Abrir o menú principal

Lista de pilotos campións do mundo de Fórmula 1

artigo de listas da Wikimedia

O Campionato do Mundo de pilotos de Fórmula 1 é outorgado pola Federación Internacional do Automóbil (FIA) ó piloto de Fórmula 1 máis exitoso da tempada, sendo este determinado por un sistema de puntuación baseado nos resultados finais de cada Gran Premio. O primeiro Campionato Mundial de pilotos foi gañado por Nino Farina en 1950, sendo Alberto Ascari o primeiro piloto en conseguir máis dun campionato, en concreto os de 1953 e de 1954.

A FIA non declara oficialmente ó campión até que a tempada estea rematada, pero dícese xa que un piloto acadou o título cando non hai outro que sexa capaz de obter máis puntos que el aínda que consiga o máximo en tódalas carreiras restantes. O Campionato de Pilotos foi gañado 29 das 69 veces que foi disputado na derradeira carreira. A vez que o Campionato foi decidido máis cedo foi en 2002, cando Michael Schumacher o gañou a falta de seis carreiras para o final da tempada.

En total 33 pilotos diferentes gañaron o Campionato, sendo o alemán Michael Schumacher o que máis acadou, con sete. Ademais, o propio Schumacher ten o récord de máis Campionatos consecutivos, con 5 dende o 2000 até o 2004. O asturiano Fernando Alonso e o único español que logrou o título (2005 e 2006). O Reino Unido produciu a maioría dos pilotos gañadores do campionato do mundo con dez; Brasil, Alemaña e Finlandia son os seguintes con tres cada un. Dos 33 pilotos que conseguiron o título mundial, 20 seguen vivos. O último falecido foi John Surtees (1934-2017). O campión actual é Lewis Hamilton. Entre os equipos, a Scuderia Ferrari produciu a maioría dos pilotos gañadores do Campionato Mundial con 15.

Por tempadasEditar

Tempada Piloto Idade Equipo Motor Pneu. Poles Gañados Podios Voltas rápidas Puntos Obtido na carreira Carreira Marxe de ptos.
1950   Giuseppe Farina[1] 44   Alfa Romeo Alfa Romeo P 2 3 3 3 30 Carreira 7 de 7 Gran Premio de Italia 3
1951   Juan Manuel Fangio[2] 40   Alfa Romeo Alfa Romeo P 4 3 5 5 31 Carreira 8 de 8 Gran Premio de España 6
19521   Alberto Ascari[3] 34   Ferrari Ferrari F P 5 6 6 6 36 Carreira 6 de 8 Gran Premio de Alemaña 12
19531   Alberto Ascari[3] 35   Ferrari Ferrari P 6 5 5 4 34.5 Carreira 8 de 9 Gran Premio de Suíza 6.5
1954   Juan Manuel Fangio[2] 43   Maserati2 Maserati P 5 6 7 3 42 Carreira 7 de 9 Gran Premio de Suíza 16.86
  Mercedes2 Mercedes C
1955   Juan Manuel Fangio[2] 44   Mercedes Mercedes C 3 4 5 3 40 Carreira 6 de 7 Gran Premio do Reino Unido 16.5
1956   Juan Manuel Fangio[2] 45   Ferrari Ferrari E 6 3 5 4 30 Carreira 8 de 8 Gran Premio de Italia 3
1957   Juan Manuel Fangio[2] 46   Italia Maserati Maserati P 4 4 6 2 40 Carreira 6 de 8 Gran Premio de Alemaña 15
1958   Mike Hawthorn[4] 29   Ferrari Ferrari E 4 1 7 5 42 Carreira 11 de 11 Gran Premio de Marrocos 1
1959   Jack Brabham[5] 33   Cooper Climax D 1 2 5 1 31 Carreira 9 de 9 Gran Premio dos Estados Unidos 4
1960   Jack Brabham[5] 34   Cooper Climax D 3 5 5 3 43 Carreira 8 de 10 Gran Premio de Portugal 9
19611   Phil Hill[6] 34   Ferrari Ferrari D 5 2 6 2 34 Carreira 7 de 8 Gran Premio de Italia 1
19621   Graham Hill[7] 33   BRM BRM D 1 4 6 3 42 Carreira 9 de 9 Gran Premio de Suráfrica 12
19631   Jim Clark[8] 27   Lotus Climax D 7 7 9 6 54 Carreira 7 de 10 Gran Premio de Italia 21
19641   John Surtees[9] 30   Ferrari Ferrari D 2 2 6 2 40 Carreira 10 de 10 Gran Premio de México 1
19651   Jim Clark[8] 29   Lotus Climax D 6 6 6 6 54 Carreira 7 de 10 Gran Premio de Alemaña 14
1966   Jack Brabham[5] 40   Brabham Repco G 3 4 5 1 42 Carreira 7 de 9 Gran Premio de Italia 14
1967   Denny Hulme[10] 31   Brabham Repco G 0 2 8 2 51 Carreira 11 de 11 Gran Premio de México 5
1968   Graham Hill[7] 39   Lotus Ford F 2 3 6 0 48 Carreira 12 de 12 Gran Premio de México 12
1969   Jackie Stewart[11] 30   Matra Ford D 2 6 7 5 63 Carreira 8 de 11 Gran Premio de Italia 26
1970   Jochen Rindt[12] 28   Lotus Ford F 3 5 5 1 45 carreira 12 de 133 Gran Premio dos Estados Unidos 5
1971   Jackie Stewart[11] 32   Tyrrell Ford G 6 6 7 3 62 Carreira 8 de 11 Gran Premio de Austria 29
1972   Emerson Fittipaldi[13] 25   Lotus Ford F 3 5 8 0 61 Carreira 10 de 12 Gran Premio de Italia 16
1973   Jackie Stewart[11] 34   Tyrrell Ford G 3 5 8 1 71 Carreira 13 de 15 Gran Premio de Italia 16
1974   Emerson Fittipaldi[13] 27   McLaren Ford G 2 3 7 0 55 Carreira 15 de 15 Gran Premio dos Estados Unidos 3
1975   Niki Lauda[14] 26   Ferrari Ferrari G 9 5 8 2 64´5 Carreira 13 de 14 Gran Premio de Italia 19.5
1976   James Hunt[15] 29   McLaren Ford G 8 6 8 2 69 Carreira 16 de 16 Gran Premio de Xapón 1
1977   Niki Lauda[14] 28   Ferrari Ferrari G 2 3 10 3 72 Carreira 15 de 17 Gran Premio dos Estados Unidos 17
1978   Mario Andretti[16] 38   Lotus Ford G 8 6 7 3 64 Carreira 14 de 16 Gran Premio de Italia 13
1979   Jody Scheckter[17] 29   Ferrari Ferrari M


1 3 6 0 51 Carreira 13 de 15 Gran Premio de Italia 4
1980   Australia Alan Jones[18] 34   Williams Ford G 3 5 10 5 67 Carreira 13 de 14 Gran Premio do Canadá 13
1981   Nelson Piquet[19] 29   Brabham Ford M
G
4 3 7 1 50 Carreira 15 de 15 Gran Premio Caesars Palace 1
1982   Keke Rosberg[20] 34   Williams Ford G 1 1 6 0 44 Carreira 16 de 16 Gran Premio Caesars Palace 5
1983   Nelson Piquet[19] 31   Brabham BMW M


1 3 8 4 59 Carreira 15 de 15 Gran Premio de Suráfrica 2
1984   Niki Lauda[14] 35   McLaren TAG M


0 5 9 5 72 Carreira 16 de 16 Gran Premio de Portugal 0.5
1985   Alain Prost[21] 30   McLaren TAG G 2 5 11 5 73 Carreira 14 de 16 Gran Premio de Europa 20
1986   Alain Prost[21] 31   McLaren TAG G 1 4 11 2 72 Carreira 16 de 16 Gran Premio de Australia 2
1987   Nelson Piquet[19] 35   Williams Honda G 4 3 11 4 73 Carreira 15 de 16 Gran Premio do Xapón 12
1988   Ayrton Senna[22] 28   McLaren Honda G 13 8 11 3 90 Carreira 15 de 16 Gran Premio do Xapón 3
1989   Alain Prost[21] 34   McLaren Honda G 2 4 11 5 76 Carreira 15 de 16 Gran Premio do Xapón 16
1990   Ayrton Senna[22] 30   McLaren Honda G 10 6 11 2 78 Carreira 15 de 16 Gran Premio do Xapón 7
1991   Ayrton Senna[22] 31   McLaren Honda G 8 7 12 2 96 Carreira 15 de 16 Gran Premio de Xapón 24
1992   Nigel Mansell[23] 39   Williams Renault G 14 9 12 8 108 Carreira 11 de 16 Gran Premio de Hungría 52
1993   Alain Prost[21] 38   Williams Renault G 13 7 12 6 99 Carreira 14 de 16 Gran Premio de Portugal 26
1994   Michael Schumacher[24] 25   Benetton Ford G 6 8 10 8 92 Carreira 16 de 16 Gran Premio de Australia 1
1995   Michael Schumacher[24] 26   Benetton Renault G 4 9 11 8 102 Carreira 15 de 17 Gran Premio do Pacífico 33
1996   Damon Hill[25] 36   Williams Renault G 9 8 10 5 97 Carreira 16 de 16 Gran Premio do Xapón 19
1997   Jacques Villeneuve[26] 26   Williams Renault G 10 7 8 3 81 Carreira 17 de 17 Gran Premio de Europa 39 (3)4
1998   Mika Häkkinen[27] 30   McLaren Mercedes B 9 8 11 6 100 Carreira 16 de 16 Gran Premio do Xapón 14
1999   Mika Häkkinen[27] 31   McLaren Mercedes B 11 5 10 6 76 Carreira 16 de 16 Gran Premio do Xapón 2
2000   Michael Schumacher[24] 31   Ferrari Ferrari B 9 9 12 2 108 Carreira 16 de 17 Gran Premio do Xapón 19
2001   Michael Schumacher[24] 32   Ferrari Ferrari B 11 9 14 3 123 Carreira 13 de 17 Gran Premio de Hungría 58
2002   Michael Schumacher[24] 33   Ferrari Ferrari B 7 11 17 7 144 Carreira 11 de 17 Gran Premio de Francia 67
2003   Michael Schumacher[24] 34   Ferrari Ferrari B 5 6 8 5 93 Carreira 16 de 16 Gran Premio do Xapón 2
2004   Michael Schumacher[24] 35   Ferrari Ferrari B 8 13 15 10 148 Carreira 14 de 18 Gran Premio de Bélxica 34
2005   Fernando Alonso[28] 24   Renault Renault M


6 7 15 2 133 Carreira 17 de 19 Gran Premio do Brasil 21
2006   Fernando Alonso[28] 25   Renault Renault M


6 7 14 5 134 Carreira 18 de 18 Gran Premio do Brasil 13
2007   Kimi Räikkönen[29] 28   Ferrari Ferrari B 3 6 12 6 110 Carreira 17 de 17 Gran Premio do Brasil 1
2008   Lewis Hamilton[30] 23   McLaren Mercedes B 7 5 10 1 98 Carreira 18 de 18 Gran Premio do Brasil 1
2009   Jenson Button[31] 29   Brawn Mercedes B 4 6 9 2 95 Carreira 16 de 17 Gran Premio do Brasil 11
2010   Sebastian Vettel[32] 23   Red Bull Renault B 10 5 10 3 256 Carreira 19 de 19 Gran Premio de Abu Zabi 4
2011   Sebastian Vettel[32] 24   Red Bull Renault P 15 11 17 3 392 Carreira 15 de 19 Gran Premio do Xapón 122
2012   Sebastian Vettel[32] 25   Red Bull Renault P 6 5 10 6 281 Carreira 20 de 20 Gran Premio do Brasil 3
2013   Sebastian Vettel[32] 26   Red Bull Renault P 9 13 16 7 397 Carreira 16 de 19 Gran Premio da India 155
2014   Lewis Hamilton[30] 29   Mercedes Mercedes P 7 11 16 7 384 Carreira 19 de 19 Gran Premio de Abu Zabi 67
2015   Lewis Hamilton[30] 30   Mercedes Mercedes P 11 10 17 8 381 Carreira 16 de 19 Gran Premio dos Estados Unidos 59
2016   Nico Rosberg[33] 31   Mercedes Mercedes P 8 9 16 6 385 Carreira 21 de 21 Gran Premio de Abu Zabi 5
2017   Lewis Hamilton 32   Mercedes Mercedes P 11 9 13 7 363 Carreira 18 de 20 Gran Premio de México 46
2018   Lewis Hamilton 33   Mercedes Mercedes P 11 11 17 3 408 Carreira 19 de 21 Gran Premio de México 88
Tempada Piloto Idade Equipo Motor Pneu. Poles Gañados Podios Voltas rápidas Puntos Obtido na carreira Carreira Marxe de ptos.

NotasEditar

A letra grosa indica que a escudería tamén gañou o Campionato Mundial de Escuderías, concedido dende 1958.

Por pilotosEditar

Por nacionalidadeEditar

País Total Pilotos Tempadas Nome dos pilotos (títulos)
  Reino Unido 18 10 1958, 1962, 1963, 1964, 1965, 1968, 1969, 1971, 1973, 1976, 1992, 1996, 2008, 2009, 2014, 2015, 2017, 2018 Mike Hawthorn (1958), Graham Hill 2 (1962, 1968), Jim Clark 2 (1963, 1965), John Surtees (1964), Jackie Stewart 3 (1969, 1971, 1973), James Hunt (1976), Nigel Mansell (1992), Damon Hill (1996), Lewis Hamilton 4 (2008, 2014, 2015, 2017, 2018), Jenson Button (2009)
  Alemaña 12 3 1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2010, 2011, 2012, 2013, 2016 Michael Schumacher 7 (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004), Sebastian Vettel 4 (2010, 2011, 2012, 2013) Nico Rosberg 1 (2016)
  Brasil 8 3 1972, 1974, 1981, 1983, 1987, 1988, 1990, 1991 Emerson Fittipaldi 2 (1972, 1974), Nelson Piquet 3 (1981, 1983, 1987), Ayrton Senna 3 (1988, 1990, 1991)
  Arxentina 5 1 1951, 1954, 1955, 1956, 1957 Juan Manuel Fangio 5 (1951, 1954, 1955, 1956, 1957)
  Finlandia 4 3 1982, 1998, 1999, 2007 Keke Rosberg (1982), Mika Häkkinen 2 (1998, 1999), Kimi Räikkönen (2007)
  Australia 4 2 1959, 1960, 1966, 1980 Jack Brabham 3 (1959, 1960, 1966), Alan Jones (1980)
  Austria 4 2 1970, 1975, 1977, 1984 Jochen Rindt (1970), Niki Lauda 3 (1975, 1977, 1984)
  Francia 4 1 1985,1986, 1989, 1993 Alain Prost 4 (1985, 1986, 1989, 1993)
  Italia 3 2 1950, 1952, 1953 Giuseppe Farina (1950), Alberto Ascari 2 (1952, 1953)
  Estados Unidos 2 2 1961, 1978 Phil Hill (1961), Mario Andretti (1978)
  España 2 1 2005, 2006 Fernando Alonso 2 (2005-2006)
  Nova Zelandia 1 1 1967 Denny Hulme (1967)
  Suráfrica 1 1 1979 Jody Scheckter (1979)
  Canadá 1 1 1997 Jacques Villeneuve (1997)

Os pilotos en letra grosa están en activo en 2019.

RécordsEditar

Os campións máis novosEditar

Piloto Idade Tempada
1   Sebastian Vettel 23 anos, 134 días 2010
2   Lewis Hamilton 23 anos, 299 días 2008
3   Fernando Alonso 24 anos, 58 días 2005
4   Emerson Fittipaldi 25 anos, 273 días 1972
5   Michael Schumacher 25 anos, 314 días 1994
6   Niki Lauda 26 anos, 197 días 1975
7   Jacques Villeneuve 26 anos, 200 días 1997
8   Jim Clark 27 anos, 188 días 1963
9   Kimi Räikkönen 28 anos, 4 días 2007
10   Jochen Rindt 28 anos, 140 días 1970 (postumamente)
11   Ayrton Senna 28 anos, 223 días 1988
12   James Hunt 29 anos, 56 días 1976
13   Nelson Piquet 29 anos, 190 días 1981
14   Mike Hawthorn 29 anos, 192 días 1958
15   Jody Scheckter 29 anos, 223 días 1979

Os campións máis vellosEditar

Piloto Idade Tempada
1   Juan Manuel Fangio 46 anos, 41 días 1957
2   Nino Farina 43 anos, 308 días 1950
3   Jack Brabham 40 anos, 155 días 1966
4   Graham Hill 39 anos, 262 días 1968
5   Nigel Mansell 39 anos, 8 días 1992
6   Alain Prost 38 anos, 214 días 1993
7   Mario Andretti 38 anos, 193 días 1978
8   Damon Hill 36 anos, 26 días 1996
9   Niki Lauda 35 anos, 242 días 1984
10   Michael Schumacher 35 anos, 239 días 2004
11   Alberto Ascari 35 anos, 89 días 1953
12   Phil Hill 34 anos, 143 días 1961
13   Jackie Stewart 34 anos, 90 días 1973

O máis laureadoEditar

Máis títulos consecutivosEditar

Piloto Total Tempadas
1   Michael Schumacher 5 2000-2004
2   Juan Manuel Fangio 4 1954-1957
3   Sebastian Vettel 2010-2013
4   Alberto Ascari 2 1952-1953
5   Jack Brabham 1959-1960
6   Alain Prost 1985-1986
7   Ayrton Senna 1990-1991
8   Mika Häkkinen 1998-1999
9   Fernando Alonso 2005-2006
10   Lewis Hamilton 2014-2015
11   Lewis Hamilton 2017-2018

Por construtorEditar

Construtor País Total
Ferrari   15
McLaren   12
Williams   7
Mercedes1   7
Lotus   6
Red Bull   4
Brabham   4
Renault   2
Cooper   2
Benetton   2
Tyrrell   2
Alfa Romeo   2
Maserati1   2
BRM   1
Matra   1
Brawn   1
  • Os construtores en letra grosa competiron no Campionato do Mundo de 2018.
  • 1 Fangio competiu nos Grandes Premios de Arxentina e Bélxica con Maserati e completou a tempada con Mercedes. Este campionato compartido conta para cada un destes construtores.

NotasEditar

  1. "Nino Farina". formula1.com. Consultado o 2014-04-27. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 "Alberto Ascari". formula1.com. Consultado o 2014-04-27. 
  3. 3,0 3,1 "Alberto Ascari". formula1.com. Consultado o 2014-04-27. 
  4. "Mike Hawthorn". formula1.com. Consultado o 2014-04-27. 
  5. 5,0 5,1 5,2 "Jack Brabham". formula1.com. Consultado o 2014-04-27. 
  6. "Phil Hill". formula1.com. Consultado o 2014-04-27. 
  7. 7,0 7,1 "Graham Hill". formula1.com. Consultado o 2014-04-27. 
  8. 8,0 8,1 "Jim Clark". formula1.com. Consultado o 2014-04-27. 
  9. "John Surtees". formula1.com. Consultado o 2014-04-27. 
  10. "Denny Hulme". formula1.com. Consultado o 2014-04-27. 
  11. 11,0 11,1 11,2 "Jackie Stewart". formula1.com. Consultado o 2014-04-27. 
  12. "Jochen Rindt". formula1.com. Consultado o 2014-04-27. 
  13. 13,0 13,1 "Emerson Fittipaldi". formula1.com. Consultado o 2014-04-27. 
  14. 14,0 14,1 14,2 "Niki Lauda". formula1.com. Consultado o 2014-04-27. 
  15. "James Hunt". formula1.com. Consultado o 2014-04-27. 
  16. "Mario Andretti". formula1.com. Consultado o 2014-04-27. 
  17. "Jody Scheckter". formula1.com. Consultado o 2014-04-27. 
  18. "Alan Jones". formula1.com. Consultado o 2014-04-27. 
  19. 19,0 19,1 19,2 "Nelson Piquet". formula1.com. Consultado o 2014-04-27. 
  20. "Keke Rosberg". formula1.com. Consultado o 2014-04-27. 
  21. 21,0 21,1 21,2 21,3 "Alain Prost". formula1.com. Consultado o 4 de febreiro de 2015. 
  22. 22,0 22,1 22,2 "Ayrton Senna". formula1.com. Consultado o 4 de febreiro de 2015. 
  23. "Nigel Mansell". formula1.com. Consultado o 4 de febreiro de 2015. 
  24. 24,0 24,1 24,2 24,3 24,4 24,5 24,6 "Michael Schumacher". formula1.com. Consultado o 4 de febreiro de 2015. 
  25. "Damon Hill". formula1.com. Consultado o 4 de febreiro de 2015. 
  26. "Jacques Villeneuve". formula1.com. Consultado o 4 de febreiro de 2015. 
  27. 27,0 27,1 "Mika Häkkinen". formula1.com. Consultado o 4 de febreiro de 2015. 
  28. 28,0 28,1 "Fernando Alonso". formula1.com. Consultado o 4 de febreiro de 2015. 
  29. "Kimi Räikkönen". formula1.com. Consultado o 4 de febreiro de 2015. 
  30. 30,0 30,1 30,2 "Lewis Hamilton". formula1.com. Consultado o 4 de febreiro de 2015. 
  31. "Jenson Button". formula1.com. Consultado o 4 de febreiro de 2015. 
  32. 32,0 32,1 32,2 32,3 "Sebastian Vettel". formula1.com. Consultado o 4 de febreiro de 2015. 
  33. "Nico Rosberg". formula1.com. Consultado o 2016-11-27. 

Véxase taménEditar