Wikipedia:Edita con afouteza: Diferenzas entre revisións

Contido eliminado Contido engadido
{{en uso}}
 
en tradución desde https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Viquip%C3%A8dia:Llanceu-vos-hi!&oldid=11625514
Liña 1:
{{en uso}}
 
A [[Wikipedia]] anima a todas as persoas que a consultan a que '''teñan afouteza e se lancen a completar a enciclopedia'''. As [[wiki]]s, como a nosa [[Galipedia]], desenvólvense máis rapidamente cando todo o mundo axuda a arranxar problemas, corrixir a [[ortografía]], engadir información, redactar axeitadament etc. Sería fabuloso que ''todo o mundo'' se lanzase e axudase a facer da Wikipedia unha enciclopedia mellor. Cantas veces leches n artigo e pensaches «por que esta páxina non está corrixida ou se amplía»? A Wikipedia non só che permite crear, revisar e modificar artigos: ''agardamos'' que o fagas. Isto require que todo o mundo actúe cunha certa responsabilidade, pero funciona. Xa o verás! Naturalmente, outras persoas modificarán o que escribas aquí. [[Wikipedia:Asuma a boa fe|Non o tomes a mal]]! Como todas as persoas que xa colaboramos, só desexamos que sexa a mellor enciclopedia posible.
 
Igualmente, cando vexas un problema nunha páxina de conversa, non te resignes a ser unha simple espectadora. Lánzate, opina e axuda a resolvelo!
 
==Lanzarse á piscina==
Aínda que a audàcia das persoas colaboradoras é un dos activos da Wikipedia, tamén é importante que teñan sentido común e non editen de forma temeraria. Calquera cambio que fagas e non saíse ben pode ser revertido, xeralmente sen problemas. Procúrase non desmoralizar as persoas editoras con cambios revertidos ou modificados substancialmente. Pero hai algúns cambios significativos que poden permanecer moito tempo e que poden ser máis difíciles de arranxar se xorde a necesidade. Se dubidas, simplemente pide axuda sen medo.
 
Posiblemente é máis fácil decatarse de que algo non está ben, máis ca saber exactamente ''o que estaría ben''. Non é un requisito que todo o mundo se lance. Despois de todo, comentar que nun artigo hai algo incorrecto pode ser o primeiro paso para arranxalo. Amais, é certo que os problemas seguramente se arranxarán, e probablemente de forma máis rápida, se alguén é afoutado abondo como para intentar facelo por si mesmo.
 
Como se adoita dicir, lánzate... pero asegúrate de que a piscina ten auga!
 
==Páxinas que non son artigos==
Aínda que animamos aos editors a que sexan atrevidos á hora de modificar artigos, ás veces é necesaria unha certa precaución cando se trata doutros tipos de páxinas que non son artigos. Este tipo de páxinas identifícanse polo prefixo de [[Wikipedia:Espazo de nomes|espazo de nomes]]. Per exemple, aquesta mateixa pàgina, ''Viquipèdia:Llanceu-vos-hi'', té el prefix «Viquipèdia:»; si s'anomenés simplement ''Llanceu-vos-hi'' (sense prefix) seria un article.
 
Poden sortir problemes per diferents motius segons l'espai de noms fora del principal d'articles. Cal conèixer els possibles problemes per decidir si un s'hi llança o fins a quin punt s'hi pot llançar.
 
=== Espai Viquipèdia ===
La precaució de «no llançar-se temeràriament a la piscina» cal tenir-la en compte quan es tracta de [[Wikipedia:Políticas e normas|políticas e normas da Wikipedia]], on els punts clau poden estar expressats d'una manera determinada que reflecteix el consenso acadado, a vegades de forma difícil i que pot no ser obvi pels que desconeguin el fons. En aquests casos, sovint és millor proposar abans els canvis substancials per a discutir-los. Tanmateix, s'haurien d'arreglar immediatament els errors d'ortografia i gramaticals, així com millorar els punts que no siguin claus i no es desvirtuï el significat.
 
És una bona pràctica explicar el canvis en les pàgines de discussió de l'espai Viquipèdia. Si no hi ha objeccions, quedarà constància del motiu dels canvis per a referència posterior sense necessitat d'anar repetint arguments.
 
=== Espai Plantilla ===
Llançar-se a fer canvis en [[Wikipedia:Modelos|modelos]] pot tenir conseqüències de gran abast. Això és perquè els canvis en una plantilla poden afectar un gran nombre de pàgines amb una sola modificació; a més algunes plantilles formen part de sistemes estesos i uniformes de plantilles, com [[Wikipedia:Táboas|táboas]] ou [[Wikipedia:Borrador|borradores]]. A més a més, les plantilles poden tenir un codi font complex que es pot trencar fàcilment amb canvis no provats (encara que afortunadament es pot recuperar amb una simple reversió).
 
Per aquests motius, moltes plantilles àmpliament utilitzades es protegeixen indefinidament per a no modificar-les. Abans de modificar una plantilla, considereu proposar els canvis en la pàgina de discussió corresponent i, si és el cas, anunciar-ho en el [[Wikipedia:Wikiproxecto|Wikiproxecto]] involucrat.
 
=== Espai Categoria ===
Crear categories noves o reorganitzar l'estructura de categories pot suposar canviar moltes pàgines. Considereu les directrius sobre [[Wikipedia:Categorización|categorización]], i sobrecategorització, i si el que esteu fent es podria considerar controvertit (especialment si afecta a persones vives), llavors proposeu abans els canvis.
 
=== Espai Fitxer ===
Llanceu-vos a afegir informació en la descripció d'una imatge existent. Tanmateix, els fitxers nous s'haurien de carregar amb noms nous en lloc de carregar una nova versió sobre el vell, llevat que hi hagi un bon motiu i no hi hagi confusió entre el fitxer nou i el vell.
 
=== Espai Usuari ===
En general, no està recomanat modificar la [[Wikipedia:Páxina de usuario|páxina de usuario]] d'un altre viquipedista o els comentaris deixats en [[Wikipedia:Páxina de conversa|páxinas de conversa]] (excepte els propis però, tot i així, amb prudència). Netejar el [[Wikipedia:Vandalismo|vandalismo]] sempre és oportú, fins i tot en pàgines d'usuari. Els usuaris afectats ja us faran saber si troben els vostres canvis no apropiats o si no heu donat informació correcta.
 
=== Espai Portal ===
Per a canvis de disseny, vegeu la secció següent. Fixeu-vos que l'esquema de colors utilitzats en [[Portal:Portada|portals]] pot no ser necessàriament arbitrari. Per exemple, un portal relacionat amb un país per utilitzar els colors de la bandera pròpia. És una bona pràctica proposar abans els canvis de disseny en la pàgina de discussió.
 
=== Canvis de disseny ===
Cal precaució abans de fer canvis essencials en el disseny de certes pàgines que no són articles. Sovint és millor provar abans els canvis (en una [[Viquipèdia:Sobre les proves|pàgina de proves]] del vostre espai d'usuari o en una subpàgina de la pàgina en qüestió), i discutir el canvi proposat amb altres editors abans de fer-lo efectiu. Quan diferents usuaris editen el disseny de tals pàgines, els diferents plans poden estar en conflicte i la pàgina pot empitjorar més que millorar.
 
Això passa especialment en pàgines altament visitades, com les enllaçades des de les caixes de navegació a l'esquerra de la pantalla. Sovint utilitzen formats complicats per transmetre la seva informació i poden haver requerit cert esforç per a fer-les amigables a l'usuari. A més algunes pàgines pertanyen a col·leccions amb un format pensat per a ser uniforme. No hauríeu de fer canvis no consensuats en el disseny d'aquests tipus de pàgines. Els exemples inclouen la Pàgina Principal (quin en algun cas es protegeix permanentment), el Portal de Comunitat, el grup de contingut Presentat de pàgines, i el grup que consta de Portal:Contents i les seves subpàgines, així com esdeveniments de Portal:Current. Això no s'aplica a articles o portals normals.
 
Com a exemples es poden citar la [[Portada]] (que està permanentment protegida), el [[Viquipèdia:Portal|Portal comunitari]], la [[Viquipèdia:Articles de qualitat|pàgina d'articles destacats]], la [[Viquipèdia:Actualitat|pàgina d'actualitat]] o la [[Portal:Portada|portada de portals]]. No és el cas d'articles o portals enciclopèdics.
 
== Véxase tamén ==
*[[Wikipedia:Consenso]]
*[[Wikipedia:Como editar unha páxina]]
*[[Wikipedia:Ignore todas as reglas]]
 
[[Categoria:Wikipedia|Edita con afouteza]]