Diferenzas entre revisións de «Domesticación»

=== Aspecto biolóxico ===
[[Ficheiro:Cows in green field - nullamunjie olive grove03.jpg|dereita|miniatura|350px|Vacas da raza [[hereford]], seleccionada para a produción de carne.]]
ElO procésproceso de domesticaciódomesticación començacomeza quancando un nombrenúmero limitatlimitado d'animalsde sónanimais aïllatsson d'altresillados individusdoutros deindividuos l'espècieda especie salvatgesalvaxe. AquestaEsta poblaciópoboación potpode experimentar un fenomenfenómeno de microevoluciómicroevolución, totpor adaptant-semor ada lesadaptación condicionsás decondicións lada ramaderiagandería i a causa dee lada seleccióselección humana.<ref>Achilles Gautier, ''Domestication animale et animaux domestiques prétendument oubliés'', Université de Liège, 1991, {{ISSN|077724913}}, citatcitado aen [http://promethee.philo.ulg.ac.be/zoologica/lbodson/bibl/Resumes03.html Promethee.philo].</ref> AquestaEsta evolucióevolución estàestá marcada perpola l'aparicióaparición de tretstrazos domèsticsdomésticos, ésé a dirdicir, delsdos nousnovos caràcterscarácteres consideratsconsiderados com acomo [[mutacionsmutación]]s genètiques conservades, o fins i totxenéticas seleccionadesconservadas, mentrementres que elsos [[al·lelsalelos]] que elsos portenportan haurienseguirían continuata sentser rarsraras oou haurienterían estatsido eliminatseliminadas perpola la seleccióselección natural aen l'estatestado salvatgesalvaxe.
 
Es tracta de caràcters morfològics, com per exemple una mida més gran o més petita que la de l'espècie salvatge, coloracions noves, el pèl llarg, arrissat o també la cua enrotllada. També són caràcters fisiològics, com l'augment de la fecunditat o la precocitat del creixement. S'observa també la pèrdua de caràcters morfològics com les [[banyes]] en algunes races de xai, o d'aptituds com una disminució de la mobilitat, de la velocitat de carrera o de l'aptitud pel [[vol]], així com la pèrdua d'aptituds comportamentals. Això fonamenta una interpretació de la domesticació com una alteració del genotip, cosa que és indiscutible en el cas de l'[[albinisme]]. [[Buffon]] descrigué la domesticació com una degeneració.<ref>Patricia Pellegrini, ''De l'idée de race animale et de son évolution dans le milieu de l'élevage'', Ruralia, maig del 1999 ([http://ruralia.revues.org/document112.html Versió en línia]).</ref> La variabilitat morfològica és important en certes espècies, i molt menys en altres com el [[camell bactrià]]. També s'interpreten les transformacions de la domesticació amb el concepte de [[neotènia]], segons el qual els caràcters morfològics (com les orelles que pengen) o conductistes (com l'afecte), originalment propis dels estadis juvenils, es perllonguen fins a l'estat adult.
226.591

edicións