Soledad Bravo

música venezolana

Soledad Bravo, nada en Logroño o 13 de novembro de 1943, é unha cantante venezolana de orixe española, considerada unha das máis importantes voces da América Latina.

Infotaula de personaSoledad Bravo

Editar o valor em Wikidata
Biografía
Nacemento1 de xaneiro de 1943 Editar o valor em Wikidata (81 anos)
Logroño, España Editar o valor em Wikidata
Datos persoais
País de nacionalidadeEspaña
Venezuela Editar o valor em Wikidata
EducaciónUniversidade Central de Venezuela Editar o valor em Wikidata
Actividade
Ocupacióncantante Editar o valor em Wikidata
Período de actividade1968 Editar o valor em Wikidata -
LinguaLingua castelá Editar o valor em Wikidata
InstrumentoVoz Editar o valor em Wikidata

IMDB: nm1419616 BNE: XX865329 Musicbrainz: 7b85ae64-cffc-4fd1-af16-452cf4e4a027 Discogs: 1811302 Allmusic: mn0000755281 Editar o valor em Wikidata

Traxectoria

editar

Iniciouse profesionalmente musicalizando e interpretando poemas propios de España e América Latina nos anos sesenta. Foi descuberta por Sofía Imber no teatro de arquitectura da Universidade Central de Venezuela.

Axiña deu os seus primeiros pasos dentro da "canción necesaria", mostrándose coma unha cantora revolucionaria con ideas socialistas, de esquerda, sendo unha das principais representantes da "Nova canción latinoamericana" xunto a Mercedes Sosa. Despois da morte de Francisco Franco viviu catro anos en España, converténdose nunha das cantantes máis relevantes da transición, gravando un disco xunto ao poeta gaditano Rafael Alberti, alcanzando certa fama non só neste país senón tamén en moitos outros de Europa, destacando Francia. Cando marchou do país natal, deu unha volta á súa carreira co disco Caribe, con ritmos tropicais, que se converte en superventas en América Latina.

Os seus ritmos musicais van dende o folk, o jazz, a salsa, a ranchera e o bolero, sendo considerada a cantante máis versátil de Latinoamérica. No seu repertorio hai máis de trinta álbums, nos que canta xunto a Alí Primera, Silvio Rodríguez, Atahualpa Yupanqui, Violeta Parra, Pablo Milanés ou Joaquín Sabina. Ademais de en castelán, interpretou algúns temas en portugués, francés e mesmo en galego (a canción popular "A raíz dun toxo verde", incluída no seu primeiro álbum).

Gravou máis de 40 discos, que foron editados en toda América Latina e gran parte de Europa, mesmo Turquía. O seu máis grande éxito veulle da man de Willie Colón co disco Caribe, que vendeu máis de 300.000 copias.

En outubro de 2007 celebrou os seus 40 anos de profesión cun concerto na Aula Magna da Universidade Central de Venezuela, recinto que viuna nacer como cantante, e desde entón realizu varios concertos por diversas cidades venezolanas, participando así mesmo en diversos manifestos contra do goberno de Hugo Chávez.

Soledad Bravo está casada co chileno Antonio Sánchez, que é o seu representante, e ten unha filla, Ana Sol, tamén vinculada ó mundo da música.

Discografía

editar
  • Soledad Bravo canta (1967)
  • Soledad (1967)
  • El violín de Becho (1971)
  • Soledad Bravo en vivo (2 discos, 1971)
  • Cantos de la Nueva Trova Cubana (1973)
  • Canto la poesía de mis compañeros (1973)
  • Cantos de Venezuela (1973)
  • El homenaje de Soledad Bravo (1973)
  • Cantos de la Nueva Trova Cubana (1976)
  • Soledad Bravo y Rafael Alberti (1977)
  • Flor del cacao (1978)
  • Cantos sefardíes (1979)
  • Boleros (1980)
  • Caribe (1982)
  • Mambembe (1983)
  • Entre amigos (1985)
  • Soledad Bravo (1985)
  • Corazón de madera (1986)
  • Volando Voy (1987)
  • En vivo (1989)
  • Arrastrando la cobija (1989)
  • Con amor (1992)
  • Raíces (1994)
  • Cuando hay amor (1996)
  • En concierto (1998)
  • Paloma negra (2000)
  • Soledad canta a Pablo Milanés (2000)
  • Homenaje a Alfredo Zitarrosa (2000)