Rouben Zachary Mamoulian, nado en Tbilisi (actual Xeorxia) o 8 de outubro de 1897 e finado en Hollywood (California) o 4 de decembro de 1987 foi un director de cinema e teatro armenio-estadounidense.

Infotaula de personaRouben Mamoulian

Editar o valor em Wikidata
Nome orixinal(en) Rouben Mamoulian
(hy) Ռուբեն Մամուլյան Editar o valor em Wikidata
Biografía
Nacemento8 de outubro de 1897 Editar o valor em Wikidata
Tbilisi Editar o valor em Wikidata
Morte4 de decembro de 1987 Editar o valor em Wikidata (90 anos)
Woodland Hills, Estados Unidos de América (en) Traducir Editar o valor em Wikidata
Lugar de sepulturaForest Lawn Memorial Park Editar o valor em Wikidata
Datos persoais
ResidenciaEstados Unidos de América (1923–) Editar o valor em Wikidata
País de nacionalidadeEstados Unidos de América (1930–)
Imperio Ruso Editar o valor em Wikidata
Grupo étnicoPobo armenio Editar o valor em Wikidata
EducaciónLycée Montaigne (en) Traducir
Imperial Moscow University (en) Traducir Editar o valor em Wikidata
Actividade
Ocupacióndirector de cinema , realizador , director teatral , guionista Editar o valor em Wikidata
Período de actividade1929 Editar o valor em Wikidata - 1963 Editar o valor em Wikidata
EmpregadorEscola de Música Eastman (pt) Traducir Editar o valor em Wikidata
LinguaLingua inglesa Editar o valor em Wikidata
Premios

IMDB: nm0541149 Allocine: 1677 Rottentomatoes: celebrity/rouben_mamoulian Allmovie: p100959 TCM: 120701 IBDB: 8497
BNE: XX1089468 Musicbrainz: 0f54ae16-ba49-42a5-b1a6-c35a6ff5f4e0 Find a Grave: 4119 Editar o valor em Wikidata

Traxectoria

editar

Naceu en Tbilisi, nunha familia armenia. A súa nai, Virginia Kalantarian foi directora de teatro, e o seu pai, Zachary Mamoulian, era presidente dun banco.[1] Mamoulian mudouse a Inglaterra e comezou a dirixir obras teatrais en Londres en 1922. Ao ano seguinte Vladimir Rosing levouno aos Estados Unidos para dar clases na Eastman School of Music e tamén dirixiu óperas e teatro. Nacionalizouse estadounidense en 1930. A estrela infantil Jackie Cooper afirmou na súa autobiografía que Mamoulian era o seu tío, o que o axudou na súa carreira.

Comezou no cinema en 1929, con Applause, un dos primeiros filmes sonoros. As súas innovacións no uso da cámara e do son levouno a dirixir outros filmes durante a década de 1930.

A súa carreira como director chegou á súa fin cando foi despedido de dúas rodaxes consecutivas, Porgy and Bess (1959) e Cleopatra (1963).

Filmografía

editar
Ano Título
1929 Applause
1931 City Streets
1931 Dr. Jekyll and Mr. Hyde
1932 Love Me Tonight
1933 Queen Christina
1933 The Song of Songs
1934 We Live Again
1935 Becky Sharp
1936 The Gay Desperado
1937 High, Wide, and Handsome
1939 Golden Boy
1940 The Mark of Zorro
1941 Blood and Sand
1942 Rings on Her Fingers
1948 Summer Holiday
1957 Silk Stockings
  1. Flint, Peter B. (6 de decembro de 1987). The New York Times, ed. "Rouben Mamoulian, Broadway Director, Is Dead". 

Véxase tamén

editar

Ligazóns externas

editar