Diferenzas entre revisións de «Decretos de Nueva Planta»

arranxiños
({{enuso}}; en tradución desde ca:Decrets de Nova Planta)
 
(arranxiños)
 
==Consecuencias xurídicas==
[[Ficheiro:ConstitucionsCatalanesVolumIr.jpg|thumb| ''[[ConstitucionsConstitucións de Catalunya]]'' publicadespublicadas elen [[1704]] en virtutvirtude deldo ''[[Capítol de cort]]'' LXXXII queaprobado fou aprovat en lesnas [[CortsCortes de Barcelona (1701)|CortsCortes CatalanesCatalanas celebradescelebradas aen Barcelona entre 1701-1702]]. ]]
ElsOs DecretsDecretos de NovaNueva Planta tingueren en comú la desaparició del que caracteritzava l'estructura de la Corona d'Aragó, primer, i la Monarquia Hispànica, després, és a dir, la monarquia composta: un rei regnant sobre diferents regnes, atès que aquests regnes desaparegueren sotsmesos a les institucions, lleis i autoritats d'un d'ells, el de Castella, per bé que no nominalment continuaren existint.
 
Amb els Decrets de Nova Planta també desaparegué el que caracteritzava el sistema de relacions polítiques, ara només dins la Corona d'Aragó: la sobirania compartida entre la monarquia i els estaments, exercida a través de les Corts i de l'aplicació de les Constitucions i privilegis, fins i tot en el cas del Regne de Mallorca, en què el [[Gran i General Consell]] tenia competències pròpies de les Corts que aquest regne no tenia.
==Abolició de les institucions catalanes==
*El decret de Nova Planta de [[Catalunya]] abolia la [[Diputació del General]], les [[Corts Catalanes]], el [[Consell de Cent]], etc. Substituïa el virrei per un capità general, dividia Catalunya en corregiments, com a [[Castella]], i en desapareixien les tradicionals [[vegueria|vegueries]]. S'hi establia el [[cadastre]], per gravar propietats urbanes i rurals, i els beneficis del treball, el comerç i la indústria. Igualment, el [[castellà]] hi passava a ser llengua oficial, especialment de l'escola i els jutjats. També es van tancar les universitats catalanes, que havien donat suport a [[Arxiduc Carles d'Àustria]], i es creava la [[Universitat de Cervera|Universitat]] de [[Cervera]].
[[FitxerFicheiro:ConstCATMonso1535.png|thumbnail|right|Els '''Decrets de Nova Planta''' suposaren l'abolició de fet de les [[Constitucions catalanes]] (Compilació de les constitucions de [[1585]]).]]
 
*El decret de Nova Planta de [[Mallorca]] i les [[Pitiüses]] (d'acord amb el [[Tractat d'Utrecht]], després de la [[Guerra de Successió]], [[Menorca]] passà a dependre de la [[imperi Britànic|Corona Britànica]]) abolia totes les institucions [[Mallorca|mallorquines]], com el [[Gran i General Consell]]. A més s'implantà el nom romà de [[Palma]] a la [[Ciutat de Mallorca]].