Diferenzas entre revisións de «Domesticación»

Des d'un punt de vista [[ecològic]], algunes espècies són criades en estat domèstic en un medi idèntic o molt similar al dels seus avantpassats salvatges, com ara el [[camell]] o el [[ren]]. En canvi, cal remarcar que el nombre relativament baix d'espècies domèstiques és compensat per la seva distribució, sovint molt àmplia, en medis i en climes variats i molt diferents dels del lloc d'origen de l'espècie. La [[gallina]], originària de regions tropicals, és criada fins al [[cercle polar]] àrtic, i el [[porc]], originari de regions temperades, és criat fins i tot en climes equatorials, on és preferit a altres espècies de [[suid]]s originàries d'aquests climes però no domesticades. La [[dieta]] de les espècies domèstiques pot variar molt a causa de l'accés als recursos naturals d'un nou medi, i, evidentment, a l'alimentació artificial, en la qual els [[cereals]] cultivats són primordials, fins i tot pel gos. Resulta difícil determinar en quina mesura aquests canvis de clima i de dieta foren acompanyats per una adaptació fisiològica hereditària vers una eventual tolerància dels animals domèstics a aquestes variacions. Des d'una òptica diferent, determinats autors han estimat que les espècies domèstiques foren seleccionades entre les que estaven menys especialitzades des d'un punt de vista alimentari i ecològic<ref>Jean-Sébastien Pierre ''[http://perso.univ-rennes1.fr:8080/jean-sebastien.pierre/cours/Domestication%2005.pdf Éthologie et domestication]'', 2005, Universitat de Rennes 1, classe, 34 p, pàgina 20{{pdf}}.</ref> (espècies [[eurioc|eurioques]]). Els desplaçaments i introduccions per part de l'ésser humà d'espècies domèstiques a llocs on no eren presents ha tingut conseqüències importants sobre l'equilibri ecològic des del neolític,<ref>Vigne J.-D., 1994. « Les transferts anciens de mammifères en Europe occidentale : histoires, mécanismes et implications dans les sciences de l’homme et les sciences de la vie », A : ''Des animaux introduïts par l’homme dans la faune de l’Europe'' (L. Bodson, editor). Colloque d’histoire des connaissances zoologiques, 5, Université de Liège, B : 15-38.</ref> car poden convertir-se en [[espècie invasora|espècies invasores]] i provocar la desaparició d'espècies autòctones.
 
=== AspecteAspecto comportamental ===
[[FitxerFicheiro:Foxterrier als Familienhund.jpg|thumbminiatura|Un goscan [[fox terrier]] ambcoa lasúa seva mestressadona.]]
La domesticació no és només una modificació dels caràcters físics d'una espècie, sinó també del seu comportament. Aquesta evolució consisteix en primer lloc en un caràcter menys feréstec, una tolerància o fins i tot una familiaritat més marcada envers els humans, i l'atenuació dels comportaments potencialment perillosos vers l'home. També és una adaptació a les condicions de cria, i per tant als grups importants i la promiscuïtat, que poden ser mal tolerats pels congèneres salvatges.
 
226.373

edicións