Abrir o menú principal

William Joseph Shields, coñecido como Barry Fitzgerald, nado en Dublín o 10 de marzo de 1888 e finado na mesma cidade o 14 de xaneiro de 1961 foi un actor irlandés.

Barry Fitzgerald
Barry Fitzgerald 1945.jpg
Fitzgerald en 1945.
Nome completoWilliam Joseph Shields
Nacemento10 de marzo de 1888
LugarDublín, Irlanda
Falecemento14 de xaneiro de 1961 (72 anos)
LugarDublín, Irlanda
CausaInfarto agudo de miocardio
SoterradoCemitério Deans Grange
NacionalidadeIrlanda Irlanda
Educado enSkerry's College
ProfesiónActor
editar datos en Wikidata ]

Índice

TraxectoriaEditar

Irmán máis vello do actor Arthur Shields, comezou a dedicarse exclusivamente á interpretación a partir de 1929. Marchou a Hollywood a traballar co que fora o seu compañeiro de cuarto, Sean O’Casey en The Plough and the Stars, dirixido por John Ford.

A partir de aí tivo unha carreira de éxito no cinema, que o levou a gañar o Oscar ó mellor actor secundario en 1944 por Going My Way. Polo mesmo papel foi candidato como mellor actor protagonista, situación que só se deu nesa edición porque a Academia decidiu cambiar as regras de votación para os Oscar.

Volveu a Irlanda en 1959.

FilmografíaEditar

Year Film
1929 The Shame of Mary Boyle
1930 Juno and the Paycock
1935 Guests of the Nation
1936 The Plough and the Stars
1937 Ebb Tide
1938 Domando a fera
Four Men and a Prayer
The Dawn Patrol
1939 Pacific Liner
The Saint Strikes Back
Full Confession
1940 The Long Voyage Home
San Francisco Docks
1941 The Sea Wolf
Que verde era o meu val
Tarzan's Secret Treasure
1943 The Amazing Mrs. Holliday
Corvette K-225
Two Tickets to London
1944 Going My Way
I Love a Soldier
None but the Lonely Heart
1945 Incendiary Blonde
Duffy's Tavern
And Then There Were None
The Stork Club
1946 Two Years Before the Mast
1947 California
Easy Come, Easy Go
Welcome Stranger
Variety Girl
1948 The Naked City
The Sainted Sisters
Miss Tatlock's Millions
1949 Top o' the Morning
The Story of Seabiscuit
1950 Union Station
1951 Silver City
1952 Ha da venì... don Calogero!
O home tranquilo
1954 Tonight's the Night
1956 The Catered Affair
1958 Rooney
1959 Broth of a Boy

Véxase taménEditar

BibliografíaEditar

  • Boylan, Henry (1999). Gill and Macmillan, ed. A Dictionary of Irish Biography. Dublín. ISBN 0-7171-2945-4. 

Ligazóns externasEditar