Nelly Furtado

cantante canadense

Nelly Kim Furtado, nada en Victoria, Columbia Británica, Canadá, o 2 de decembro de 1978, é unha cantante, compositora e produtora luso-canadense.

Infotaula de personaNelly Furtado

(2017) Editar o valor em Wikidata
Nome orixinal(en) Nelly
(pt) Nelly Kim Neto Furtado Editar o valor em Wikidata
Biografía
Nacemento(en) Nelly Kim Furtado Editar o valor em Wikidata
2 de decembro de 1978 Editar o valor em Wikidata (45 anos)
Victoria, Canadá Editar o valor em Wikidata
Datos persoais
País de nacionalidadePortugal
Canadá Editar o valor em Wikidata
EducaciónMount Douglas Secondary School (en) Traducir Editar o valor em Wikidata
Altura158 cm Editar o valor em Wikidata
Actividade
Ocupacióncantante , cantautora , produtora musical , guitarrista , musicóloga , actriz , actriz de cinema Editar o valor em Wikidata
Período de actividade1996 Editar o valor em Wikidata -
Xénero artísticoMúsica pop, Rhythm and blues, música tradicional, música hip hop, música latina, folk e R&B contemporáneo Editar o valor em Wikidata
LinguaLingua inglesa, lingua portuguesa e lingua castelá Editar o valor em Wikidata
TesituraMezzosoprano Editar o valor em Wikidata

InstrumentoGuitarra, teclado, piano, baixo, ukelele, Trombón e voz Editar o valor em Wikidata
Selo discográficoDreamWorks Records
Interscope Records
Mosley Music Group (pt) Traducir
Geffen Records
Universal Music Latin Entertainment Editar o valor em Wikidata
Familia
CónxuxeHodgy (2017–)
Demacio Castellon (2008–2016)
ParellaTimbaland (pt) Traducir Editar o valor em Wikidata
FillosNevis Gahunia (en) Traducir
 () Editar o valor em Wikidata
Premios

Editar o valor em Wikidata

Páxina webnellyfurtado.com Editar o valor em Wikidata
IMDB: nm0299140 Allocine: 180958 Rottentomatoes: celebrity/nelly_furtado Allmovie: p353076 Metacritic: person/nelly-furtado TV.com: people/nelly-furtado
Facebook: nellyfurtado Twitter: NellyFurtado Instagram: nellyfurtado MySpace: nellyfurtado Youtube: UC5Y-gAeGpzgzu0ObzKnhPFA TikTok: nellyfurtadoofficial Souncloud: nellyfurtado Spotify: 2jw70GZXlAI8QzWeY2bgRc iTunes: 1260160 Last fm: Nelly+Furtado Musicbrainz: 13655113-cd16-4b43-9dca-cadbbf26ee05 Songkick: 524420 Discogs: 21731 Allmusic: mn0000861687 Deezer: 133 Genius: Nelly-furtado Editar o valor em Wikidata

Traxectoria

editar

Furtado saltou á fama a finais do ano 2000 ao lanzar o seu álbum debut, Whoa, Nelly!, desprendendo o seu éxito gañador do Grammy por Mellor Actuación Vocal Feminina de Pop, "I'm Like a Bird". Logo de converterse en nai, lanzou Folklore en 2003, un álbum menos exitoso comercialmente, con sinxelos como "Powerless (Say What You Want)", "Try" e "Força", que foi o himno oficial da Eurocopa de Fútbol de 2004.

En 2006 regresa baixo as influencias musicais do produtor Timbaland e lanza o seu álbum máis exitoso Loose, do que se extraen catro grandes éxitos internacionais: "Promiscuous", "Maneater", "All Good Things (Come to an End)" e "Say It Right". En 2009 lanza o seu cuarto álbum e o primeiro en español, Mi Plan con sinxelos como, "Manos al Aire", "Más", "Fuerte" e "Bajo Otra Luz" coa colaboración de Julieta Venegas e La Mala Rodríguez. O álbum recibiu un Grammy Latino por Mellor Álbum Pop Vogal Feminino.

Celebrando os seus 10 anos de carreira lanza, The Best of Nelly Furtado en novembro de 2010 desprendendo o sinxelo "Night Is Young".

Furtado é coñecida por experimentar con diferentes instrumentos, sons, estilos vocais e idiomas. Esta diversidade foi influenciada polo seu gusto musical de grande alcance e o seu interese en diferentes culturas. Vendeu mais de 25 millóns de álbums en todo o mundo, os cales chegaron a ocupar os primeiros postos no Billboard. No 2007 colocouse na lista das mulleres cantautoras máis exitosas de todos os tempos.[1]

Discografía

editar
Álbums de estudio
  • 2000: Whoa, Nelly!
  • 2003: Folklore
  • 2006: Loose
  • 2009: Mi Plan
  • 2012: LifeStyle
Compilacións, EP's e reximes
  • 2004: Sessions@AOL
  • 2006: Live Session (Itunes Exclusive)
  • 2007: Loose: The Concert
  • 2008: Edición Limitada en Español
  • 2010: Mi Plan Remixes
  • 2010: The Best of Nelly Furtado
Sinxelos
  • "Party's Just Begun (Again)"
  • "I'm Like A Bird"
  • "Turn Off The Light"
  • "...On The Radio (Remember The Days)"
  • "Hey, Man!"
  • "Powerless (Say What You Want)"
  • "Try"
  • "Força"
  • "Explode"
  • "The Grass Is Green"
  • "No Hay Igual" (con Calle 13)
  • "Promiscuous" (con Timbaland)
  • "Maneater"
  • "Te busqué" (con Juanes)
  • "Say It Right"
  • "All The Good Things (Come to an End)"
  • "In God's Hands"
  • "Do It"
  • "Manos al Aire"
  • "Más"
  • "Bajo Otra Luz" (con Julieta Venegas e La Mala Rodríguez)
  • "Night Is Young"
  • "Fuerte" (con Concha Buika)
  • 2001: Burn In The Spotlight Tour
  • 2004: Come As You Are Tour
  • 2006—2008: Get Loose Tour
  • 2010: Mi Plan Tour

Filmografía

editar
Ano Título Papel Notas
2001 Roswell Ela mesma Interpretando I'm like a bird.
2006 Floribella Ela mesma Interpretando Maneater.
2007 One Life to Live Ela mesma Interpretando Say It Right e Promiscuous.
CSI: NY 3x15 Ava Brandt Interpretando a unha criminal profesional acusada de asasinato.
Punk'd Ela mesma Vítima dunha broma televisiva.
2008 Max Payne Christa Balder Esposa do mellor amigo do protagonista.
2010 Big Brother Brasil Ela mesma Reality show do Brasil.[2]
Score: A Hockey Musical Fan de Hockey Musical canadense de comedia, drama e deportes.
  1. "Nelly Furtado en ascenso". terra.com. 25-11-2010. Consultado o 25-11-2010. 
  2. "BestFan.com". BestFan.com. Arquivado dende o orixinal o 30-03-2010. Consultado o 29-07-2010. 

Véxase tamén

editar

Ligazóns externas

editar