busca del huevo perdido
  • 1982 - El gran mogollón
  • 1983 - El currante
  • 1983 - El cura ya tiene hijo
  • 1983 - Mi amigo el vagabundo
  • 1984 - Cuando Almanzor perdió el tambor
  • 1985 - Una y sonada...
  • 1986 - Capullito de alhelí
  • 1987 - ¡No, hija, no!
  • 1987 - La casa de Bernarda Alba
  • 1987 - ¡Biba la banda!
  • 1988 - Simpáticos degenerados
  • 1988 - Jarrapellejos
  • 2002 - No somos nadie

GalardónsEditar

Foi premiada cun Premio TP de Ouro especial a toda unha vida en 1997,[4] coa Medalla de Ouro ao Mérito nas Belas Artes no ano 2002,[5] a Medalla de Oro al Mérito en el Trabajo en 1997[6] e a Medalla de Extremadura en 2003.[7]

NotasEditar

Véxase taménEditar

BibliografíaEditar

  • Vicente Quiroga, Florinda Chico: ... la secundaria de oro del cine español, ed. Festival Internacional de Cine Inédito Islantilla, 2001, 124 páx.
  • Juan Antonio Pérez Mateos, Florinda Chico en el gran teatro del mundo, Ediciones Martínez Roca, ISBN 978-84-270-2934-7, 2003, 313 páx.
  • Florinda Chico, ¡Que aproveche! : mis mejores recetas caseras, Ediciones Martínez Roca, ISBN 978-84-270-2651-3, 2003, 208 páx.

Outros artigosEditar

Ligazóns externasEditar