Lista de Illas de Kiribati

artigo de listas da Wikimedia

Esta é unha "lista das illas de Kiribati. A República de Kiribati consta de 32 atois, e unha illa de coral. Estas illas atópanse dispersas ao longo dos tres grupos de illas que forman Kiribati:

Todas, menos a illa Cantón que ten unha baixa densidade de poboación, no grupo Phoenix están deshabitadas. As restantes Illas Phoenix son unha zona mariña protexida, son a terceira maior área mariña protexida do mundo.[1]

A táboa inclúe datos de superficie [2] e poboación.[3]

Illas GilbertEditar

Imaxe Illa (Nome anterior)[4] Zona
terra
(km²)[5]
Lagoa
area
(km²)
Coordenadas Tipo Poboación
(2005)
Abaiang 28 232.5[6] 01°51′N 172°58′L / 1.850, -172.967 Atol 5,502[3]
Abemama 23 132.4[6] 0°24′N 173°52′O / 0.400, -173.867 Atol 3,404[3]
Aranuka 15.5 19.4[6] 0°11′N 173°36′L / 0.183, -173.600 Atol 1,158[3]
Arorae 26 0 2°38′S 176°49′L / -2.633, -176.817 Atol 1,256[3]
Beru 21 38.9[6] 1°20′0″S 176°0′0″L / -1.33333, -176.00000 Atol 2,169[3]
Butaritari (Makin) 11.7 191.7[6] 3°10′04″N 172°49′33″L / 3.16778, -172.82583 Atol 3,280[3]
Kuria 12.7 ? 0°55′0″N 173°0′0″L / 0.91667, -173.00000 Atol 1,082[3]
Maiana 27 98.4[6] 1°50′0″N 173°01′0″L / 1.83333, -173.01667 Atol 1,908
Marakei 10 19.6[6] 02°01′N 173°17′L / 2.017, -173.283 Atol 2,741[3]
Makin 5.4 See Butaritari 3°10′04″N 172°49′33″L / 3.16778, -172.82583 Atol 2,385[3]
Nikunau 18 0 01°22′S 176°28′L / -1.367, -176.467 Atol 1,912[3]
Nonouti 25 370.4[6] 00°40′S 174°21′L / -0.667, -174.350 Atol 3,179[3]
Onotoa 13.5 54.4[6] 01°52′S 175°34′L / -1.867, -175.567 Atol 1,644[3]
Tabiteuea 38 365.2[6] 01°20′S 174°50′L / -1.333, -174.833 Atol 4,898[3]
Tamana 5.2 0 2°30′S 175°59′L / -2.500, -175.983 Illa de coral 875[3]
Tarawa 31 343.6[6] 1°25′N 173°02′L / 1.417, -173.033 Atol 45,989[3]
317.5 1866.5 83,683

Illas da LiñaEditar

Imaxe Illa (Nome anterior)[4] Zona
terra
(km²)[5]
Lagoa
area
(km²)
Coordenadas Tipo Poboación
(2005)
Illa Caroline 3.8 2.5 9°56′13.13″S 150°12′41.40″O / -9.9369806, -150.2115000 Atol 0
Illa Flint 3.2 - 11°25′48″S 151°49′9.12″O / -11.43000, -151.8192000 Atol 0
Illa Kiritimati (Christmas Island) 321 324 1°53′N 157°24′O / 1.883, -157.400 Atol 5,115[3]
Illa Malden 39.3 ? 4°03′S 154°59′O / -4.050, -154.983 Atol 0
Illa Starbuck 16.2 25 5°37′S 155°56′O / -5.617, -155.933 Illa de coral 0
Tabuaeran (Illa Fanning) 33.7 110 3°52′N 159°22′O / 3.867, -159.367 Atol 2,539[3]
Teraina (Illa Washington) 7.4 0
(lago pechado)
4°43′N 160°24′O / 4.717, -160.400 Atol 1,155[3]
Illa Vostok 0.2 - 10°06′S 152°25′O / -10.100, -152.417 Atol 0
428.4 461.5 8,809

Illas FénixEditar

Imaxe Illa (Nombre anterior)[4] Zona
terra
(km²)[5]
Lagoa
area
(km²)
Coordenadas Tipo Poboación
(2005)
Abariringa (Illa Canton) 9.1 50 2°50′S 171°40′O / -2.833, -171.667 Atol 41[3]
Illa Birnie 0.2 ? 03°35′S 171°33′O / -3.583, -171.550 Atol 0
Illa Enderbury 5.1 ? 3°08′S 171°05′O / -3.133, -171.083 Atol 0
Manra (Illa Sydney) 4.4 ? 4°27′S 171°16′O / -4.450, -171.267 Atol 0
Illa McKean 0.6 ? 03°36′S 174°08′O / -3.600, -174.133 Atol 0
Nikumaroro (Illa Gardner) 4.1 4 04°40′S 174°31′O / -4.667, -174.517 Atol 0
Orona (Illa Hull) 3.9 30 04°30′S 172°10′O / -4.500, -172.167 Atol 0
Rawaki (Illa Phoenix) 0.5 0.5 03°43′S 170°43′O / -3.717, -170.717 Atol 0
27.9 84.5 41

Gilberts OesteEditar

Imaxe Illa (Nome anterior)[7] Zona
terra
(km²)[5]
Lagoa
area
(km²)
Coordenadas Tipo Poboación
(2005)
Banaba 6.5 0 0°51′34″S 169°32′13″L / -0.85944, -169.53694 Illa de coral 301[3]
6.5 0 301

NotasEditar

  1. "Global Island Partnership (GLISPA)" (shtml). Consultado o 2007-11-26. 
  2. "Atoll Research Bulletin #27" (PDF). Arquivado dende o orixinal (pdf) o 09 de setembro de 2006. Consultado o 2007-11-26. 
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 3,14 3,15 3,16 3,17 3,18 3,19 3,20 "Kiribati 2005 Census of Population and Housing: Provisional Tables" (pdf). Consultado o 2007-11-26. 
  4. 4,0 4,1 4,2 Os nomes entre parénteses son os nomes orixinais antes da independencia de Kiribati en 1979. Os nomes actuais son derivados da Lingua Gilbert.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Agás para os atois Tarawa e Tabiteuea http://islands.unep.ch/IKQ.htm
  6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 "Atolón Research Bulletin #27" (PDF). Arquivado dende o orixinal (PDF) o 09-09-2006. Consultado o 26-11-2007. 
  7. Os nomes entre paréntesis son os nomes orixinais antes da independencia de Kiribati en 1979. Os nomes actuais son derivados da Lingua Gilbert.