Abrir o menú principal

Fernando Fernández de Córdoba

Fernando Fernández de Córdoba, nado en Madrid o 28 de novembro de 1897 e finado no mesmo lugar o 28 de febreiro de 1982, foi un actor español.[1]

Fernando Fernández de Córdoba
Nome completoFernando Fernández de Córdoba
Nacemento28 de novembro de 1897
 Madrid
Falecemento28 de febreiro de 1982
 Madrid
Nacionalidadeespañola
OcupaciónActor
Debut1919
editar datos en Wikidata ]

TraxectoriaEditar

Comezou na carreira militar pero deixouna para dedicarse ao teatro. Debutou en 1919 na compañía de Manuel González e Carmen Muñoz e durante anos representou diversas obras até dar o paso ao cine. O primeiro filme no que participou foi Las de Méndez, un filme mudo de Fernando Delgado de 1927. Deuse a coñecer durante a Segunda República con filmes como Odio, Vidas rotas ou El genio alegre, cuxa rodaxe tivo que ser interrompida debido ao inicio da Guerra Civil.[2] E foi precisamente durante a contenda onde Fernández de Córdoba coñeceu a fama, pois era el o encargado de ler os partes de guerra que o bando nacional emitía por RNE, incluído o famoso último parte de guerra, emitido o 1 de abril de 1939 ás 22:30, que daba por rematada a guerra.[1][3]

Despois da guerra continuou co cine, converténdose nun dos actores secundarios máis habituais do cine de posguerra, aínda que tamén foi o protagonista dalgunhas producións como El famoso Carballeira, Sangre en la nieve ou El frente de los suspiros. A finais da década de 1950 deixa definitivamente a actuación para dedicarse á ensinanza e formación interpretativa. Dirixiu a Real Escuela Superior de Arte Dramático e logo viviu os seus últimos anos apartado de toda actividade profesional até a súa morte en 1982.

FilmografíaEditar

Ano Título Papel Notas
1927 Las de Méndez
1929 Agustina de Aragón
1935 Vidas rotas Juan Gras
1939 El genio alegre Julio
1940 El famoso Carballeira
1942 Unos pasos de mujer
1942 Sangre en la nieve Don Guillermo
1942 El frente de los suspiros Servando Ortigueira
1943 Misterio en la marisma Carlos Almenares
1943 Con los ojos del alma Román
1944 Altar mayor Don Elías
1945 Ángela es así Gonzalo Rivera
1945 Bambú Don Arturo, o indiano traidor
1946 Mar abierto Juan Reboredo
1946 Cuando llegue la noche Daniel
1946 Templos románicos Voz Curtametraxe
1946 La imperial Tarragona Voz Curtametraxe
1946 El emigrado Don Ignacio Ibarrola
1947 Reina santa Pedro III de Aragón
1947 La nao Capitana Fray José
1947 La fe Sr. Osuna
1947 La dama del armiño Fray Hortensio Paraviccino
1948 Botón de ancla Director da Escola Naval de Marín
1948 Las aguas bajan negras Don César
1948 La calle sin sol
1948 Hoy no pasamos lista
1949 Sabela de Cambados Juan de Mourente
1949 Una mujer cualquiera Doutor
1949 El santuario no se rinde Don Pedro
1949 Aventuras de Juan Lucas
1950 La esfinge maragata
1950 Rumbo Gabriel Hurtado Mendoza
1950 Pequeñeces...
1950 De mujer a mujer Doctor Hernández
1950 El pasado amenaza
1950 Agustina de Aragón Gobernador
1950 Don Juan Don Félix Calderón
1951 La trinca del aire Uceda
1951 El gran Galeoto
1952 Lola, la piconera Xeneral Alburquerque
1952 La estrella de Sierra Morena Correxidor
1953 ¡Che, qué loco! Rosendo
1953 El seductor de Granada Ramón Altamira
1953 La alegre caravana
1953 Nadie lo sabrá Subdirector
1957 Las últimas banderas
1957 Las aeroguapas

NotasEditar

  1. 1,0 1,1 "Falleció el actor Fernández de Córdoba, lector del último parte de la guerra civil". El País (en castelán). 2 de marzo de 1982. Consultado o 26 de agosto de 2018. 
  2. "Fernando Fernández de Córdoba". Enciclopedia del Cine Español (en castelán). Consultado o 26 de agosto de 2018. 
  3. "75 aniversario del fin de la Guerra Civil Española". 20 minutos (en castelán). 1 de abril de 2014. Consultado o 26 de agosto de 2018. 

Véxase taménEditar

Ligazóns externasEditar