Bruce Lee

Instrutor chinés de artes marciales, filósofo e actor (1940–1973)

Bruce Lee (李小龍), nado como Lee Jun-fan o 27 de novembro de 1940 en San Francisco (California) e finado o 20 de xullo de 1973 en Hong Kong, foi un artista marcial e actor estadounidense de orixe chinesa.

Infotaula de personaBruce Lee

Editar o valor em Wikidata
Nome orixinal(en) Bruce Lee
(yue) 李小龍 Editar o valor em Wikidata
Biografía
Nacemento(yue) 李振藩 Editar o valor em Wikidata
27 de novembro de 1940 Editar o valor em Wikidata
San Francisco Chinese Hospital, Estados Unidos de América (en) Traducir Editar o valor em Wikidata
Morte20 de xullo de 1973 Editar o valor em Wikidata (32 anos)
Kowloon Tong, República Popular da China (en) Traducir Editar o valor em Wikidata
Causa da mortemorte accidental, edema cerebral (pt) Traducir Editar o valor em Wikidata
Lugar de sepulturaLake View Cemetery (en) Traducir Editar o valor em Wikidata
Datos persoais
ResidenciaHong Kong
San Francisco
Seattle Editar o valor em Wikidata
País de nacionalidadeHong-Kong británico
Estados Unidos de América Editar o valor em Wikidata
RelixiónAteo Editar o valor em Wikidata
EducaciónUniversidade de Washington (1961–1964)
Seattle Central College (en) Traducir Editar o valor em Wikidata
Altura1,72 m Editar o valor em Wikidata
Actividade
Campo de traballoActor, director de cinema, artista marcial, filósofo, guionista de cinema e produtor de cinema Editar o valor em Wikidata
Ocupacióndirector de cinema , actor , artista marcial , especialista de cinema , stunt coordinator (en) Traducir , guionista , escritor , produtor de cinema , actor de televisión , actor de cinema , realizador Editar o valor em Wikidata
Período de actividade1950 Editar o valor em Wikidata - 1973 Editar o valor em Wikidata
ProfesoresYip Man Editar o valor em Wikidata
AlumnosJesse Glover (en) Traducir e Jerry Poteet (en) Traducir Editar o valor em Wikidata
Pseudónimo literario李元鑒 Editar o valor em Wikidata
LinguaLíngua yue (pt) Traducir e lingua inglesa Editar o valor em Wikidata
Nacionalidade deportivaEstados Unidos de América Editar o valor em Wikidata
Deportearte marcial Editar o valor em Wikidata
Obra
Obras destacables
Familia
CónxuxeLinda Emery (1964–1973)
FillosBrandon Lee, Shannon Lee (pt) Traducir Editar o valor em Wikidata
PaisLee Hoi-chuen (pt) Traducir Editar o valor em Wikidata  e Grace Ho (en) Traducir Editar o valor em Wikidata
IrmánsPhoebe Lee (en) Traducir, Agnes Lee (en) Traducir, Robert Lee (pt) Traducir e Peter Lee Jung-sum (en) Traducir Editar o valor em Wikidata
ParentesBarry Pang (en) Traducir (curmán) Editar o valor em Wikidata
Premios
Sinatura
Editar o valor em Wikidata

Páxina webbrucelee.com Editar o valor em Wikidata
IMDB: nm0000045 Allocine: 1986 Rottentomatoes: celebrity/bruce_lee Allmovie: p41139 24346 Metacritic: person/bruce-lee TV.com: people/bruce-lee-1
Facebook: BruceLee Twitter: brucelee Instagram: brucelee Last fm: Bruce+Lee Musicbrainz: 6413abb6-755c-4fa8-8401-43ee23e60d70 WikiTree: Lee-9574 Find a Grave: 612 Editar o valor em Wikidata

Biografía editar

Recoñecido expoñente de fama mundial e renovador das artes marciais de mediados do século XX, dedicou a súa vida a esta disciplina, estudou formalmente Wing Chun co mestre Yip Man, e creou o seu propio estilo persoal de arte marcial, Jeet Kune Do (JKD) ou "a arte do puño interceptor".

Voz de Bruce Lee: "Se auga, meu amigo."

As súas películas, entrevistas e principalmente o seu carisma e influencia, contaxiaron e estenderon o auxe da paixón polas artes marciais por todo occidente, xerando unha onda de seguidores a través de todo o mundo. A súa pegada aínda perdura no tempo, de tal maneira que quedou na historia, como unha grande icona das artes marciais do século XX.

Filmografía editar

Ano Título Título chinés Papel Notas
1941 Golden Gate Girl 金門女 Como bebé
1946 The Birth of Mankind 人类的诞生
1948 Wealth is Like a Dream 富貴浮雲
1949 Sai See in the Dream 夢裡西施 "Yam Lee"
1950 The Kid 細路祥 "Kid Cheung" My Son, Ah Chung
1951 Infancy 人之初 "Ngau"
1953 A Myriad Homes 千萬人家
Blame it on Father 父之過 Father's Fault
The Guiding Light 苦海明燈 "Fillo adolescente"
A Mother's Tears 慈母淚
In the Face of Demolition 危樓春曉
1955 An Orphan's Tragedy 孤星血淚 "Frank"
Orphan's Song 孤兒行
Love
Love Part 2 愛(下集)
We Owe It to Our Children 兒女債
1956 The Wise Guys Who Fool Around 詐痲納福
Too Late For Divorce 早知當初我唔嫁
1957 The Thunderstorm 雷雨 "Chow Chung"
Darling Girl 甜姐兒 "Estudante amigo" / "Compañeiro de baile"
1960 The Orphan 人海孤鴻 "Sam"
1969 Marlowe 醜聞喋血 "Winslow Wong"<brDirector de acción
The Wrecking Crew 風流特務勇破迷魂陣 Director de acción
1970 A Walk in the Spring Rain 春雨漫步 Director de acción
1971 The Big Boss 唐山大兄 "Cheng Chao-an"
Director de acción
1972 Fist of Fury 精武門 "Chen Zhen"
Director de acción
Fist of Unicorn 麒麟掌 Artista marcial
Director de acción
O furor do dragón 猛龍過江 "Tang Lung"
Director
Director de acción
Produtor
Guionista
The Game of Death 死亡的遊戲 "Hai Tien"
Director
Director de acción
Produtor
Guionista
Lee morreu antes de ter rematado o filme.
1973 Enter the Dragon 龍爭虎鬥 "Mr. Lee"
Director de acción
1978 Game of Death 死亡遊戲 "Billy Lo"
Imaxes de stock
1981 Game of Death 2 死亡塔 "Billy Lo"/"Lee Chen Chiang"
Imaxes de stock

Véxase tamén editar

Ligazóns externas editar