Abrir o menú principal

Gabriel Miró, nado en Alacant o 28 de xullo de 1879 e finado en Madrid o 27 de maio de 1930, foi un escritor valenciano.

Gabriel Miró
El Angel, el molino, el caracol del faro, estampas rurales y de cuentos, estampas de un Leon y una Leona, estampas del Faro (page 10 crop).jpg
Nacemento28 de xullo de 1879
 Alacant
Falecemento27 de maio de 1930
 Madrid
SoterradoCemiterio de La Almudena
NacionalidadeEspaña
Alma máterUniversidade de Valencia e Universidade de Granada
Ocupaciónescritor e funcionario
PremiosPremio Mariano de Cavia
Firma de Gabriel Miró.png
editar datos en Wikidata ]

Índice

TraxectoriaEditar

Naceu no seo dunha familia acomodada e entre 1887 e 1892 estudou cos xesuítas en Orihuela. Logo dunha estadía breve en Cidade Real rematou o bacharalato en Alacant (1896). Estudou dereito nas universidades de Valencia e Granada, licenciouse en 1900. Casou en 1901 con Clemencia Maignon, coa que tivo dúas fillas. Opositou a xuíz sen éxito e traballou en diversos empregos burocráticos. Aínda que publicara a súa primeira novela en 1902, La mujer de Ojeda, non foi ata 1908 cando consegue o seu primeiro recoñecemento con Nómada, que gañou o concurso do Cuento semanal e sobre todo con Las cerezas del cementerio (1910). En 1914 trasladouse a Barcelona, onde en 1915 publicou El abuelo del rey, en 1920 trasladouse a Madrid e alí apareceron Nuestro padre San Daniel (1921) e El obispo leproso (1926).

Bibliografía do autorEditar

  • La mujer de Ojeda, 1901.
  • Hilván de escenas, 1903.
  • Del vivir, 1904.
  • La novela de un amigo, Alacant, 1908.
  • Nómada, 1908.
  • La palma rota, 1909.
  • El hijo santo, novela corta, 1909.
  • Amores de Antón Hernando, novela corta
  • Las cerezas del cementerio
  • La señora, los suyos y los otros, 1912, novela corta
  • Del huerto provinciano, Barcelona, 1912, contos
  • El abuelo del rey, Barcelona, 1915.
  • Dentro del cercado, Barcelona, 1916.
  • Figuras de la Pasión del Señor, 1916 e 1917.
  • Libro de Sigüenza, 1917.
  • El humo dormido, Madrid, 1919.
  • El ángel, el molino y el caracol del faro, Madrid, 1921.
  • Nuestro padre San Daniel, Madrid, 1921.
  • Niño y grande, Madrid, 1922.
  • El obispo leproso, Madrid, 1926.
  • Años y leguas, Madrid, 1928.
  • Obras completas, Madrid, 1931, editado polos "Amigos de Gabriel Miró". Tamén Biblioteca Nueva publicou as súas Obras completas, Madrid, 1942.

Véxase taménEditar

Bibliografía sobre o autorEditar

  • Guardiola Ortiz, José, Biografía íntima de Gabriel Miró. Alacant: Imprenta Guardiola, 1935.
  • Ramos, Vicente, El mundo de Gabriel Miró. Madrid: Gredos, 1964.

Ligazóns externasEditar