Abrir o menú principal

Walter Matthau

actor estadounidense

Walter John Matthow[1], coñecido como Walter Matthau, nado en Nova York o 1 de outubro de 1920 e finado en Santa Monica (California) o 1 de xullo de 2000 foi un actor estadounidense.

Walter Matthau
Walter Matthau in Charade 2.jpg
Matthau 1n 1974
Nome completoWalter John Matthow
Nacemento1 de outubro de 1920
LugarNova York Estados Unidos de América Estados Unidos
Falecemento1 de xullo de 2000 (79 anos)
LugarSanta Monica (California) Estados Unidos de América Estados Unidos
CausaInfarto agudo de miocardio e Cancro colorrectal
SoterradoWestwood Village Memorial Park Cemetery
NacionalidadeEstados Unidos de América Estados Unidos
Etniaxudeus estadounidenses
Educado enThe New School
Cónxuxe(s)Grace Geraldine Johnson (1948–58)
Carol Marcus (1959–2000)
FillosCharles Matthau
ProfesiónActor
editar datos en Wikidata ]

TraxectoriaEditar

Fillo dunha parella de xudeus inmigrantes, comezou a actuar nun campamento.

Durante a Segunda Guerra Mundial serviu nas forzas aéreas, acadando o grao de sarxento. Acabada a guerra tomou clases de interpretación en Nova York. Tras aparecer no episodio piloto da serie Mr. Peepers en 1952, debutou no cinema en The Kentuckian, con Burt Lancaster.

O seu primeiro papel nunha comedia foi no teatro en 1965, na obra The Odd Couple, de Neil Simon con Art Carney. Cando a obra foi levada ao cinema repetiu o papel, pero esta vez con Jack Lemmon

En 1966 gañou o Oscar ó mellor actor secundario por En bandexa de prata, a primeira das súas colaboracións con Billy Wilder.

FilmografíaEditar

Ano Filme
1955 The Kentuckian
1955 The Indian Fighter
1956 Bigger Than Life
1957 A Face in the Crowd
1957 Slaughter on Tenth Avenue
1958 King Creole
1958 Voice in the Mirror
1958 Ride a Crooked Trail
1958 Onionhead
1960 Gangster Story
1960 Strangers When We Meet
1962 Lonely Are the Brave
1962 Who's Got the Action?
1963 Island of Love
1963 Charade
1964 O alférez Pulver
1964 Fail-Safe
1964 Adeus, Charlie
1965 Mirage
1966 En bandexa de prata
1967 A Guide for the Married Man
1968 Extraña parella
1968 The Secret Life of an American Wife
1968 Candy
1969 Hello, Dolly!
1969 Flor de cacto
1971 A New Leaf
1971 Plaza Suite
1971 Kotch
1972 Pete 'n' Tillie
1973 The Laughing Policeman
1973 Charley Varrick
1974 The Taking of Pelham One Two Three
1974 Earthquake
1974 The Front Page
1975 The Sunshine Boys
1976 The Bad News Bears
1978 Casey's Shadow
1978 House Calls
1978 California Suite
1980 Little Miss Marker
1980 Hopscotch
1981 First Monday in October
1981 Buddy Buddy
1982 I Ought to Be in Pictures
1983 The Survivors
1985 Movers & Shakers
1986 Piratas
1988 The Little Devil
1988 The Couch Trip
1991 JFK
1993 Dennis the Menace
1993 Grumpy Old Men
1994 I.Q.
1995 The Grass Harp
1995 Grumpier Old Men
1996 I'm Not Rappaport
1997 Out to Sea
1998 The Odd Couple II
1998 Love After Death
2000 Hanging Up

NotasEditar

  1. Edelman, Rob; Kupferberg, Audrey E. (2002). Taylor Trade Publishing, ed. Matthau: a life. Lanham, Maryland. p. 4. ISBN 0-87833-274-X. 

Véxase taménEditar

Ligazóns externasEditar