Abrir o menú principal

Lista de escuderías campioas do mundo de Fórmula 1

artigo de listas da Wikimedia

O Campionato do Mundo de Construtores de Fórmula 1 é outorgado pola Federación Internacional do Automóbil (FIA) á escudería de Fórmula 1 con máis éxito, que é determinada por un sistema de puntuación baseado no posto final dos seus pilotos nos Grandes Premios durante a tempada. O primeiro Campionato de Construtores foi disputado en 1958, e foi para Vanwall.

As diferentes combinacións de monopraza/motor son consideradas para competir no Campionato. Os puntos son calculados pola suma de tódolos pilotos dese construtor en tódalas carreiras. Até o Campionato de 1979 a meirande parte das tempadas viron como só contribuía o piloto con máis puntos en cada carreira. Só en nove ocasións un piloto da escudería gañadora non acadou o Campionato de Pilotos.

Nas 61 tempadas que disputouse o Campionato de construtores, só 15 escuderías diferentes o gañaron, sendo a que máis veces o acadou a Scuderia Ferrari, con 16 títulos incluíndo 6 consecutivos dende 1999 a 2004. Só cinco países teñen construtores gañadores: Reino Unido (33 campionatos con 10 construtores diferentes), Italia (16 con Ferrari), Austria (4 con Red Bull), Francia (3 con dous construtores) e Alemaña (5 con Mercedes). Con todo, todos os títulos austríacos, franceses e alemáns viron os coches gañadores deseñados e fabricados (agás Matra en 1969 e dirixidos por equipos con sede no Reino Unido. Entre os pilotos que contribuíron con polo menos un punto ao título de construtores, Michael Schumacher ten a marca non oficial, participando en sete deses títulos, seis deles consecutivamente con Ferrari.[1] Schumacher gañou o título mundial de pilotos en seis desas sete ocasións. O Campión actual é Mercedes.

Por tempadaEditar

Tempada Escudería Motor Pneumáticos Pilotos[2] Poles Vitorias Podios Voltas Rápidas Puntos[3] Marxe de puntos
1958   Vanwall Vanwall Dunlop Stirling Moss
Tony Brooks
5 6 9 3 48 8
1959   Cooper Climax Dunlop Jack Brabham*
Stirling Moss
Bruce McLaren
5 5 13 5 40 8
1960   Cooper Climax Dunlop Jack Brabham*
Bruce McLaren
4 6 14 5 48 14
1961   Ferrari Ferrari Dunlop Phil Hill*
Wolfgang von Trips
6 5 14 5 45 10
1962   BRM BRM Dunlop Graham Hill* 1 4 8 3 42 6
1963   Lotus Climax Dunlop Jim Clark* 7 7 9 6 54 18
1964   Ferrari Ferrari Dunlop John Surtees*
Lorenzo Bandini
2 3 10 2 45 3
1965   Lotus Climax Dunlop Jim Clark* 6 6 7 6 54 9
1966   Brabham Repco Goodyear Jack Brabham* 3 4 9 2 42 11
1967   Brabham Repco Goodyear Denny Hulme*
Jack Brabham
2 4 14 2 63 19
1968   Lotus Ford Firestone Graham Hill*
Jo Siffert
Jim Clark
Jackie Oliver
5 5 9 5 62 13
1969   Matra Ford Dunlop Jackie Stewart*
Jean-Pierre Beltoise
2 6 10 6 66 17
1970   Lotus Ford Firestone Jochen Rindt*
Emerson Fittipaldi
Graham Hill
John Miles
3 6 7 1 59 7
1971   Tyrrell Ford Goodyear Jackie Stewart*
François Cevert
6 7 11 4 73 37
1972   Lotus Ford Firestone Emerson Fittipaldi* 3 5 8 4 61 10
1973   Lotus Ford Goodyear 1. Emerson Fittipaldi
2. Ronnie Peterson
10 7 15 7 92 10
1974   McLaren Ford Goodyear 5. Emerson Fittipaldi*
6. Denny Hulme
33. Mike Hailwood
2 4 10 1 73 8
1975   Ferrari Ferrari Goodyear 11. Clay Regazzoni
12. Niki Lauda*
9 6 11 6 72.5 18.5
1976   Ferrari Ferrari Goodyear 1. Niki Lauda
2. Clay Regazzoni
4 6 13 7 83 9
1977   Ferrari Ferrari Goodyear 11. Niki Lauda*
12. Carlos Reutemann
2 4 16 3 95 33
1978   Lotus Ford Goodyear 5. Mario Andretti*
6. Ronnie Peterson
12 8 14 7 86 28
1979   Ferrari Ferrari M


11. Jody Scheckter*
12. Gilles Villeneuve
2 6 13 6 113 38
1980   Williams Ford Goodyear 27. Alan Jones*
28. Carlos Reutemann
3 6 18 5 120 54
1981   Williams Ford Goodyear 1. Alan Jones
2. Carlos Reutemann
2 4 13 7 95 34
1982   Ferrari Ferrari Goodyear 27. Gilles Villeneuve
28. Didier Pironi
(27). Patrick Tambay
(28). Mario Andretti
3 3 11 2 74 5
1983   Ferrari Ferrari Goodyear 27. Patrick Tambay
28. René Arnoux
8 4 12 3 89 10
1984   McLaren TAG M


7. Alain Prost
8. Niki Lauda*
3 12 18 8 143.5 86
1985   McLaren TAG Goodyear 1. Niki Lauda
2. Alain Prost*
2 6 12 6 90 8
1986   Williams Honda Goodyear 5. Nigel Mansell
6. Nelson Piquet
4 9 19 11 141 45
1987   Williams Honda Goodyear 5. Nigel Mansell
6. Nelson Piquet*
12 9 18 7 137 61
1988   McLaren Honda Goodyear 11. Alain Prost
12. Ayrton Senna*
15 15 25 10 199 134
1989   McLaren Honda Goodyear 1. Ayrton Senna
2. Alain Prost*
15 10 18 8 141 64
1990   McLaren Honda Goodyear 27. Ayrton Senna*
28. Gerhard Berger
12 6 18 5 121 11
1991   McLaren Honda Goodyear 1. Ayrton Senna*
2. Gerhard Berger
10 8 18 4 139 14
1992   Williams Renault Goodyear 5. Nigel Mansell*
6. Riccardo Patrese
15 10 21 11 164 65
1993   Williams Renault Goodyear 0. Damon Hill
2. Alain Prost*
15 10 22 10 168 84
1994   Williams Renault Goodyear 0. Damon Hill
2. Ayrton Senna
(2). David Coulthard
(2). Nigel Mansell
6 7 13 8 118 15
1995   Benetton Renault Goodyear 1. Michael Schumacher*
2. Johnny Herbert
4 11 15 8 137 25
1996   Williams Renault Goodyear 5. Damon Hill*
6. Jacques Villeneuve
12 12 21 11 175 105
1997   Williams Renault Goodyear 3. Jacques Villeneuve*
4. Heinz-Harald Frentzen
10 8 15 9 123 21
1998   McLaren Mercedes B 7. David Coulthard
8. Mika Häkkinen*
12 9 20 9 156 23
1999   Ferrari Ferrari B 3. Michael Schumacher
4. Eddie Irvine
(3). Mika Salo
3 6 17 6 128 4
2000   Ferrari Ferrari B 3. Michael Schumacher*
4. Rubens Barrichello
10 10 21 5 170 18
2001   Ferrari Ferrari B 1. Michael Schumacher*
2. Rubens Barrichello
11 9 24 3 179 77
2002   Ferrari Ferrari B 1. Michael Schumacher*
2. Rubens Barrichello
10 15 27 12 221 129
2003   Ferrari Ferrari B 1. Michael Schumacher*
2. Rubens Barrichello
8 8 16 8 158 14
2004   Ferrari Ferrari B 1. Michael Schumacher*
2. Rubens Barrichello
12 15 29 14 262 143
2005   Renault Renault M


5. Fernando Alonso*
6. Giancarlo Fisichella
7 8 18 3 191 9
2006   Renault Renault M


1. Fernando Alonso*
2. Giancarlo Fisichella
7 8 19 5 206 5
2007   Ferrari Ferrari B 5. Felipe Massa
6. Kimi Räikkönen*
11 9 22 11 204 103
2008   Ferrari Ferrari B 1. Kimi Räikkönen
2. Felipe Massa
8 8 19 13 172 21
2009   Brawn Mercedes B 22. Jenson Button*
23. Rubens Barrichello
5 8 15 4 172 18´5
2010   Red Bull Renault B 5. Sebastian Vettel*
6. Mark Webber
15 9 20 6 498 44
2011   Red Bull Renault P 1. Sebastian Vettel*
2. Mark Webber
18 12 28 10 650 153
2012   Red Bull Renault P 1. Sebastian Vettel*
2. Mark Webber
8 7 14 7 460 60
2013   Red Bull Renault P 1. Sebastian Vettel*
2. Mark Webber
11 13 24 12 596 236
2014   Mercedes Mercedes P 44. Lewis Hamilton*
6. Nico Rosberg
18 16 31 11 701 296
2015   Mercedes Mercedes P 44. Lewis Hamilton*
6. Nico Rosberg
18 16 32 13 703 275
2016   Mercedes Mercedes P 6. Nico Rosberg*
44. Lewis Hamilton
20 19 33 9 765 297
2017   Mercedes Mercedes P 44. Lewis Hamilton*
77. Valtteri Bottas
15 12 26 9 668 146
2018   Mercedes Mercedes P 44. Lewis Hamilton*
77. Valtteri Bottas
13 11 25 10 655 84
2019   Mercedes Mercedes P 44. Lewis Hamilton*
77. Valtteri Bottas
10 15 32 9 739 235
Tempada Escudería Motor Pneumáticos Pilotos[4] Poles Vitorias Podios Voltas Rápidas Puntos[5] Marxe de puntos

NotasEditar

* - Indica que o piloto gañou o Campionato de Pilotos.
  1. "Michael Schumacher – F1 Hall of Fame". Formula One. Consultado o 23 de marzo de 2015. 
  2. Só están detallados os pilotos que contribuíran con puntos. Os números dos monoprazas se indican cando o piloto mantivo o mesmo dorsal durante todo o campionato (os dorsáis dos pilotos suplentes están indicados entre parénteses).
  3. Só se mostran os puntos que contan para o Campionato de Construtores.
  4. Só están detallados os pilotos que contribuíran con puntos. Os números dos monoprazas se indican cando o piloto mantivo o mesmo dorsal durante todo o campionato (os dorsáis dos pilotos suplentes están indicados entre parénteses).
  5. Só se mostran os puntos que contan para o Campionato de Construtores.

Por escuderíasEditar

Por nacionalidadeEditar

País Títulos Construtores Construtores por nome (títulos)
  Reino Unido 33 10 Williams (9), McLaren (8), Lotus (7), Brabham (2), Cooper (2), Vanwall (1), BRM (1), Tyrrell (1), Benetton (1), Brawn (1)
  Italia 16 1 Ferrari (16)
  Alemaña 6 1 Mercedes (6)
  Austria 4 1 Red Bull (4)
  Francia 3 2 Renault (2), Matra (1)

RécordsEditar

(1961, 1964, 1975-1977, 1979, 1982-1983, 1999-2004, 2007-2008)

Véxase taménEditar

FontesEditar