Abrir o menú principal

María Asunción Balaguer Golobart, nada en Manresa (Barcelona) o 8 de novembro de 1925, é unha actriz española, que estivo unida ao tamén actor Paco Rabal desde 1951 ata a súa morte en 2001.

Asunción Balaguer Cruz de Sant Jordi 2013
Asunción Balaguer - Seminci 2015 (cropped).jpg
Asunción Balaguer (Seminci 2015)
Nome completoMaría Asunción Balaguer Golobart
Nacemento8 de novembro de 1925 (93 anos)
LugarManresa, Barcelona, España España
NacionalidadeEspaña
Cónxuxe(s)Paco Rabal (1951-2001)
FillosBenito Rabal
Teresa Rabal
ProfesiónActriz
editar datos en Wikidata ]

Índice

BiografíaEditar

Naceu no seo dunha familia da burguesía catalá, filla dun matrimonio de conveniencia, roto convencionalmente logo de seis fillos. Desde os 13 anos, estudou na escola de teatro e logo na facultade de Filosofía e Letras.

Contraeu matrimonio en Barcelona, o 2 de xaneiro de 1951 co actor Paco Rabal, pouco despois abandonaron a compañía de teatro de Tamayo (ela era a actriz principal), fixérono para montar unha compañía propia. Balaguer era primeira actriz, e continuou séndoo en viras polo norte de España e Centroamérica.

Balaguer interrompeu a súa actividade artística para atender á súa familia e posteriormente retomou a súa carreira con bo criterio, participando nos últimos anos nun gran número de películas.

Os seus fillos Benito e Teresa, e o seu neto Liberto Rabal continuaron a saga familiar, tanto na interpretación como noutros campos artísticos.

Filmografía parcialEditar

  • Efímera (2012)
  • Ojos que no ven (2012)
  • Huidas (2012)
  • Abstenerse agencias (2011)
  • Vidas pequeñas (2010)
  • Pájaros de papel (2010)
  • Socarrat (2009)
  • Fuga de cerebros (2009)
  • Enloquecidas (2008)
  • Aqua, el riu vermell (2007)
  • My Way (2007)
  • Rosario (2005)
  • Las llaves de la independencia (2005)
  • Mala uva (2004)
  • Un día sin fin (2004)
  • Las noches de Constantinopla (2002)
  • Días de boda (2002)
  • Primer y último amor (2002)
  • Un momento estelar (2002)
  • Perdidos (2002)
  • O Rapaz do Trapezio Voador (2002)
  • El sueño del caimán (2001)
  • Nada más (2001)
  • Sólo mía (2001)
  • ¿Tú qué harías por amor? (2001)
  • Silencio roto (2001)
  • Peixe-Lua (2000)
  • La verdad si no miento (2000)
  • Las huellas borradas (1999)
  • Extraños (1999)
  • El beso de la tierra (1999)
  • El evangelio de las Maravillas (1998)
  • Memorias del ángel caído (1998)
  • Ella no está sola (1998)
  • Boca a boca (1995)
  • El palomo cojo (1995
  • Una casa en las afueras (1995)
  • La niña de tus sueños (1995)
  • Felicidades Tovarich (1995)
  • Cómo ser infeliz y disfrutarlo (1994)
  • El pájaro de la felicidad (1993)
  • El hombre de la nevera (1993)
  • El largo invierno (1992) )
  • El hombre que perdió su sombra (1991)
  • Cómo ser mujer y no morir en el intento (1991)
  • El sueño del mono loco (1989)
  • Quimera (1988)
  • El amor de ahora (1987)
  • Lulú de noche (1986)
  • El hermano bastardo de Dios (1986)
  • La hora bruja (1985)
  • Pasaron los días (1985)
  • Loca por el circo (1982)
  • Las melancólicas (1974)
  • La otra imagen (1973)
  • Los desafíos (1969)
  • María Rosa (1965)
  • El camino (1963)
  • 091 Policía al habla (1960)
  • El canto del gallo (1955)
  • Perseguidos (1952)

TelevisiónEditar

TeatroEditar

Véxase taménEditar