A ecuación de Helmholtz , chamada así por Hermann von Helmholtz , vén dada por:
(
∇
2
+
k
2
)
ϕ
=
0
{\displaystyle (\nabla ^{2}+k^{2})\phi =0}
onde
∇
2
{\displaystyle \scriptstyle \nabla ^{2}}
é o laplaciano ,
k
{\displaystyle \scriptstyle k}
é un número real positivo e
ϕ
{\displaystyle \scriptstyle \phi }
un campo escalar.
A ecuación aparece en varios contextos da física onde
k
{\displaystyle \scriptstyle k}
se interpreta como o número de onda . A ecuación aparece no electromagnetismo , na teoría do potencial de Yukawa e como caso particular da ecuación de Klein-Gordon para un campo estacionario.
Vamos amosar como se deduce a ecuación de Helmholtz a partir das ecuacións de Maxwell . Para medios non condutores libres de fontes caracterizados por
ϵ
{\displaystyle \scriptstyle \epsilon }
e
μ
(
σ
=
0
)
{\displaystyle \scriptstyle \mu (\sigma =0)}
, as ecuacións de Maxwell redúcense a:
(1 )
∇
→
×
E
→
=
−
μ
∂
H
→
∂
t
{\displaystyle {\vec {\nabla }}\times {\vec {E}}=-\mu {\frac {\partial {\vec {H}}}{\partial t}}}
(2 )
∇
→
×
H
→
=
ϵ
∂
E
→
∂
t
{\displaystyle {\vec {\nabla }}\times {\vec {H}}=\epsilon {\frac {\partial {\vec {E}}}{\partial t}}}
(3 )
∇
→
⋅
E
→
=
0
{\displaystyle {\vec {\nabla }}\cdot {\vec {E}}=0}
(4 )
∇
→
⋅
H
→
=
0
{\displaystyle {\vec {\nabla }}\cdot {\vec {H}}=0}
As ecuacións anteriores (1 ), (2 ), (3 ) e (4 ) son ecuacións diferenciais de primeiro grao para os campos
E
→
{\displaystyle {\vec {E}}}
e
H
→
{\displaystyle {\vec {H}}}
. Podemos combinalas para producir unha ecuación de segundo grao contendo unicamente
E
→
{\displaystyle {\vec {E}}}
ou
H
→
{\displaystyle {\vec {H}}}
. Usamos as ecuacións (1 ) e (2 ) e operando obtense:
∇
→
×
∇
→
×
E
→
=
−
μ
∂
(
∇
→
×
H
→
)
∂
t
=
−
μ
⋅
ϵ
∂
2
E
→
∂
t
2
{\displaystyle {\vec {\nabla }}\times {\vec {\nabla }}\times {\vec {E}}=-\mu {\frac {\partial ({\vec {\nabla }}\times {\vec {H}})}{\partial t}}=-\mu \cdot \epsilon {\frac {\partial ^{2}{\vec {E}}}{\partial t^{2}}}}
Mais sabemos que:
∇
→
×
∇
→
×
E
→
=
∇
→
(
∇
→
⋅
E
→
)
−
∇
2
→
E
→
{\displaystyle {\vec {\nabla }}\times {\vec {\nabla }}\times {\vec {E}}={\vec {\nabla }}({\vec {\nabla }}\cdot {\vec {E}})-{\vec {\nabla ^{2}}}{\vec {E}}}
e usando a ecuación (3 ) temos que:
∇
→
×
∇
→
×
E
→
=
−
∇
2
→
E
→
{\displaystyle {\vec {\nabla }}\times {\vec {\nabla }}\times {\vec {E}}=-{\vec {\nabla ^{2}}}{\vec {E}}}
Polo tanto, substituíndo os termos temos finalmente que:
∇
2
→
E
→
=
μ
⋅
ϵ
∂
2
E
→
∂
t
2
{\displaystyle {\vec {\nabla ^{2}}}{\vec {E}}=\mu \cdot \epsilon {\frac {\partial ^{2}{\vec {E}}}{\partial t^{2}}}}
A velocidade de fase vén dada por:
v
p
=
ω
k
{\displaystyle v_{\mathrm {p} }={\frac {\omega }{k}}}
o que significa que:
v
p
=
1
μ
ϵ
{\displaystyle v_{\mathrm {p} }={\frac {1}{\sqrt {\mu \epsilon }}}}
e polo tanto, substituíndo, temos:
∇
2
→
E
→
−
1
v
p
2
∂
2
E
→
∂
t
2
=
0
{\displaystyle {\vec {\nabla ^{2}}}{\vec {E}}-{\frac {1}{v_{\mathrm {p} }^{2}}}{\frac {\partial ^{2}{\vec {E}}}{\partial t^{2}}}=0}
Analogamente podemos sacar a ecuación para
H
→
{\displaystyle {\vec {H}}}
:
∇
2
→
H
→
−
1
v
p
2
∂
2
H
→
∂
t
2
=
0
{\displaystyle {\vec {\nabla ^{2}}}{\vec {H}}-{\frac {1}{v_{\mathrm {p} }^{2}}}{\frac {\partial ^{2}{\vec {H}}}{\partial t^{2}}}=0}
Como podemos apreciar, as dúas ecuacións anteriores son as ecuacións de onda vectoriais homoxéneas . Descompoñendo estas dúas ecuacións obtidas en coordenadas cartesianas podemos descompoñelo en tres ecuacións de ondas escalares, homoxéneas e unidimensionais. Cada compoñente do campo eléctrico e magnético debe satisfacer unha ecuación cuxa solución representa unha onda .
Se se supón que o campo ten dependencia harmónica co tempo da forma
ψ
→
=
Re
(
ψ
0
→
e
−
i
ω
t
)
{\displaystyle {\vec {\psi }}={\mbox{Re}}({\vec {\psi _{0}}}e^{-i\omega t})}
, onde
ψ
{\displaystyle \psi }
pode ser tanto
E
→
{\displaystyle {\vec {E}}}
como
H
→
{\displaystyle {\vec {H}}}
, chégase á conclusión:
∇
2
→
E
s
→
+
ω
2
v
p
2
E
s
→
=
0
{\displaystyle {\vec {\nabla ^{2}}}{\vec {E_{\mathrm {s} }}}+{\frac {\omega ^{2}}{v_{\mathrm {p} }^{2}}}{\vec {E_{\mathrm {s} }}}=0}
ou
∇
2
→
E
s
→
+
k
2
E
s
→
=
0
{\displaystyle {\vec {\nabla ^{2}}}{\vec {E_{\mathrm {s} }}}+k^{2}{\vec {E_{\mathrm {s} }}}=0}
Analogamente encontramos a seguinte ecuación para o campo electromagnético:
∇
2
→
H
s
→
+
k
2
H
s
→
=
0
{\displaystyle {\vec {\nabla ^{2}}}{\vec {H_{\mathrm {s} }}}+k^{2}{\vec {H_{\mathrm {s} }}}=0}