Abrir o menú principal

Don Ameche

actor estadounidense

Dominic Felix Amici, nado en Kenosha (Wisconsin) o 31 de maio de 1908 e finado en Scottsdale (Arizona) o 6 de decembro de 1993 foi un actor estadounidense coñecido como Don Ameche ([əˈmiːtʃi]).[1]

Don Ameche
Don Ameche 1964.JPG
Ameche en 1964
Nome completoDominic Felix Amici
Nacemento31 de maio de 1908
LugarKenosha, Wisconsin
Falecemento6 de decembro de 1993 (85 anos)
LugarScottsdale (Arizona)
CausaCancro de próstata
NacionalidadeEstados Unidos de América Estados Unidos
EtniaÍtalo-americanos
Educado enUniversidade de Wisconsin-Madison
Cónxuxe(s)Honore Prendergast (1932-1986)
ProfesiónActor, cómica
editar datos en Wikidata ]

TraxectoriaEditar

Ameche naceu en Wisconsin, fillo de Felice Amici, camareiro italiano e de Barbara Etta Hertel, de orixe escocesa, irlandesa e alemá.[2][3][4]

Ameche tiña a intención de estudar dereito, mais atopou máis interesante o teatro e decidiu seguir unha carreira coma actor. Ameche comezou a súa carreira no vodevil e debutou no cinema en 1935. A finais da década xa tiña un nome como actor en Hollywood. Apareceu en filmes como Alexander's Ragtime Band (1938) e The Story of Alexander Graham Bell (1939). Este último fixo que se empregase a palabra "ameche" en argot.[5] No filme de 1940 Go West Groucho Marx di "Teléfono? Estamos en 1870, Don Ameche aínda non inventou o teléfono". Interpretou tantos papeis baseados en personaxes reais que o presentador radiofónico Fred Allen bromeou dicindo que "Moi pronto, Don Ameche interpretará a Don Ameche." Pouco despois, en It's in the Bag! (1945), protagonizado polo propio Allen, efectivamente se interpretou a el mesmo.

Entre 1946 e 1949 foi o propietario do equipo dos Los Angeles Dons da All-America Football Conference, xunto con outros artistas como Bing Crosby e Bob Hope.[6]

En 1983 participou co tamén veterano actor Ralph Bellamy en Trading Places, de John Landis. Isto levounos a volver a triunfar en Hollywood, e co seu seguinte papel, en Cocoon (1985), gañou o Oscar ao mellor actor secundario.

Ameche foi especialmente coñecido tamén polas súas interpretacións na radio, chegando a ter o seu propio programa, The Old Gold Don Ameche Show, na NBC Red a principios da década de 1940.

FilmografíaEditar

Ano Título Personaxe
1935 Clive of India Prisioneiro (sen acreditar) (sen confirmar)
1935 Dante's Inferno Home na caldeira (sen acreditar)
1936 Sins of Man Karl Freyman/Mario Signarelli
1936 Ramona Alessandro
1936 Ladies in Love Dr. Rudi Imre
1936 One in a Million Bob Harris
1937 In Old Chicago Jack O'Leary
1937 Love Is News Martin J. Canavan
1937 Fifty Roads to Town Peter Nostrand
1937 You Can't Have Everything George Macrae
1937 Love Under Fire Tracy Egan
1938 Happy Landing Jimmy Hall
1938 Alexander's Ragtime Band Charlie Dwyer
1938 Josette David Brassard Jr.
1938 Gateway Dick Court
1939 The Three Musketeers D'Artagnan
1939 Midnight Tibor Czerny
1939 The Story of Alexander Graham Bell Alexander Graham Bell
1939 Hollywood Cavalcade Michael Linnett 'Mike' Connors
1939 Swanee River Stephen Foster
1940 Lillian Russell Edward Solomon
1940 Four Sons Chris Bern
1940 Down Argentine Way Ricardo Quintana
1941 That Night in Rio Impersonator Larry Martin/Baron Manuel Duarte
1941 Moon Over Miami Phil 'Mac' McNeil
1941 Kiss the Boys Goodbye Lloyd Lloyd
1941 The Feminine Touch Prof. John Hathaway
1941 Confirm or Deny 'Mitch' Mitchell
1942 The Magnificent Dope Dwight Dawson
1942 Girl Trouble Pedro Sullivan
1943 Something to Shout About Ken Douglas
1943 Heaven Can Wait Henry Van Cleve
1943 Happy Land Lew Marsh
1944 Wing and a Prayer Flight Cmdr. Bingo Harper
1944 Greenwich Village Kenneth Harvey
1945 It's in the Bag! Don, A Singing Waiter (cameo)
1945 Guest Wife Joseph Jefferson 'Joe' Parker
1946 So Goes My Love Hiram Stephen Maxim
1947 That's My Man Joe Grange
1948 Sleep, My Love Richard W. Courtland
1949 Slightly French John Gayle
1954 Phantom Caravan Lawrence Evans
1961 A Fever in the Blood Senator Alex S. Simon
1966 Rings Around the World El mesmo
1966 Picture Mommy Dead Edward Shelley
1970 The Boatniks Commander Taylor
1970 Suppose They Gave a War and Nobody Came Col. Flanders
1971 Columbo: Suitable for Framing Frank Simpson
1983 Trading Places Mortimer Duke
1985 Cocoon Art Selwyn
1987 Pals Art Riddle / Arthur James Van Pelt
1987 Bigfoot Dr. Wallace Wrightwood
1988 Coming to America Mortimer Duke
1988 Things Change Gino
1988 Cocoon: The Return Art Selwyn
1990 Oddball Hall G. Paul Siebriese
1991 Oscar Father Clemente
1992 Folks! Harry Aldrich
1993 Homeward Bound: The Incredible Journey Shadow (voz)
1994 Corina, Corina Grandpa Harry

NotasEditar

  1. "Ameche, Don". Who Was Who in America, 1993-1996, vol. 11. New Providence, N.J.: Marquis Who's Who. 1996. p. 5. ISBN 0-8379-0225-8. 
  2. [1]
  3. Flint, Peter B. (8 de decembro de 1993). "Don Ameche Is Dead at 85; Oscar Winner for 'Cocoon'". The New York Times. 
  4. "Copia arquivada". Arquivado dende o orixinal o 18 de xullo de 2012. Consultado o 24 de maio de 2015. 
  5. Kilen, Mike. "Ameche's son in Iowa City recalls dad's legacy of joy". Iowa City Gazette. 8 de decembro de 1993.
  6. Crowe, Jerry (13 de setembro de 2006). "The Dons of L.A. Pro Sports". Los Angeles Times. Consultado o 8 de setembro de 2011. 

Véxase taménEditar

BibliografíaEditar

  • Ohmart, Ben (2007). Don Ameche: The Kenosha Comeback Kid. Albany: BearManor Media. ISBN 1-59393-045-3. 

Ligazóns externasEditar