Muixeranga (música)

A Muixeranga (voz valenciana, posible deformación da palabra moixiganga, que significa algo así como «festa pública de xente disfrazada» ou «comparsa») é unha canción tradicional da Comunidade Valenciana, que se interpreta con tamboril e dulzaina.[1][2] É típica da festa da Muixeranga de Algemesí.[1]

A muixeranga interpretada por Xavier Richart á dulzaina.

En 2010, distintas entidades e medios de comunicación fixéronse eco da denuncia presentada polo Fòrum per a Memòria do País Valencià na cal afirmaban que o Concello de Valencia prohibira interpretar esta obra durante os actos polas vítimas do franquismo.[3][4][5]

Notas editar

  1. 1,0 1,1 "Muixeranga (música)". L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana. 
  2. Institut d'Estudis Catalans (ed.). "Moixiganga". Diccionari de la Llengua Catalana. Barcelona. 
  3. Fòrum per la Memòria del País Valencià, ed. (abril de 2010). "L’Ajuntament de València prohibeix interpretar La Muixeranga (Himne del País Valencià) i l’Himne de la República en l’acte d’homenatge a les víctimes del franquisme enterrades en les fosses comunes del Cementiri de València". País Valenciano. Arquivado dende o orixinal o 1 de xullo de 2010. 
  4. VilaWeb, ed. (abril de 2010). "L'Ajuntament de València prohibeix la muixeranga a l'homenatge a les víctimes del franquisme" (en catalán). Barcelona. Arquivado dende o orixinal o 18 de abril de 2010. 
  5. "L'Ajuntament de València prohibeix interpretar La Muixeranga i l'Himne de la República en l'acte d'homenatge a les víctimes del franquisme". El Punt (en catalán). 

Véxase tamén editar

Ligazóns externas editar

  • Richart, Xavier. "Materials". La Inestable (en catalán). Arquivado dende o orixinal o 24 de abril de 2010.  Páxina con partituras para dulzaina e tamboril (hai distintos arranxos da Muixeranga).