Abrir o menú principal

Dino Paul Crocetti, nado en Steubenville (Ohio) o 7 de xuño de 1917 e finado en Beverly Hills o 25 de decembro de 1995 foi un actor e cantante estadounidense, coñecido como Dean Martin. Está considerado un dos máis influente artistas do século XX, tanto na música como na televisión e o cinema.

Dean Martin
Dean Martin - publicity.JPG
Alcume/outrosDean Martin The King of Cool Dino Dino Martini
Nacemento7 de xuño de 1917
LugarSteubenville
Falecemento25 de decembro de 1995
LugarBeverly Hills
Causacarcinoma de células pequenas e Enfisema pulmonar
SoterradoWestwood Village Memorial Park Cemetery
NacionalidadeEstados Unidos de América
Relixióncatólico non practicante
Cónxuxe(s)Jeanne Martin
FillosDean Paul Martin e Deana Martin
Profesiónactor de cinema, cantante, músico de jazz, guionista, humorista, produtor, músico, produtor de cine e actor de televisión
editar datos en Wikidata ]

TraxectoriaEditar

Martin era un integrante da "Rat Pack", grupo de amigos formado por Frank Sinatra, Sammy Davis, Jr., Peter Lawford e Joey Bishop que realizaron actividades artísticas en conxunto durante a década de 1960. É bastante recoñecido polo enorme éxito da súa parella con Jerry Lewis.

No seu velorio había unha bandeira italiana e estaba Jerry Lewis, mais ningún membro de The Rat Pack. Frank Sinatra alegou estar enfermo e Sammy Davis Jr. falecera en 1990. Foi sepultado no Westwood Village Memorial Park Cemetery.

Vida persoalEditar

Dean Martin casou tres veces. A súa primeira esposa foi Elizabeth Anne "Betty" McDonald. Martin e Betty tiveron catro fillos: Stephen Craig Martin (nado en 1942), Claudia Dean Martin (nada en 1944), Barbara Gail Martin (nada en 1945) e Deana Martin (nada en 1948).

A segunda esposa do Dean Martin foi Jeanne Biegger. O casamento durou 24 anos (1949-1973) e a parella tivo tres fillos: Dean Paul Martin (1951-1987), Ricci James (1953) e Gina Caroline (1956).

O terceiro casamento de Dean Martin foi con Catherine Hawn, e durou tres anos. Martin adoptou a filla de Catherine, Sasha Hawn.

A morte prematura do seu fillo Dean Paul nun accidente de aviación fixo que Martin se mergullase no alcohol es se afastase da escena ata o seu pasamento.

RecoñecementosEditar

Posúe tres estrelas no "paseo da fama", unha (6519 Hollywood Boulevard) polo seu traballo no cinema, a segunda (1817 Vine) polas súas gravacións, e a terceira (6651 Hollywood Boulevard) polo seu traballo na televisión.

DiscografíaEditar

  • 1953 - Dean Martin Sings
  • 1955 - Swingin' Down Yonder
  • 1955 - Dean Martin
  • 1957 - Pretty Baby
  • 1959 - Sleep Warm
  • 1959 - A Winter Romance
  • 1960 - This Time I'm Swingin'!
  • 1961 - Dean Martin
  • 1962 - Dino: Italian Love Songs
  • 1962 - Cha Cha de Amor
  • 1962 - French Style
  • 1963 - Country Style
  • 1963 - Dean "Tex" Martin Rides Again
  • 1963 - Dino Latino
  • 1964 - Dream with Dean
  • 1964 - Everybody Loves Somebody
  • 1964 - The Door Is Still Open to My Heart
  • 1964 - Live at the Sands Hotel
  • 1965 - Holiday Cheer
  • 1965 - (Remember Me) I'm the One Who Loves You
  • 1965 - Dean Martin Hits Again
  • 1965 - Houston
  • 1966 - Somewhere There's a Someone
  • 1966 - The Hit Sound of Dean Martin
  • 1966 - The Best of Dean Martin
  • 1966 - Christmas Album
  • 1966 - Songs From The Silencers
  • 1966 - The Dean Martin TV Show
  • 1967 - Happiness Is Dean Martin
  • 1967 - Welcome to My World
  • 1968 - Gentle on My Mind
  • 1969 - I Take a Lot of Pride in What I Am
  • 1970 - My Woman, My Woman, My Wife
  • 1971 - For the Good Times
  • 1972 - Dino
  • 1973 - Sittin' on Top of the World
  • 1973 - You're the Best Thing That Ever Happened to Me
  • 1978 - Once in a While

FilmografíaEditar

 
Pegadas e sinatura de Dean Martin no Paseo da Fama do Grauman's Chinese Theatre.

Véxase taménEditar

BibliografíaEditar

  • Tosches, Nick (s.d.). Dino: Living High in the Dirty Business of Dreams (en inglés). Estados Unidos. 
  • Whitburn, Joel (2002). Top Adult Contemporary: 1961–2001 (en inglés). Estados Unidos: Record Research. 

Ligazóns externasEditar