Hildegard Knef

Hildegard Knef, nada en Ulm o 28 de decembro de 1925 e finada en Berlín o 1 de febreiro de 2002, foi unha actriz e cantante alemá. Foi acreditada nalgúns filmes en inglés como Hildegard Neff e Hildegarde Neff.

Hildegard Knef
Hildegard Knef 254-8439.jpg
Nome completoHildegard Frieda Albertine Knef
Nacemento28 de decembro de 1925
 Ulm
Falecemento1 de febreiro de 2002
 Berlín
Causapneumonía
SoterradaWaldfriedhof Zehlendorf
NacionalidadeAlemaña
Ocupaciónactriz, escritora, cantante, autobiógrafa, actriz de teatro, actriz de cinema e actriz de televisión
CónxuxeDavid Cameron
PremiosOrder of Merit of Berlin, Officer's Cross of the Order of Merit of the Federal Republic of Germany, Officer's Cross of the Order of Merit of the Federal Republic of Germany e Premio Helmut-Käutne
editar datos en Wikidata ]

TraxectoriaEditar

Hildegard Knef naceu en Ulm, filla de Hans Theodor e Friede Augustine Knef. O seu pai, veterano condecorado da primeira guerra mundial, faleceu de sífile cando ela tiña só seis meses, e a súa nai mudouse a Berlín para traballar nunha fábrica.[1] Knef comezou a estudar interpretación con catorce anos en 1940. Abandonou a escola con quince anos para converterse en animadora aprendiz da Universum Film AG. Despois dunha proba de pantalla de éxito, pasou á Escola Estatal de Cinema de Babelsberg, onde estudou interpretación, ballet e elocución. Joseph Goebbels, escribiulle para coñecela, mais os amigos de Knef querían que se mantivese lonxe del.[1]

A grande oportunidade no cinema chegou na posguerra, cando Wolfgang Staudte lle ofreceu un papel dunha sobrevivente dos campos de concentración en que encara o regreso á vida de modo optimista no filme Die mörder sind unter uns (1946).

David O. Selznick invitouna a Hollywood, mais rexeitou as condicións do contrato, que incluían un cambio de nome a Gilda Christian e finxir que era austríaca en lugar de alemá.[2] Knef interpretou a Hilde no filme de Hollywood Decision Before Dawn (1951), dirixido por Anatole Litvak e coprotagonizado por Richard Basehart e Oskar Werner nunha historia sobre o final da segunda guerra mundial.[1]

Anos máis tarde, o primeiro marido de Knef, un estadounidense chamado Kurt Hirsch, animouna a intentar de novo o éxito nos Estados Unidos. Cambiou o seu apelido de Knef a Neff, mais só lle ofreceron un papel secundario en As neves do Kilimanjaro (1952). A súa reputación nos Estados Unidos viuse ferida polas súas escenas espida en Die Sünderin (1950) e porque aos dezanove anos se namorou dun nazi.[3] Finalmente recibiu a oferta de protagonizar o musical de Broadway Silk Stockings de Cole Porter, baseado no filme de 1939 Ninotchka. O crítico teatral de The New York Times Brooks Atkinson describiu a súa actuación como "inmensamente habilidosa".[1]

Na década de 1960, Knef tomou un descanso da interpretación e comezou a escribir cancións. Comezou entón unha carreira de éxito con concertos e discos.[1] Iniciou a carreira como cantante en Broadway,[4] sorprendendo o público coa súa voz fonda de fumadora e polas súas letras, escritas por ela mesma. Publicou vinte e tres álbums orixinais con 320 cancións diferentes. Ela mesma escribiu 130.[5]

Casou tres veces e divorciouse dúas.[1] Tivo unha filla (nada en 1968) co seu segundo marido, David Cameron Palastanga.

Knef faleceu en Berlín, onde se mudara trala reunificación alemá. Associated Press informou que morrera dunha infección pulmonar con 76 anos. Knef fumou fortemente a maior parte da súa vida e sufriu un enfisema.[1]

LegadoEditar

Knef foi obxecto dun filme biográfico dirixido por Kai Wessel en 2009. No filme, titulado Hilde, ela é interpretada pola actriz e modelo alemá Heike Makatsch.[6]

FilmografíaEditar

 
Impresións dos pés e das mans de Hildegard Knef no Grauman's Chinese Theatre.
  • 1944 Träumerei
  • 1944 Schauspielschule
  • 1944 Unter den Brücken
  • 1944/45 Frühlingsmelodie
  • 1944/45 Die Brüder Noltenius
  • 1944/45 Fahrt ins Glück
  • 1946 Die Mörder sind unter uns
  • 1947 Zwischen gestern und morgen
  • 1947 Film ohne Titel
  • 1950 Die Sünderin
  • 1951 Nachts auf den Straßen
  • 1951 Es geschehen noch Wunder
  • 1951 Decision Before Dawn
  • 1952 Diplomatic Courier
  • 1952 As neves do Kilimanjaro
  • 1952 La Fête à Henriette
  • 1952 Night Without Sleep
  • 1952 Alraune
  • 1952 Illusion in Moll
  • 1953 The Man Between
  • 1953/54 Eine Liebesgeschichte
  • 1954 Geständnis unter vier Augen
  • 1954 Svengali
  • 1957/58 Madeleine und der Legionär
  • 1958 La Fille de Hambourg
  • 1958 Subway in the Sky
  • 1958 Der Mann, der sich verkaufte
  • 1960 Die geliebte Stimme
  • 1960 La Strada dei Giganti
  • 1962 Golden Boy
  • 1962 Laura
  • 1962 Lulu
  • 1962 Landru
  • 1962 Ballade pour un voyou
  • 1962/63 Caterina di Russia/Cathérine de Russie
  • 1962/63 Die Dreigroschenoper
  • 1963 Das große Liebesspiel
  • 1963 Gibraltar
  • 1964 Wartezimmer zum Jenseits
  • 1964 Verdammt zur Sünde
  • 1964 Mozambique
  • 1965 Mrs. Dally
  • 1967 Doce do patíbulo (sen acreditar)
  • 1967/68 The Lost Continent
  • 1975 Jeder stirbt für sich allein
  • 1978 Fedora
  • 1979 Der Alte: Illusionen über einen Mord
  • 1980 Checkpoint – Charlie
  • 1982 Der Gärtner von Toulouse
  • 1984 Scarecrow & Mrs. King
  • 1985 Flügel und Fesseln/L'Avenir d'Émile
  • 1988 Witchery
  • 1990 Ein Schloss am Wörthersee: Adel verpflichtet zu nichts
  • 1990 Champ Clos (In inniger Freundschaft)
  • 1994 Tödliches Erbe
  • 1999 Eine fast perfekte Hochzeit
  • 2001 Wie angelt man sich einen Müllmann?
  • 2001 A Woman And A Half (Documental)

DiscografíaEditar

  • 1955 Cole Porter: Silk Stockings
  • 1961 Hildegard Knef spricht Jean Cocteau: Die geliebte Stimme
  • 1963 Die Dreigroschenoper
  • 1963 So oder so ist das Leben
  • 1964 Die großen Erfolge
  • 1964 Hildegard Knef
  • 1964 Seitensprünge nach Noten: Schauspieler singen Chansons (Ilse - Wedkind)
  • 1964 Ihre großen Erfolge
  • 1964 Illusionen
  • 1964 Germany’s Hildegard Neff
  • 1965 Mrs. Dally (Heute ist Unabhängigkeitstag)
  • 1965 Hildegard Knef spricht und singt Tucholsky
  • 1965 Chansons mit Hildegard Knef
  • 1966 Ich seh die Welt durch deine Augen
  • 1966 So hat alles seinen Sinn
  • 1966 Die neue Knef – Tournee LIVE
  • 1966 Die große Knef
  • 1967 Halt mich fest
  • 1967 Hildegard Knef
  • 1968 träume heißen du
  • 1968 knef concert
  • 1968 Na und ...
  • 1968 Der Mond hatte frei
  • 1969 Love for Sale
  • 1969 Die großen Erfolge 2
  • 1970 knef
  • 1970 Portrait in Musik
  • 1970 Hildegard Knef liest: Der geschenkte Gaul – Bericht aus einem Leben
  • 1970 Tapetenwechsel
  • 1970 Grand Gala
  • 1970 Hildegard Knef
  • 1971 From Here On In It Gets Rough
  • 1971 Worum geht’s hier eigentlich?
  • 1971 The World of Hildegard Knef
  • 1971 Gestern - Heute
  • 1972 Und ich dreh’ mich nochmal um
  • 1972 Texte, geschrieben und gelesen: Hildegard Knef
  • 1973 Portrait in Gold
  • 1974 Ich bin den weiten Weg gegangen
  • 1975 Das Urteil – Hildegard Knef liest aus ihrem Roman
  • 1975 Applaus
  • 1975 Star für Millionen: Hildegard Knef
  • 1976 Bei dir war es immer so schön
  • 1976 Die großen Erfolge
  • 1976 Grand Gala der Stars: Hildegard Knef
  • 1977 Lausige Zeiten
  • 1977 Goldene Serie: Hildegard Knef
  • 1978 Heimweh-Blues
  • 1978 Überall blühen Rosen
  • 1979 Eins & Eins – Hildegard Knef, ihre großen Erfolge und das Orchester Bert Kaempfert
  • 1979 Wereldsuccessen
  • 1979 Profile: Hildegard Knef
  • 1979 20 große Erfolge
  • 1980 Da ist eine Zeit ...
  • 1980 Tournee, Tournee ... Das Live-Album ihrer Konzertreise
  • 1980 Motive: Hildegard Knef
  • 1980 Star-Magazin: Hildegard Knef
  • 1981 Portrait: Hildegard Knef
  • 1984 Aber schön war es doch – 16 große Erfolge
  • 1985 Ihre Freunde nennen sie Hilde
  • 1985 Ihre 16 größten Erfolge
  • 2002 The Reform Sessions

NotasEditar

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Binder, David. "Hildergard Knef, 76, Actress Who Escaped P.O.W. Camp". The New York Times. Consultado o 22 de abril de 2014. 
  2. Gurke, Thomas M. "Hildergard Knef". Impressum. Consultado o 10 de xaneiro de 2013. 
  3. Broyard, anatole (15 de xuño de 1971). "Germany's War-Scarred Beauty". 
  4. "Song Lyrics in German and English". Consultado o 19 de abril de 2014. 
  5. Gurke, Thomas M. "Hildegard Knef – 10 Facts At a Glance". Impressum. Consultado o 19 de abril de 2014. 
  6. "Hilde - Kai Wessel - Alemanha - Eurochannel". Consultado o 5 de outubro de 2016. 

Véxase taménEditar

BibliografíaEditar

  • Kusztrich, Imre: Ich bin kein Mannequin für Krebs. Reden, fühlen, zittern mit Hildegard Knef. Erinnerungen und Gespräche aus den schwierigsten Jahren einer großen Künstlerin im aufreibenden Kampf mit Medien und Alltag IGK-Verlag, Neusiedl/Österreich 2011, ISBN 978-3-9503215-3-1.
  • Roek, Petra: Fragt nicht, warum: Hildegard Knef – die Biografie. Edel Edition, Hamburg 2009, ISBN 978-3-941378-01-8.
  • Schröder, Christian: Hildegard Knef. Mir sollten sämtliche Wunder begegnen. Biographie. Aufbau-Verlag, Berlin 2004, ISBN 3-351-02575-0.
  • Trimborn, Jürgen: Hildegard Knef. Das Glück kennt nur Minuten. Deutsche Verlags-Anstalt, München 2005, ISBN 3-421-05827-X.
  • Weidner, Corinna (Hrsg.): Hildegard Knef. Fotografien von Rico Puhlmann. Schwarzkopf & Schwarzkopf Verlag, München 2005, ISBN 3-89602-662-3.
  • Weißbarth, Eberhard: Hildegard Knef – zwischen gestern und heute. Verlag Bibliothek der Provinz, Weitra/Österreich 2011, ISBN 978-3-85252-910-3.

Ligazóns externasEditar

  • Fan site, officially authorized (en alemán)
  • Ulrich E Bach: "The Woman Between: Hildegard Knef's Cold War Berlin Movies [1] In: Philip Broadbent & Sabine Hake (eds.) "Berlin: Divided City 1945-1989" (NYC: Berghahn Books, 2010): 115-125.