Abrir o menú principal

Lista de Gobernadores Xerais do Canadá

artigo de listas da Wikimedia

Vicerreis do Canadá, 1541–1627Editar

Vicerreis representando aos monarcas de Francia  
# Nome Imaxe Vicerrei dende Vicerrei ata
Baixo Francisco I (1541–1547)
1 Jean-François de la Roque   1541 1543
Baixo Henry III (1574–1589)
2 Troillus des Mesgoüets   1578 ?
Baixo Henrique IV (1589–1610)
Troillus des Mesgoüets

(continuou)

1598 ?
3 Aymar de Chaste   1602 1603
Baixo Louis XIII (1610–1627)
4 Henrique, Príncipe de Condé   1614 1619
5 Henri II de Montmorency[2]   1619 1625
6 Henri de Lévis de Ventadour[3]   1625 1627

Gobernadores de Nova Francia, 1627–1663Editar

Gobernadores representando aos monarcas de Francia  
# Nome Imaxe Gobernador dende Gobernador ata
Baixo Luís XIII (1627–1643)
1 Samuel de Champlain

(1574–1635)

  1627 1635
2 Charles de Montmagny

(c. 1599–1654)

  1635
Baixo Luís XIV (1643–1663)
Charles de Montmagny

(continuou)

1648
3 Louis d'Ailleboust de Coulonge

(c. 1612–1660)

  1648 1651
4 Jean de Lauson

(1584–1666)

  1651 1657
5 Pierre de Voyer d'Argenson

(c. 1599–1654)

  1658 1661
6 Pierre du Bois d'Avaugour

(1625–1709)

  1661 1663

Gobernadores Xerais de Nova Francia, 1663–1760Editar

Os gobernadores xerais representando o monarcas de Francia  
# Nome Imaxe Gobernador dende Gobernador ata
Baixo Louis XIV (1663–1715)
7 Augustin de Saffray de Mésy

(1598–1665)

  1663 1665
8 Daniel de Rémy de Courcelle

(1626–1698)

  1665 1672
9 Louis de Buade de Frontenac

(1622–1698)

(1ª vez)

  1672 1682
10 Joseph-Antoine de La
Barre

(1622–1688)

  1682 1685
11 Jacques-René de Brisay

(1637–1710)

  1685 1689
9 Louis de Buade de Frontenac

(1622–1698)

(2ª vez)

  1689 1698
12 Louis-Hector de Callière

(1648–1703)

  1698 1703
13 Philippe de Rigaud de Vaudreuil

(c. 1643–1725)

  1703
Baixo Luís XV (1715–1760)
Philippe de Rigaud de Vaudreuil

(continuou)

1725
14 Charles de la Boische

(1671–1749)

  1725 1747
15 Roland-Michel Barrin de La Galissonière

(1693–1756)

  1747 1749
16 Jacques-Pierre de Taffanel de la Jonquière

(1685–1752)

  1749 1752
17 Michel-Ange Duquesne de Menneville

(c. 1700–1778)

  1752 1755
18 Pierre de Rigaud

(1698–1778)

  1755 1760

Gobernadores da Provincia de Quebec, 1760–1786Editar

Gobernadores representando aos monarcas de Gran Bretaña  
# Nome Imaxe Gobernador dende Gobernador ata
Baixo Xurxo III (1760–1786)
19 Jeffery Amherst

(1717–1797)

  1760 1763
20 James Murray

(1721–1794)

  1764 1768
21 Guy Carleton

(1724–1808)

  1768 1778
22 Frederick Haldimand

(1718–1791)

  1778 1786

Gobernadores-dentro-Xeneral/de Gobernadores do Xefe do Canadas, 1786–1841Editar

Os gobernadores que representan o monarcas de Gran Bretaña  
# Nome Imaxe Gobernador dende Gobernador ata
Baixo Xurxo III (1786–1820)
23 Guy Carleton

(1724–1808)

  1786 1796
24 Robert Prescott

(c. 1726–1815)

  1796 1799
25 Robert Milnes

(1754–1837)

  1799
Gobernadores representando aos monarcas do Reino Unido  
Robert Milnes

(continuou)

1805
26 Thomas Dunn

(1729–1818)

  1805 1807
27 James Henry Craig

(1748–1812)

  1807 1811
28 George Prévost

(1767–1816)

  1811 1815
29 Gordon Drummond

(1767–1816)

  1815 1816
30 John Coape Sherbrooke

(1764–1830)

  1816 1818
31 Charles Lennox
(1764–1819)
  1818 1819
Baixo Xurxo IV (1820–1830)
32 George Ramsay

(1770–1838)

  1820 1828
33 James Kempt

(c. 1765–1854)

  1828 1830
Baixo Guillerme IV (1830–1837)
34 Matthew Whitworth-Aylmer

(1775–1850)

  1830 1835
35 Archibald Acheson

(1776–1849)

  1835 1837
Baixo Victoria (1837–1841)
36 John Colborne

(1778–1863)

  1837 1838
37 John Lambton

(1792–1840)

  1838 1839
38 Charles Poulett Thomson

(1799–1841)

  1839 1841

Gobernadores Xerais da Provincia de Canadá, 1841–1867Editar

Gobernadores Xerais representando aos monarcas do Reino Unido  
# Nome Imaxe Gobernador dende Gobernador ata
Baixo Victoria (1841–1867)
Charles Poulett Thomson

(continuou)

1841
39 Charles Bagot

(1781–1843)

  1842 1843
40 Charles Metcalfe

(1785–1844)

  1843 1845
41 Charles Cathcart

(1783–1859)

  1846 1847
42 James Bruce

(1811–1863)

  1847 1854
43 Edmund Walker Head

(1805–1868)

  1854 1861
44 Charles Monck

(1819–1894)

  1861 1867

Gobernadores Xerais do Canadá, 1867–presenteEditar

Gobernadores Xerais representando aos monarcas do Reino Unido  
# # Nome Imaxe Gobernador dende Gobernador ata Primeiro Ministro
Baixo Victoria (1867–1901)
1 Charles Monck

(continuou)

1 de xullo de 1867 14 de novembro de 1868 John Alexander Macdonald
45 2 John Young

(1807–1876)

  2 de febreiro de 1869 25 de xuño de 1872 John Alexander Macdonald
46 3 Frederick Hamilton-Temple-Blackwood

(1826–1902)

  25 de xuño de 1872 25 de novembro de 1878 John Alexander Macdonald

Alexander Mackenzie

John Alexander Macdonald

47 4 John Campbell

(1845–1914)

  25 de novembro de 1878 23 de outubro de 1883 John Alexander Macdonald
48 5 Henry Petty-Fitzmaurice

(1845–1927)

  23 de outubro de 1883 11 de xuño de 1888 John Alexander Macdonald
49 6 Frederick Stanley

(1841–1908)

  11 de xuño de 1888 18 de setembro de 1893 John Alexander Macdonald

John Abbott

John Sparrow David Thompson

50 7 John Hamilton-Gordon

(1847–1934)

  18 de setembro de 1893 12 de novembro de 1898 John Abbott

Mackenzie Bowell

Charles Tupper

Wilfrid Laurier

51 8 Gilbert Elliot-Murray-Kynynmound

(1845–1914)

  12 de novembro de 1898 Wilfrid Laurier
Baixo Eduardo VII (1901–1910)
Gilbert Elliot-Murray-Kynynmound

(continuou)

10 de decembro de 1904 Wilfrid Laurier
52 9 Albert Grey

(1851–1917)

  10 de decembro de 1904 Wilfrid Laurier
Baixo Xurxo V (1910–1931)
Albert Grey

(continuou)

13 de outubro de 1911 Wilfrid Laurier

Robert Borden

53 10 Prince Arthur

(1850–1942)

[[Ficheiro:Prince Arthur, Duke of Connaught.jpg|120x120px 13 de outubro de 1911 11 de novembro de 1916 Robert Borden
54 11 Victor Cavendish

(1868–1938)

  11 de novembro de 1916 11 de agosto de 1921 Robert Borden

Arthur Meighen

55 12 Julian Byng

(1862–1935)

  11 de agosto de 1921 2 de outubro de 1926 Arthur Meighen

William Lyon Mackenzie King

Arthur Meighen

William Lyon Mackenzie King

56 13 Freeman Freeman-Thomas

(1866–1941)

  2 de outubro de 1926 4 de abril de 1931 William Lyon Mackenzie King

Richard Bedford Bennett

57 14 Vere Ponsonby

(1880–1956)

  4 de abril de 1931 Richard Bedford Bennett
Gobernadores xerais representando aos monarcas do Canadá  
Vere Ponsonby

(continuou)

2 de novembro de 1935 Richard Bedford Bennett

William Lyon Mackenzie King

58 15 John Buchan

(1875–1940)

  2 de novembro de 1935 William Lyon Mackenzie King
Baixo Eduardo VIII (1936)
John Buchan

(continuou)

William Lyon Mackenzie King
Baixo Xurxo VI (1936–1952)
John Buchan

(continuou)

11 de febreiro de 1940 William Lyon Mackenzie King
59 16 Alexander Cambridge

(1874–1957)

  21 de xuño de 1940 12 de abril de 1946 William Lyon Mackenzie King
60 17 Harold Alexander

(1891–1969)

  12 de abril de 1946 William Lyon Mackenzie King

Louis St. Laurent

Baixo Isabel II (1952–presente)
Harold Alexander

(continuou)

28 de febreiro de 1952 Louis St. Laurent
61 18 Vincent Massey

(1887–1967)

  28 de febreiro de 1952 15 de setembro de 1959 Louis St. Laurent

Diefenbaker

62 19 Georges Vanier

(1888–1967)

  15 de setembro de 1959 [[5 de marzo de 1967 John Diefenbaker

Lester Bowles Pearson

63 20 Roland Michener

(1900–1991)

  17 de abril de 1967 14 de xaneiro de 1974 Lester Bowles Pearson

Pierre Trudeau

64 21 Jules Léger

(1913–1980)

14 de xaneiro de 1974 22 de xaneiro de 1979 Pierre Trudeau
65† 22 Edward Schreyer

(1935-)

  22 de xaneiro de 1979 14 de maio de 1984 Pierre Trudeau

Joe Clark

Pierre Trudeau

66 23 Jeanne Sauvé

(1922–1993)

  14 de maio de 1984 29 de xaneiro de 1990 Pierre Trudeau

John Napier Turner

Brian Mulroney

67 24 Ray Hnatyshyn

(1934–2002)

29 de xaneiro de 1990 8 de febreiro de 1995 Brian Mulroney

Kim Campbell

Jean Chrétien

68 25 Roméo LeBlanc

(1928–2009)

8 de febreiro de 1995 7 de outubro de 1999 Jean Chrétien
69† 26 Adrienne Clarkson

(1939-)

  7 de outubro de 1999 27 de setembro de 2005 Jean Chrétien

Paul Martin

70† 27 Michaëlle Jean

(1957-)

  27 de setembro de 2005 1 de outubro de 2010 Paul Martin

Stephen Harper

71† 28 David Johnston

(1941-)

  1 de outubro de 2010 2 de outubro de 2017[4] Stephen Harper
Justin Trudeau
72 29 Julie Payette

(1963-)

  2 de outubro de 2017[4] Presente Justin Trudeau

AdministradoresEditar

A seguinte é unha lista de Administradores do Goberno (e xuíces do Tribunal Supremo de Canadá), que exerceron como gobernadores nomeados como resultado da morte ou ausencia prolongada do vicerrei, ou por calquera outra razón:

# Nome Imaxe Data Razón
1 Lyman Poore
Duff

Xuíz do Tribunal Supremo do Canadá

  1931 Exerceu entre a saída de Vere Ponsonby cara a India e a chegada de John Buchan.
1 Lyman Poore Duff

Xefe de Xustiza do Canadá

  1940 Exerceu tras a morte de John Buchan e a chegada de Alexander Cambridge
2 Thibaudeau Rinfret

Xefe de Xustiza do Canadá

  1952 Exerceu despois do nomeamento de Harold Alexander como membro do gabinete británico ata o nomeamento de Vincent Massey como o seu sucesor.
3 Robert Taschereau

Xefe de Xustiza do Canadá

  1967 Exerceu tras a morte de Georges Vanier e ata o nomeamento de Roland Michener.
4 Beverley McLachlin

Xefe de Xustiza do Canadá

  2005 Exerceu durante varias semanas en xullo, mentres Adrienne Clarkson estivo hospitalizada por unha cirurxía de corazón.
5 John C. Major

Xuíz do Tribunal Supremo do Canadá

  2005 Exerceu durante a transición entre a saída de Adrienne Clarkson, a mañá do 27 setembro e a instalación de Michaëlle Jean o mesmo día.[5]

BibliografíaEditar

Wrong, George M. (2009). The Chronicles of Canada (en inglés). ISBN 9781934757451. 

NotasEditar

  1. A Crown of Maples: Constitutional Monarchy in Canada (en inglés). Department of Canadian Heritage. 2015. p. 34. ISBN 978-1-100-20079-8. 
  2. Wrong et al. 2009, p. 35.
  3. Wrong et al. 2009, p. 51.
  4. 4,0 4,1 "Incoming Governor General Julie Payette drops attempt to seal U.S. court records" (en inglés). Consultado o 31 de maio de 2019. 
  5. "The Installation of the Governor General in 2005:Innovation and Evolution?" (PDF) (en inglés). p. 4. Arquivado dende o orixinal (PDF) o 26 de marzo de 2009. Consultado o 31 de maio de 2019. 

Véxase taménEditar