Abrir o menú principal

Ramón Torrado

director e guionista galego de cinema

Ramón Torrado Estrada, nado na Coruña o 5 de abril de 1905 e finado en Madrid en xaneiro de 1990, foi un director e guionista galego de cinema, irmán do autor de teatro Adolfo Torrado Estrada.

Ramón Torrado
Nacemento5 de abril de 1905
 A Coruña
Falecementoxaneiro de 1990
 Madrid
NacionalidadeEspaña
Ocupacióndirector de cine e guionista
editar datos en Wikidata ]

TraxectoriaEditar

Comezou a súa traxectoria artística como pintor e cartelista aínda que é coñecido polo seu rol de director de cinema. Realizou por volta de 50 filmes entre 1942 e 1978, co financiamento do réxime franquista, logo de fundar en 1940 a produtora Suevia Films, co tamén galego Cesáreo González. Nas súas primeiras películas destaca o folclorismo andaluz así como a tendencia ao melodrama rexional, preferentemente galego. Máis tarde realizaría filmes de carácter relixioso por un lado e do chamado Spaghetti Western polo outro.

FilmografíaEditar

  • Don Juan Tenorio (El castigador castigado) (1921).
  • Campeones (1942).
  • El hombre de los muñecos (1943).
  • El rey de las finanzas (1944).
  • Castañuela (1945).
  • Mar abierto (1946).
  • El emigrado (1946).
  • Botón de ancla (1948).
  • Sabela de Cambados (1949).
  • Rumbo (1949).
  • La niña de la venta (1951).
  • La trinca del aire (1951).
  • La estrella de Sierra Morena (1952).
  • ¡Ché, qué loco! (1952).
  • Malvaloca (1954).
  • Amor sobre ruedas (1954).
  • Héroes del aire (1957).
  • Las lavanderas de Portugal (1957).
  • María de la O (1959).
  • Fray Escoba (1961).
  • Ella y los veteranos (1961).
  • Fray Escoba (1961).
  • Cristo negro (1962).
  • Bienvenido, padre Murray (1963).
  • La carga de la policía montada (1964).
  • Relevo para un pistolero (1964).
  • Los cuatreros (1964).
  • Mi canción es para ti (1965).
  • Un beso en el puerto (1965).
  • El Padre Manolo (1966).
  • Con ella llegó el amor (1969).
  • Amor a todo gas (1969).
  • La montaña rebelde (1971).
  • Los caballeros del botón de ancla (1973).
  • Guerreras verdes (1976).
  • Sospecha en la sombra (1990).

Véxase taménEditar

Ligazóns externasEditar