Abrir o menú principal

Lista de presidentes de Chile

artigo de listas da Wikimedia

O presidente de Chile é o xefe de Estado e xefe de goberno da República de Chile. Esta é a lista de presidentes de Chile dende a súa independencia do Imperio Español ata o presente.

Presidente da República de Chile
Flag of the President of Chile.svg
Bandeira presidencial de Chile
Retrato Oficial Presidente Piñera 2018.jpg

SedePalacio de la Moneda
Designado porSufraxio universal
Duración4 anos, sen posibilidade de reelección inmediata
Primeiro titularManuel Blanco Encalada
Creación9 de xullo de 1826

Lista de presidentes[1]Editar

Organización da RepúblicaEditar

Bando político

         Independiente     Bando pipiolo     Bando pelucón

Mandato Presidente Inicio do mandato Fin do mandato Bando
Presidente Interino da República

(Elixido)[2]

  Manuel Blanco Encalada 9 de xullo de 1826 9 de setembro de 1826 Independente
Vicepresidente Interino da República

(Elixido)[2]

  Agustín Eyzaguirre Arechavala 9 de setembro de 1826 25 de xaneiro de 1827 Independente
Presidente Provisional da República   Ramón Freire Serrano 25 de xaneiro de 1827 15 de febreiro de 1827 Pipiolo
Presidente da
República

(Elixido)

15 de febreiro de 1827 8 de maio de 1827
Vicepresidente da República

(Elixido)

  Francisco Antonio Pinto Díaz 8 de maio de 1827 16 de xullo de 1829 Pipiolo
Presidente Delegado   Francisco Ramón Vicuña 16 de xullo de 1829 19 de outubro de 1829 Pipiolo
Presidente da
República

(Elixido)

  Francisco Antonio Pinto Díaz 19 de outubro de 1829 2 de novembro de 1829 Pipiolo
Vicepresidente da República   Francisco Ramón Vicuña 2 de novembro de 1829 7 de novembro de 1829 Pipiolo
Presidente da Xunta de Goberno   Ramón Freire Serrano 7 de novembro de 1829 8 de novembro de 1829 Pipiolo
Vicepresidente da República   Francisco Ramón Vicuña 8 de novembro de 1829 7 de decembro de 1829 Pipiolo
Guerra civil Acefalia do Executivo 7 de decembro de 1829 24 de decembro de 1829
Presidente da Xunta de Goberno   José Tomás Ovalle Bezanilla 24 de decembro de 1829 18 de febreiro de 1830 Pelucón
Presidente Provisional da República

(Electo)

  Francisco Ruiz-Tagle Portais 18 de febreiro de 1830 1 de abril de 1830 Pelucón
Vicepresidente Provisional da República

(Electo)

  José Tomás Ovalle Bezanilla 1 de abril de 1830 †21 de marzo de 1831 Pelucón
Vicepresidente Provisorio   Fernando Errázuriz Aldunate 21 de marzo de 1831 18 de setembro de 1831 Pelucón

República Conservadora e LiberalEditar

Partido político

          Independiente     Partido Liberal     Bando pelucón / Partido Conservador     Bando pelucón / Partido Conservador     Partido Nacional ou monttvarista

Coalición

          Alianza Liberal       Fusión Liberal-Conservadora

Mandato Presidente Inicio do mandato Fin do mandato Partido Coalición
Presidente da República

(Elixido)

(Reelixido)

  José Joaquín Prieto Viario 18 de setembro de 1831 18 de setembro de 1836 Pelucón

Conservador

18 de setembro de 1836 18 de setembro de 1841
Presidente da
República

(Elixido)

(Reelixido)

  Manuel Bulnes Prieto 18 de setembro de 1841 18 de setembro de 1846 Conservador
18 de setembro de 1846 18 de setembro de 1851
Presidente da República

(Elixido)

(Reelixido)

  Manuel Montt Torres 18 de setembro de 1851 18 de setembro de 1856 Conservador
18 de setembro de 1856 18 de setembro de 1861 Nacional
Presidente da República

(Elixido)

(Reelixido)

  José Joaquín Pérez Mascayano 18 de setembro de 1861 18 de setembro de 1866 Nacional
18 de setembro de 1866 18 de setembro de 1871 Fusión Liberal-Conservadora[3][4]
Presidente da República

(Elixido)

  Federico Errázuriz Zañartu 18 de setembro de 1871 18 de setembro de 1876 Liberal Fusión Liberal-Conservadora[5]
Presidente da República

(Elixido)

  Aníbal Pinto Garmendia 18 de setembro de 1876 18 de setembro de 1881 Liberal Alianza Liberal
Presidente da República

(Elixido)

  Domingo Santa María González 18 de setembro de 1881 18 de setembro de 1886 Liberal Alianza Liberal
Presidente da República

(Elixido)

  José Manuel Balmaceda Fernández 18 de setembro de 1886 29 de agosto de 1891 Liberal
Xefe Accidental da República[6]   Manuel Baquedano González 29 de agosto de 1891 31 de agosto de 1891

República ParlamentariaEditar

Coalición

           Alianza Liberal / Unión Liberal     Coalición

Partido político

       Partido Liberal     Partido Liberal Democrático       Partido Nacional ou monttvarista

Mandato Presidente Inicio do mandato Fin do mandato Partido Coalición
Presidente da Xunta de Goberno   Jorge Montt Álvarez 31 de agosto de 1891 10 de novembro de 1891 Independente
Xefe do Poder Executivo 10 de novembro de 1891 26 de decembro de 1891
Presidente da República

(Elixido)

26 de decembro de 1891 18 de setembro de 1896
Presidente da República

(Elixido)

  Federico Errázuriz Echaurren 18 de setembro de 1896 12 de xullo de 1901 Liberal Coalición
Vicepresidente da República   Aníbal Zañartu 12 de xullo de 1901 18 de setembro de 1901 Liberal
Presidente da República

(Elixido)

  Germán Riesco Errázuriz 18 de setembro de 1901 18 de setembro de 1906 Liberal Alianza Liberal
Presidente da República

(Elixido)

  Pedro Montt Montt 18 de setembro de 1906 16 de agosto de 1910 Nacional Alianza Liberal
Vicepresidente da República   Elías Fernández Albano 16 de agosto de 1910 6 de setembro de 1910 Nacional
Vicepresidente da República   Emiliano Figueroa Larraín 6 de setembro de 1910 23 de decembro de 1910 Liberal Democrático
Presidente da República

(Elixido)

  Ramón Barros Luco 23 de decembro de 1910 23 de decembro de 1915 Liberal
Presidente da República

(Elixido)

  Juan Luís Sanfuentes Andonaegui 23 de decembro de 1915 23 de decembro de 1920 Liberal Democrático Coalición
Presidente da República

(Elixido)

  Arturo Alessandri Palma 23 de decembro de 1920 12 de setembro de 1924 Liberal Unión Liberal
Presidente da Xunta de Goberno   Luís Altamirano Talavera 12 de setembro de 1924 23 de xaneiro de 1925 Independente
Presidente da Xunta de Goberno   Pedro Pablo Dartnell 23 de xaneiro de 1925 27 de xaneiro de 1925 Independente
Presidente da Xunta de Goberno   Emilio Belo Codesido 27 de xaneiro de 1925 12 de marzo de 1925 Liberal Democrático

República PresidencialEditar

Partido político

          Independiente        Partido Demócrata Cristiano        Partido Liberal      Partido Liberal Democrático     Partido Radical     Partido Socialista

Mandato Presidente Inicio do mandato Fin do mandato Partido Coalición
Presidente da República

(Elixido)[7]

  Arturo Alessandri Palma 12 de marzo de 1925 1 de outubro de 1925 Liberal
Vicepresidente da República   Luís Barros Borgoño 1 de outubro de 1925 23 de decembro de 1925 Liberal
Presidente da República

(Elixido)

  Emiliano Figueroa Larraín 23 de decembro de 1925 10 de maio de 1927 Liberal Democrático
Vicepresidente da República   Carlos Ibáñez do Campo 10 de maio de 1927 21 de xullo de 1927 Independente
Presidente da República

(Elixido)

21 de xullo de 1927 26 de xullo de 1931
Vicepresidente da República   Pedro Opaso Letelier 26 de xullo de 1931 27 de xullo de 1931 Liberal Democrático
Vicepresidente da República   Juan Esteban Montero Rodríguez 27 de xullo de 1931 3 de setembro de 1931 Radical
Vicepresidente da República   Manuel Trucco Franzani 3 de setembro de 1931 15 de novembro de 1931 Radical
Vicepresidente da República   Juan Esteban Montero Rodríguez 15 de novembro de 1931 4 de decembro de 1931 Radical
Presidente da República

(Elixido)

4 de decembro de 1931 4 de xuño de 1932
Presidente da Xunta de Goberno da República Socialista[8]   Arturo Puga 4 de xuño de 1932 16 de xuño de 1932 República Socialista
  Carlos Dávila Espinoza 16 de xuño de 1932 8 de xullo de 1932
Presidente Provisional da República Socialista
8 de xullo de 1932 13 de setembro de 1932
Presidente Provisional   Bartolomeu Blanche 13 de setembro de 1932 2 de outubro de 1932 Independente
Vicepresidente da República Abraham Oyanedel Urrutia 2 de outubro de 1932 24 de decembro de 1932 Independente
Presidente da República

(Elixido)

  Arturo Alessandri Palma 24 de decembro de 1932 24 de decembro de 1938 Liberal
Presidente da República

(Elixido)

  Pedro Aguirre Cerda 24 de decembro de 1938 25 de novembro de 1941 Radical Fronte Popular
Vicepresidente da República   Jerónimo Méndez Arancibia 25 de novembro de 1941 2 de abril de 1942 Radical
Presidente da República

(Elixido)

  Juan Antonio Ríos Morales 2 de abril de 1942 27 de xuño de 1946 Radical
Vicepresidente da República   Alfredo Duhalde Vásquez 27 de xuño de 1946 3 de agosto de 1946 Radical
Vicepresidente da República Vicente Merino Bielich 3 de agosto de 1946 13 de agosto de 1946 Independente
Vicepresidente da República   Alfredo Duhalde Vásquez 13 de agosto de 1946 17 de outubro de 1946 Radical
Vicepresidente da República   Juan Antonio Iribarren 17 de outubro de 1946 3 de novembro de 1946 Radical
Presidente da República

(Elixido)

  Gabriel González Videla 3 de novembro de 1946 3 de novembro de 1952 Radical Alianza Democrática
Presidente da República

(Elixido)

  Carlos Ibáñez del Campo 3 de novembro de 1952 3 de novembro de 1958 Independente
Presidente da República

(Elixido)

  Jorge Alessandri Rodríguez 3 de novembro de 1958 3 de novembro de 1964 Independente
  • Partido Liberal
  • Partido Conservador Unido[11]
Presidente da República

(Elixido)

  Eduardo Frei Montalva 3 de novembro de 1964 3 de novembro de 1970 Demócrata Cristiano
Presidente da República

(Elixido)

  Salvador Allende Gossens 3 de novembro de 1970 11 de setembro de 1973 Socialista[12] Unidade Popular[13][14][15]

Ditadura militarEditar

Mandato Presidente Inicio do mandato Fin do mandato
Presidente da Xunta de Goberno   Augusto Pinochet Ugarte 11 de setembro de 1973 17 de xuño de 1974
Xefe Supremo da Nación[nota 1] 17 de xuño de 1974 17 de decembro de 1974
Presidente da República[nota 2] 17 de decembro de 1974 11 de marzo de 1981
Presidente da República[nota 3] 11 de marzo de 1981 11 de marzo de 1990

Retorno á democraciaEditar

     Concertación de Partidos pola Democracia / Nova Maioría

          Partido Demócrata Cristiano     Partido pola Democracia     Partido Socialista

     Alianza / Chile Vamos

     Renovación Nacional

Mandato Presidente Inicio do mandato Fin do mandato Partido Coalición
Presidente da República

(Elixido)

  Patricio Aylwin Azócar 11 de marzo de 1990 11 de marzo de 1994 Demócrata Cristiano Concertación
Presidente da República

(Elixido)

  Eduardo Frei Ruiz-Tagle 11 de marzo de 1994 11 de marzo de 2000 Demócrata Cristiano
Presidente da República

(Elixido)

  Ricardo Lagos Escobar 11 de marzo de 2000 11 de marzo de 2006 Partido pola Democracia
Presidenta da República

(Elixido)

  Michelle Bachelet Jeria 11 de marzo de 2006 11 de marzo de 2010 Socialista
Presidente da República

(Elixido)

  Sebastián Piñera Echenique 11 de marzo de 2010 11 de marzo de 2014 Renovación Nacional Coalición polo Cambio
Presidente da República

(Elixido)

  Michelle Bachelet Jeria 11 de marzo de 2014 11 de marzo de 2018 Socialista Nova Maioría
Presidente da República

(Elixido)

  Sebastián Piñera Echenique 11 de marzo de 2018 No cargo Independente Chile Vamos

Véxase taménEditar

NotasEditar

  1. Valencia Avaria, Luis, Anales de la República, Santiago, Editorial Andrés Bello, 1986.
  2. 2,0 2,1 "Sesiones de los Cuerpos Legislativos de la República de Chile/1826/Sesión del Congreso Nacional, en 8 de julio de 1826". es.wikisource.org (en castelán). Consultado o 18 de xuño de 2019. 
  3. La fusión de las frondas ; La evolución de 1861 ; Las tres etapas de la República "en forma" ; La fusión y el liberalismo espiritual ,La fronda aristocrática en Chile / Alberto Edwards Vives. Santiago : Ercilla, 1936. 245 p. (en castelán). Aquí cítase explicitamente "A fusión liberal-coservadora gobernaba co Presidente Pérez. Os seus elementos eran bastante afíns, e, en todo , moito máis do que apareceron algúns anos máis tarde, cando o novo doctrinarismo tomou consistencia na opinión".
  4. El Monttvarismo y la fusión ; Abdicación del Monttvarismo. Presidencia de Pérez. El reformismo (en castelán), "O novo goberno contaba co apoio de gran parte da aristocracia conservadora, co clero e o liberalismo vencido en Loncomilla. Sentíndose forte na opinión, puido, sen tropezo, inaugurar unha época de paz e de conciliación, acaso no tan fecunda en labor administrativa, como o anterior decenio, pero, sin dúbida algunha, moito más popular."
  5. Reseña Biográfica Parlamentaria, (en castelán). Foi electo Presidente da República pola fusión Liberal-Conservadora de 1871; xurou como tal, o 18 de setembro de 1871; período presidencial, 1871-1876. Entregou o mando ao seu sucesor, Aníbal Pinto, o 18 de setembro de 1876.
  6. Delegación de mando que lle efectuou o presidente José Manuel Balmaceda.
  7. Corresponde á continuación do seu mandato orixinal.
  8. Presidente da Xunta de Gobierno da República Socialista
  9. Historia electoral de Chile. 1925-1973, Cruz-Coke, Ricardo. 1984. Editorial Jurídica de Chile. Santiago (en castelán)
  10. Partido Agrario Laborista, 1945-1958, Cristián Garay Vera. (en castelán)
  11. Historia de Chile 1958-2000 (en castelán). Adolfo Prado, A súa candidatura fora levantada pola dereita agrupada na Fronte Democrática, formado polos partido Conservador, Liberal e disidentes do Partido Radical, agrupación política que empezaba a declinar.
  12. Historia Política Legislativa del Congreso Nacional de Chile, Partido Socialista de Chile. (en castelán)
  13. Programa de la Unidad Popular Arquivado 28 de maio de 2015 en Wayback Machine., Ficheiros Salvador Allende. (en castelán)
  14. Los fundamentos económicos del programa de gobierno de la Unidad Popular: A 35 años de su declaración, Reinaldo Ruiz. (en castelán)
  15. La vía chilena al socialismo de Salvador Allende y su relación con la modernidad , CUYO. Anuario de Filosofía Argentina y Americana, n.º 17, año 2000, págs. 133-145, ISSN 1514-9935, Javier Pinedo. (en castelán)
  1. Polo Decreto Lei N.º 527 de 1974, aproba estatuto da xunta de goberno.
  2. Polo Decreto Lei N.º 806, que modificou o decreto lei N.º 527 de 1974.
  3. Entrada en vixencia da Constitución de 1980, aprobada no plebiscito nacional de 1980, que na súa disposición transitoria 14ª, confirmaba no cargo de presidente a Augusto Pinochet e extendía o seu período presidencial ata o 11 de marzo de 1989. Conforme á disposición transitoria 29ª da Constitución de 1980, e atendido o resultado del plebiscito de 1988, prorrogouselle de pleno dereito o período presidencial, continuando así no cargo por un ano máis, para a convocatoria a eleccións presidenciais e parlamentarias.