Ernest Borgnine

actor estadounidense (1917-2012)

Ermes Effron Borgnino, nado en Hamden (Connecticut) o 24 de xaneiro de 1917 e finado nos Ánxeles (California) o 8 de xullo de 2012, foi un actor estadounidense.

Infotaula de personaErnest Borgnine

(1962) Editar o valor em Wikidata
Biografía
Nacemento(en) Ermes Effron Borgnino Editar o valor em Wikidata
24 de xaneiro de 1917 Editar o valor em Wikidata
Hamden, Estados Unidos de América (pt) Traducir Editar o valor em Wikidata
Morte8 de xullo de 2012 Editar o valor em Wikidata (95 anos)
Cedars-Sinai Medical Center, Estados Unidos de América (en) Traducir Editar o valor em Wikidata
Causa da morteMorte natural Editar o valor em Wikidata (Insuficiencia renal Editar o valor em Wikidata)
Lugar de sepulturaForest Lawn Memorial Park (pt) Traducir Editar o valor em Wikidata
Datos persoais
País de nacionalidadeEstados Unidos de América Editar o valor em Wikidata
RelixiónAteísmo Editar o valor em Wikidata
EducaciónHillhouse High School (en) Traducir Editar o valor em Wikidata
Altura175 cm Editar o valor em Wikidata
Actividade
Ocupaciónactor , actor de televisión , actor de dobraxe , oficial , actor de cinema , actor de xénero , actor de teatro Editar o valor em Wikidata
Período de tempoSéculo XX Editar o valor em Wikidata
Período de actividade1951 Editar o valor em Wikidata - 2012 Editar o valor em Wikidata
Partido políticoPartido Republicano Editar o valor em Wikidata
Xénero artísticoWéstern Editar o valor em Wikidata
LinguaLingua inglesa Editar o valor em Wikidata
Carreira militar
Rama militarArmada dos Estados Unidos de América Editar o valor em Wikidata
ConflitoSegunda guerra mundial Editar o valor em Wikidata
Familia
CónxuxeTova Traesnaes (pt) Traducir (1973–2012), morte da persoa
valor descoñecido (1965–1972), divorcio
Ethel Merman (1964–1965)
Katy Jurado (1959–1963)
valor descoñecido (1949–1958), divorcio Editar o valor em Wikidata
Premios
Sinatura
Editar o valor em Wikidata

IMDB: nm0000308 Allocine: 905 Rottentomatoes: celebrity/ernest_borgnine Allmovie: p7448 48516 TV.com: people/ernest-borgnine IBDB: 32544
Musicbrainz: e5b8939a-9235-4570-8ffe-ab75676aebd9 Discogs: 1081029 WikiTree: Borgnino-1 Find a Grave: 93303368 Editar o valor em Wikidata

Traxectoria editar

Fillo de emigrantes italianos, uniuse ao exército dos Estados Unidos en 1935, tras rematar o instituto. Deixouno en 1941 pero realistouse tras o ataque a Pearl Harbor, servindo nel ata 1945. Tras acabar a segunda guerra mundial decidiu estudar interpretación, comezando a súa carreira teatral en 1947. O seu primeiro gran papel no cinema foi en De aquí á eternidade, en 1953. Dous anos despois, gañou o oscar ao mellor actor por Marty.

Tivo tamén unha longa carreira na televisón, en series coma McHale’s Navy ou Airwolf. Puxo voz a Mermaid Man na serie de animación SpongeBob SquarePants. Seguiu actuando ata pouco tempo antes da súa morte.

Filmografía editar

Ano Filme
1953 De aquí á eternidade
1954 Johnny Guitar
1954 Demetrius and the Gladiators
1954 Vera Cruz
1955 Bad Day at Black Rock
1955 Marty
1955 The Last Command
1956 Jubal
1956 The Best Things in Life Are Free
1958 The Vikings
1958 Torpedo Run
1961 Barrabás
1965 The Flight of the Phoenix
1966 The Oscar
1967 The Dirty Dozen
1968 Ice Station Zebra
1969 Grupo salvaxe
1971 Bunny O’Hare
1972 A aventura do Poseidón
1979 The Black Hole
1980 When Time Ran Out
1981 1997: Rescate en Nova York
1997 Gattaca
1998 BASEketball
2002 11'09"01 September 11
2006 Blueberry, a experiencia secreta

Véxase tamén editar

Ligazóns externas editar