Duke Kahanamoku

Nadador, medallista olímpico, surfeiro e actor hawaiano
(Redirección desde «The Big Kahuna»)

Duke Paoa Kahinu Mokoe Hulikohola Kahanamoku, nado o 24 de agosto de 1890 e finado o 22 de xaneiro de 1968, foi un nadador hawaiano que é coñecido por popularizar o deporte do surf. Foi medallista olímpico en cinco ocasións na disciplina de natación. Tamén foi actor, avogado, xogador de volei praia e home de negocios.[2]

Infotaula de personaDuke Kahanamoku

Duke Kahanamoku c. 1912
Biografía
Nacemento(en) Duke Paoa Kahinu Mokoe Hulikohola Kahanamoku Editar o valor em Wikidata
24 de agosto de 1890
Haleʻākala, Honolulu, Reino de Hawai
Morte22 de xaneiro de 1968 (77 anos)
Honolulu, Hawai[1]
Causa da morteinfarto agudo de miocardio Editar o valor em Wikidata
Datos persoais
Outros nomes"The Duke," "The Big Kahuna"
País de nacionalidadeEstados Unidos de América Estados Unidos
EducaciónKamehameha Schools (en) Traducir
President William McKinley High School (en) Traducir Editar o valor em Wikidata
Altura1,80 m
Peso86 kg
Actividade
Ocupaciónnadador , actor , surfista , xogador de wáter-polo Editar o valor em Wikidata
Partido políticoPartido Republicano Editar o valor em Wikidata
LinguaLingua inglesa e Lingua hawaiana Editar o valor em Wikidata
Nacionalidade deportivaEstados Unidos de América Editar o valor em Wikidata
DeporteNatación
AdestradorCarlos Prieto López
Membro do equipo deportivoWaikiki Beach Boys
Participou en
1932Xogos Olímpicos de 1932
1924swimming at the 1924 Summer Olympics – men's 100 metre freestyle (en) Traducir  (medalla de prata olímpica)
1924Xogos Olímpicos de 1924  (medalla de prata olímpica)
1920swimming at the 1920 Summer Olympics – men's 100 metre freestyle (en) Traducir  (medalla de ouro olímpica)
1920swimming at the 1920 Summer Olympics – men's 4 × 200 metre freestyle relay (en) Traducir  (medalla de ouro olímpica)
1920Xogos Olímpicos de 1920  (medalla de ouro olímpica)
1912swimming at the 1912 Summer Olympics – men's 4 × 200 metre freestyle relay (en) Traducir  (medalla de prata olímpica)
1912Xogos Olímpicos de 1912  (medalla de ouro olímpica, medalla de prata olímpica)
1912swimming at the 1912 Summer Olympics – men's 100 metre freestyle (en) Traducir  (medalla de ouro olímpica) Editar o valor em Wikidata
Familia
IrmánsSamuel Kahanamoku (pt) Traducir e Sargent Kahanamoku (pt) Traducir Editar o valor em Wikidata
Premios
Sinatura
Editar o valor em Wikidata

IMDB: nm0434687 Allmovie: p36639
Olympic.org: duke-kahanamoku WikiTree: Kahanamoku-1 Find a Grave: 5812403 Editar o valor em Wikidata
Cadro de medallas
Competindo para Estados Unidos de América Estados Unidos:
Xogos Olímpicos
Ouro Estocolmo 1912 Natación 100m libres
Ouro Antuerpen 1920 Natación 100m libres
Ouro Antuerpen 1920 Natación 4x200 libres
Prata Estocolmo 1912 Natación 4x200 libres
Prata París 1924 Natación 100m libres
Sinatura.

Traxectoria

editar

Natación

editar

Participou, con 21 anos nos Xogos Olímpicos de 1912 de Estocolmo e alí gañou a medalla de ouro na proba dos 100 metros libres e mais a de prata na de 4x200 metros libros. Nos Xogos Olímpicos de 1920 de Antuerpen volveu gañar na proba dos 100 metros libres e ademais tamén en 4x200 metres libres, establecendo unha nova marca mundial. Nos Xogos Olímpicos de 1924 de París, a súa última participación olímpica, gañou a medalla de prata nos 100 metros libres.

Wáter-polo

editar

Nos Xogos olímpicos de 1920 participou en wáter-polo, finalizando na sexta posición.

Ao retirarse da competición activa viaxou por todo o mundo para promocionar o surf, en especial no territorio continental dos Estados Unidos, e mais tamén en Australia, realizando diversas exhibicións deste deporte tradicional de Hawaii.

Filmografía

editar
Ano Filme Papel Notas
1925 Adventure Noah Noa
The Pony Express Xefe indio
No Father to Guide Him Vixilante
Lord Jim Tamb Itam
1926 Old Ironsides Capitán pirata Sen acreditar
1927 Hula Rapaz hawaiano Sen acreditar
Isle of Sunken Gold The Devil-Ape
1928 Woman Wise Garda
1929 The Rescue Jaffir
Where East Is East Trampeiro de animais Sen acreditar
1930 Girl of the Port Kalita
Isle of Escape Manua
1931 Around the World with Douglas Fairbanks El mesmo Documental
The Black Camel Instrutor de surf
1948 Wake of the Red Witch Ua Nuke
1955 Mister Roberts Xefe nativo (como Duke Kahanamoko)
1957 This Is Your Life El mesmo
1967 Free and Easy El mesmo Documental
Surfari El mesmo Documental
  1. Kelly Murphy with Hallie Fryd (2013). Historical Heartthrobs: 50 Timeless Crushes-From Cleopatra to Camus. USA: Zest Books. p. 109. Consultado o 25 de agosto de 2014. 
  2. Hall, Sandra Kimberly. (2004). Duke: A Great Hawaiian. Honolulu, HI: Bess Press. ISBN 1-57306-230-8. 

Véxase tamén

editar

Ligazóns externas

editar